Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

1. Pane mutakakku monitoimi­koneen kulhoon keksien, tuorejuuston ja aprikoosi­marmeladin kanssa ja käytä seos tasaiseksi.

2. Pane taikina peitettynä viileään tunniksi.

3. Pyöritä kylmentyneestä seoksesta palloja lautasille.

4. Sulata suklaa mikron sulatusteholla sykäyksittäin.

5. Puolita puiset varrastikut, leikkaa pois terävät päät ja työnnä toinen pää sulaan suklaaseen 2–3 sentin pituudelta. Anna kuivua ja työnnä suklaapää
leivospallojen sisään.

6. Kasta pallot suklaaseen tai levitä suklaa päälle lusikalla. Koristele non­parelleilla. Pistele tikut pystyyn esimerkiksi halkaistuun meloniin ja anna pallojen jähmettyä viileässä ennen tarjoilua.

Resepti

Annoksia:
15
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 30 minuuttia + viilentymisaika 2 tuntia

Resepti

400
g
valmista mutakakkua pakasteesta
150
g
Digestive-keksejä
75
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
rkl
aprikoosimarmeladia

Päälle

200
g
tummaa ­suklaata
esimerkiksi nonparelleja ­koristeluun

Lisäksi

7–8 puista varrastikkua
Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.