Kaupan valmis murotaikinapohja kannattelee tanakkaa maapähkinä täytettä ja suklaista kuorrutusta.

1. Painele sulatettu taikina piiras- tai ­irtopohjavuoan (halkaisija noin 24 cm) pohjalle ja reunoille. Siisti reunat. Nosta päälle leivinpaperipala ja laita painoksi kuivattuja herneitä. Paista 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Poista leivinpaperi painoineen ja jatka paistamista muutama minuutti, kunnes pohja on vaaleanruskea ja kypsä. Anna jäähtyä.

2. Levitä maapähkinävoi jäähtyneelle pohjalle.

3. Rouhi suklaa. Mittaa kerma ja voi kattilaan. Kuumenna melkein kiehumispisteeseen ja ota kattila pois liedeltä. Lisää suklaarouhe ja siivilöity tomu­sokeri. Anna sulaa. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi.

4. Kaada suklaaseos maapähkinä­täytteelle. Nosta jääkaappiin ja anna s­uklaapäällyksen kiinteytyä (vähintään 15 minuuttia).

Resepti

Annoksia:
12
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 20 minuuttia + 1 tunti jäähtymiseen

Resepti

pohja:

1 pkt (400 g) pakastemurotaikinaa (esimerkiksi Sunnuntai)
(kuivattuja herneitä painoksi)

täyte:

300
g
(n. 3 dl) maapähkinävoita

suklaapäällys:

150
g
tummaa suklaata
kuohukermaa
1
rkl
voita
1
dl
tomusokeria
päälle rouhittuja suolapähkinöitä tai marjoja
tarjoiluun kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.