Tiramisun sitruunainen versio maistuu pääsiäiseltä – muista myös koristenamut! Hedelmäsalaatti taas saa lisämakeutta marengista. Kuvat: Anna Huovinen, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki (Iso tarjoiluastia ja kivialusta Peroba. Hedelmäsalaattikupit Lokal ja Nougat. Tiramisun annoskuppi Formverk. Maljakko Marimekko.)
Tiramisun sitruunainen versio maistuu pääsiäiseltä – muista myös koristenamut! Hedelmäsalaatti taas saa lisämakeutta marengista. Kuvat: Anna Huovinen, kuvausjärjestelyt: Kaisa Jouhki (Iso tarjoiluastia ja kivialusta Peroba. Hedelmäsalaattikupit Lokal ja Nougat. Tiramisun annoskuppi Formverk. Maljakko Marimekko.)

Pääsiäisen tutut maut sitruuna, minttu ja suklaa paketoidaan nyt aivan uudenlaisiksi jälkkäreiksi.

Sitruunatiramisu

8 annosta

Valmistusaika 15 min + viilennysaika 2 h

2 dl kuohukermaa

400 g sitruunatuorejuustoa

½ dl sokeria

1 tlk (340 g) lemon curd -tahnaa (2½ dl)

200 g savoiardikeksejä

2 dl sitruunalimonadia (esim. Sprite)

Koristeluun

pääsiäisrakeita

1. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja sokeri. Jatka vatkaamista, kunnes seos on paksua. Sekoita lopuksi joukkoon lemon curd.

2. Kasaa tiramisu vuokaan. Kasta tiramisukeksit nopeasti yksi kerrallaan sitruunalimonadiin. Aseta keksejä vieri viereen vuoan pohjalle. Lisää keksikerroksen päälle kolmasosa tuorejuustoseoksesta. Tee vielä kaksi kerrosta niin, että tuorejuustokerros jää pinnalle.

3. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään 2 tunniksi.

4. Koristele pääsiäisrakeilla.

Marenki-hedelmäsalaatti

4 annosta

Valmistusaika 5 min

1 kypsä mango

4 kiiviä

1 tlk ananasta paloina

1 rasia pensasmustikoita

4 valmista pientä (keltaista) marenkia

½ dl suolattomia pistaasipähkinöitä

1. Pilko mangon ja kiivin hedelmäliha kulhoon. Valuta ananaspalat ja lisää joukkoon. Lisää myös pensasmustikat.

2. Jaa hedelmäsalaatti annoskulhoihin. Murustele kunkin päälle marenki.

3. Rouhi pistaaseja hieman veitsellä. Ripottele niitä annosten pinnalle.

 


Koristele mousseannokset mintun oksilla. Aluslautaset Lokal.

 

Minttusuklaaruukut

4 annosta

Valmistusaika 15 min + viilennysaika 1–2 h

200 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 60–70 prosenttia)

2 dl kuohukermaa

3 rkl sokeria

2 kananmunaa

2 tl piparminttu-uutetta

Koristeluun

4 tummaa minttutäytekeksiä (esim. Domino)

4 oksaa vahvaa minttua

1. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Anna jäähtyä hieman.

2. Mittaa kerma kulhoon, lisää sokeri. Vaahdota pehmeäksi vaahdoksi.

3. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Laita valkuaiset puhtaaseen kulhoon. Lisää keltuaiset kerman joukkoon ja vatkaa tasaiseksi.

4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

5. Yhdistä sulatettu suklaa, kermaseos ja valkuaisvaahto. Lisää piparminttu-uute. Sekoita tasaiseksi ja laita kelmulla peitettynä jääkaappiin 1–2 tunniksi.

6. Lusikoi suklaamousse neljään lasiin. Hienonna täytekeksit veitsellä pieniksi muruiksi ja ripottele moussen päälle.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan