Kodin Kuvalehti
Suklaahummus on parhaimmillaan omenan ja banaanin seurassa. Kuva: <span class="photographer">Jenni Rinkinen</span>
Suklaahummus on parhaimmillaan omenan ja banaanin seurassa. Kuva: Jenni Rinkinen

Oletko kuullut suklaahummuksesta? Jos et, nyt kannattaa napata tästä ohje. Kikherneistä ja kaakaojauheesta sekoitettu tahna on rakkautta ensi maistamiselta – ja kaiken kukkuraksi myös superterveellistä!

Olen törmännyt viime aikoina vähän väliä Instragramissa kuviin suklaavanukaskulhoista, joiden yhteyteen on lisätty hastagit terveellinen, vegaaninen, kikherneet, hummus... Suklaahummus vaikuttaa uudelta Instagram-hitiltä. Pakkohan tätä superherkkua on kokeilla!

Tavallinen hummus on jo keittiöni vakiokamaa. Surautan kikherneistä ja mausteista tahnan pienellä monitoimikoneellani usein ja dippailen siihen porkkanoita, kurkkua ja paprikaa. Tarvikkeet suklaahummukseen löytyvät siksi kätevästi valmiina kaapista.

Valmistus on superhelppoa ja nopeaa

Kikherneiden ja tahinin lisäksi tarvitsen tahnaan tummaa kaakaojauhetta, vaahterasiirappia, vaniljasokeria, suolaa ja vettä. Tahini ei ole välttämätöntä. Sen voi aivan hyvin jättää pois tai korvata maapähkinävoilla. Vaahterasiirapin voi korvata tavallisella siirapilla. Ilman vaniljasokeriakin pärjää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olennaisinta on käyttää valmistukseen tummaa kaakaojauhetta. Se antaa tahnaan syvän suklaisen maun eikä tee siitä liian makeaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lataan kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja surauttelen niin pitkään, että tahna on pehmeää ja kuohkeaa. Aikaa menee kaikkiaan noin viisi minuuttia, koska suklaahummusta varten ei tarvitse kuoria eikä pilkkoa yhtään mitään.

Maku lyö kaikki ällikällä: ”Törkeän hyvää!”

Sitten on aika maistaa. Mitäpä sitä kiertelemään: lopputulos on taivaallista!

Kuin maailman parasta suklaamoussea, mutta ilman kananmunia, ilman valkoista sokeria, ilman voita, ilman kermaa, ilman suklaata.

Olen aivan ällikällä. Miten tämä on mahdollista? Miten ihmeessä en ole tehnyt tätä aiemmin? Lapsikin haluaa maistaa – ja sen jälkeen lusikoida suuhunsa koko kipollisen. Tätä ei kyllä ole tapahtunut aiemmin kikherneiden kanssa.

Teen uuden satsin ja maistatan suklaahummusta myös työkavereille.

”Törkeän hyvää!” kuuluu yksimielinen tuomio.

”Haluan heti ohjeen!”

Dippaa ja levitä – suklaahummus on jälkiruoka, josta on moneksi

Suklaahummus on täydellinen naposteluruoka. Se sopii dipiksi kaikille hedelmille, marjoille, kuivatuille banaanilastuille ja suolatikuille. Lorauta hieman siirappia, ja ripottele päälle kookoshiutaleita, rouhittuja pähkinöitä, suklaalastuja ja lusikoi suoraan kulhosta. Tai levitä suklaahummusta paahtoleivälle tai riisikakulle. Suklaahummus on kelpo korvike Nutellalle – ja vieläpä terveellisempi!

Suolaisen hummuksen tavoin suklaaversio on supertäyttävää, ja se pitää (makean)nälän loitolla pitkään.

SUKLAAHUMMUS

n. 3 dl

5 min

1 purkki (380 g) kikherneitä

4 rkl tummaa kaakaojauhetta

4 rkl vaahterasiirappia

1 tl tahinia

1 tl vaniljasokeria

hyppysellinen suolaa

n. 4–6 rkl vettä

  1. Huuhtele ja valuta kikherneet. Laita kaikki ainekset monitoimikulhoon ja surauta pehmeäksi vaahdoksi. Lisää vettä, jos tahna tuntuu liian tahmealta.
  2. Säilytä jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla