Kuva Panu Pälviä
Kuva Panu Pälviä

Rapean voitaikinan sisältä pilkottaa ihanan täyteläinen suklaa­ mantelitahna.

1. Ota voitaikina sulamaan ja nosta voi huoneenlämpöön. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Tee täyte. Pane suklaa, mante­lit, sokeri ja kaakaojauhe moni­toimikoneeseen ja anna koneen käydä, kunnes täyte on muru­maista. Lisää voi, keltuaiset ja rommi. Sekoita tahnamaiseksi.

2. Sekoita keskenään keltuai­nen ja vesi. Kauli sulanut voi­taikina muutamalla kaulaisulla ohuemmaksi ja ota siitä juoma­lasin avulla pyöreitä paloja. Jaa täyte pohjille niin, että 1 cm jää reunoilta vapaaksi. Voitele reu­nat keltuais­vesiseoksella ja nosta kansi päälle. Paina reunat huolellisesti haarukalla kiinni.

3. Voitele leivonnaiset keltuais­vesiseoksella. Anna niiden olla 10 minuuttia ja paista sitten 20–25 minuuttia uunin keski­tasolla, kunnes leivonnaiset ovat kohonneita ja kullan­ ruskeita. Anna jäähtyä hetken. Koristele tomusokerilla.

Resepti

Annoksia:
8
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 40 minuuttia + paistoaika: 20 minuuttia

Resepti

500
g
valmista voitaikinaa

Täyte

100
g
voita
50
g
tummaa suklaata (70%)
2
dl
manteleita
1
dl
tummaa ruoko- sokeria
1
rkl
kaakaojauhetta
2
kpl
keltuaista
1
rkl
rommia

Päälle

1
kpl
keltuainen
1
rkl
vettä

Koristeluun

tomusokeria
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.