Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Mustapavut yllättävät suklaakakun mehevöittäjänä.

Valuta pavut ja pane ne monitoimikoneen kulhoon. Lisää kaikki muut ainekset paitsi suklaata. Käytä seos tasaiseksi massaksi ja kumoa se sitten halkaisijaltaan 21-senttiseen hyvin voideltuun kakkuvuokaan. Rouhi suklaa karkeaksi ja ripottele rouhe tasaisesti kakkuvuokaan taikinan sekaan.

Paista kakku kypsäksi uunin keski­tasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia. Testaa kypsyys hammastikulla. Jos pinta alkaa tummua paiston aika­na liikaa, levitä kakun päälle folio. Anna jäähtyä vuoassa ennen kuin kumoat ja leikkaat annos­paloihin.

Resepti

Annoksia:
8
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 45 minuuttia

Resepti

400
g
säilykemusta­papuja (etnisistä kaupoista)
3
kpl
kananmunia
2
dl
sokeria
vahvaa espressojuomaa
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
soodaa
1
kpl
appelsiinin raastettu kuori ja mehu
ripaus suolaa
tummaa kaakaojauhetta
3
rkl
maissitärkkelystä
50
g
tummaa suklaata

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.