Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Itse tehdyt vegepihvit ja yksinkertainen jogurttikastike ovat hyviä täytteitä vaikka sandwichin väliin.

1. Säädä uuni lämpenemään 200 asteeseen. Leikkaa muna­koiso ­pituussuunnassa kahtia. Tee leikkuupintaan ristiviillot läpi koko ­lihan kuoreen asti. Vuoraa uuni­pelti leivinpaperilla ja laita munakoiso pellille. Ripottele suola leikkuupinnalle. Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia, kunnes munakoiso on täysin pehmennyt. Ota munakoisot uunista ja laske lämpö 160 asteeseen.

2. Munakoison kypsyessä huuhtele kikherneet. Laita herneet, aurinkokuivatut tomaatit ja maissi monitoimikoneeseen tai tekosekoittimeen. Monitoimikoneella saa ­mehevämmän rakenteen. Kuori ja hienonna valko­sipuli. Poista chilin siemenet ja hienonna se. Lisää valkosipuli ja chili kasvisten joukkoon ja soseuta karkeaksi massaksi.

3. Hienonna korianteri joukkoon. Lisää muna, sitruunamehu, leivinjauhe, suola ja pippuri. Kaavi munakoison vaalea osa teho­sekoittimeen. Sekoita nopeasti.

4. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Taputtele pihvimassa kostutetuin ­käsin 4 paksuksi tai 6 pienemmäksi pihviksi. Peitä foliolla. Kypsennä pihvit 160-asteisessa uunissa kypsiksi, noin 40 minuuttia. Poista ­folio kypsennyksen loppupuolella.

5. Pihvien rakenne on  mureneva, eli kääntele niitä varoen. Voit antaa pihvien jäähtyä, niin ne jähmettyvät. Pihvit voi tehdä tähän asti etukäteen valmiiksi.

6. Paista pihvejä pari minuuttia reilussa öljymäärässä juuri ennen tarjoamista, jotta ne saavat rapean pinnan ja kullanruskean värin.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 45 minuuttia + paistoaika: 40 minuuttia

Resepti

1 iso munakoiso
suolaa
1
tlk
(400/265 g) kikherneitä
paloiteltuja aurinkokuivattuja tomaatteja
1
dl
säilykemaissia
1 iso valkosipulinkynsi
1 pieni punainen chili
puoli ruukkua korianteria
1 muna
puolikkaan sitruunan mehu
leivinjauhetta
suolaa
mustapippuria myllystä

lisäksi:

1-2 dl rypsiöljyä
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.