Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Itse tehdyt vegepihvit ja yksinkertainen jogurttikastike ovat hyviä täytteitä vaikka sandwichin väliin.

1. Säädä uuni lämpenemään 200 asteeseen. Leikkaa muna­koiso ­pituussuunnassa kahtia. Tee leikkuupintaan ristiviillot läpi koko ­lihan kuoreen asti. Vuoraa uuni­pelti leivinpaperilla ja laita munakoiso pellille. Ripottele suola leikkuupinnalle. Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia, kunnes munakoiso on täysin pehmennyt. Ota munakoisot uunista ja laske lämpö 160 asteeseen.

2. Munakoison kypsyessä huuhtele kikherneet. Laita herneet, aurinkokuivatut tomaatit ja maissi monitoimikoneeseen tai tekosekoittimeen. Monitoimikoneella saa ­mehevämmän rakenteen. Kuori ja hienonna valko­sipuli. Poista chilin siemenet ja hienonna se. Lisää valkosipuli ja chili kasvisten joukkoon ja soseuta karkeaksi massaksi.

3. Hienonna korianteri joukkoon. Lisää muna, sitruunamehu, leivinjauhe, suola ja pippuri. Kaavi munakoison vaalea osa teho­sekoittimeen. Sekoita nopeasti.

4. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Taputtele pihvimassa kostutetuin ­käsin 4 paksuksi tai 6 pienemmäksi pihviksi. Peitä foliolla. Kypsennä pihvit 160-asteisessa uunissa kypsiksi, noin 40 minuuttia. Poista ­folio kypsennyksen loppupuolella.

5. Pihvien rakenne on  mureneva, eli kääntele niitä varoen. Voit antaa pihvien jäähtyä, niin ne jähmettyvät. Pihvit voi tehdä tähän asti etukäteen valmiiksi.

6. Paista pihvejä pari minuuttia reilussa öljymäärässä juuri ennen tarjoamista, jotta ne saavat rapean pinnan ja kullanruskean värin.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 45 minuuttia + paistoaika: 40 minuuttia

Resepti

1 iso munakoiso
suolaa
1
tlk
(400/265 g) kikherneitä
paloiteltuja aurinkokuivattuja tomaatteja
1
dl
säilykemaissia
1 iso valkosipulinkynsi
1 pieni punainen chili
puoli ruukkua korianteria
1 muna
puolikkaan sitruunan mehu
leivinjauhetta
suolaa
mustapippuria myllystä

lisäksi:

1-2 dl rypsiöljyä

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.

Helpon kastikkeen pyöräyttää pastan kiehuessa. Arjen parhautta! 

Luonto voi yllättää kelpo sieniapajalla myös kuivan kesän jälkeen. Suppilovahvero löytyy samoilta paikoilta vuodesta toiseen ja usein suurina ryppäinä. Sammaleiset havumetsät, kuusikkoiset metsärinteen ja mustikanvarpuiset metsäpohjat ovat oivallista kasvualustaa suppiksille. Omenoita puolestaan on nyt puutarhat täynnä. 

Suppilovahvero-omenapasta

4 annosta

15 min

300 g nauhapastaa

2 litraa vettä

2 tl suolaa

1 litra suppilovahveroita

2 omenaa

1 punasipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl raastettua

Parmesaania

1 pkt (180 g) pekonia

2 rkl ruokaöljyä

10 lehteä tuoretta salviaa

½–1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, mausta suolalla ja keitä pastaa vedessä kahdeksan minuuttia.

2. Puhdista sienet ja leikkaa isoimmat muutamaan osaan. Kuutioi omenat ja hienonna sipulit. Raasta juusto.

3. Kuumenna öljy pannulla ja paista pekonisiivut rapeiksi molemmin puolin. Laita talouspaperin päälle valumaan. Paista sieniä ja sipuleita pekonin rasvassa pannulla viisi minuutttia. Lisää joukkoon salvianlehdet.

4. Ota 2 dl pastavettä talteen ja valuta pasta. Laita pasta pannulle paistettujen sienien joukkoon, lisää juustoraaste ja 1 dl keitinvettä. Sekoita voimakkaasti niin, että juusto sulaa ja kaikki ainekset sekoittuvat pastaan. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä, että saat pastalle kosteahkon kastikemaisen koostumuksen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi joukkoon paistetut pekonit.