Hyvää keittoa jaksaa syödä kolmekin päivää peräkkäin.

Kuvat Pia Ingberg

Mausteinen makkarakeitto

4 annosta
Valmistusaika: 35 minuuttia

300 g mausteista makkaraa (esimerkiksi curryvurstia)
1 sipuli
1/2 (300 g) bataatti
2 valkosipulinkynttä
2 sellerinvartta
1 rkl öljyä
1 tl harissaa tai chilitahnaa
2 tl juustokuminaa
400 g tomaattimurskaa
6 dl vettä
1 lihaliemikuutio
koristeeksi persiljaa

Leikkaa makkara paloiksi. Kuori ja kuutioi sipuli ja bataatti. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Leikkaa sellerinvarret pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulia keskilämmöllä 3 minuuttia. Lisää makkarat, bataattikuutiot, valkosipuli, sellerikuutiot, harissa ja juustokumina. Kypsennä muutama minuutti sekoitellen. Kaada tomaattimurska, vesi ja liemikuutio kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10 minuuttia. Koristele ruoka persiljasilpulla.

Raviolikeitto

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

1 paketti (250 g) täytettyä ravioli-pastaa (esimerkiksi juusto)
5 dl paseerattua tomaattia
4 dl vettä
1 kanaliemikuutio
2 dl maustettua ruokakermaa
(esimerkiksi chili tai kolme juustoa)
1/2 ruukku basilikaa
1 dl parmesaania lastuina tai
raasteena
mustapippuria

Keitä raviolit pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna toisessa kattilassa paseerattu tomaatti, vesi ja liemikuutio. Lisää kerma ja kuumenna. Jaa kypsät raviolit annoskulhoihin, kauho keitto päälle. Hienonna basilika ja ripottele se parmesaanilastujen ja mustapippurin kanssa keiton pinnalle.

Punajuurikeitto

4 annosta
Valmistusaika: 1 tunti

1 porkkana
1 sipuli
2 omenaa
600 g (noin 3 kpl) tuoreita
punajuuria
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 l vettä
1 tl oreganoa
1 tl timjamia
rouhittua mustapippuria
100 g fetajuustoa
koristeeksi fetajuustoa ja paprikajauhetta

Kuori ja pilko kasvikset pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä kasviksia 5 minuuttia. Lisää vesi ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 40–45 minuuttia, kunnes kasvikset pehmenevät. Murusta feta keittoon. Soseuta keitto sauvasekoittajalla tai tehosekoittimessa. Koristele keiton pinta fetajuustolla ja paprikajauheella.

Kookos-broilerikeitto

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

400 g broilerin rintafileetä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
400 g porkkanoita
400 g perunoita
1 rkl öljyä
2 rkl punaista thai-currytahnaa
6 dl vettä
1 kanaliemikuutio
1 tlk (400 g) kookosmaitoa
1/2 ruukkua korianteria

Leikkaa broilerifileet paloiksi. Kuori ja pilko sipuli, valkosipulinkynnet, porkkanat ja perunat. Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipulikuutiot ja kuullota 3 minuuttia. Lisää muut kasvikset ja currytahna. Paista sekoitellen toiset 3 minuuttia. Lisää vesi ja liemikuutio. Keitä 10 minuuttia. Kaada kattilaan kookosmaito, kuumenna kiehuvaksi. Lisää paloiteltu broileri ja keitä vielä 5 minuuttia, tai kunnes broileri kypsyy. Hienonna
korianteri keiton pinnalle.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.

 

BBQ-porkkana sopii myös hamppareihin tai leivän päälle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Jos perushodareiden makumaailma on nähty, kokeile yllättävän hyvää porkkanatäytettä.

BBQ-porkkanahodarit

8 annosta

Valmistusaika 30 min

5 porkkanaa

1 sipuli

5 dl bbq-kastiketta

3 rkl tomaattipyreetä

1 pkt nakkeja

8 hodarisämpylää


Tarjoiluun

lehtipersiljaa


1 Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuori, puolita ja siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita 5 minuuttia ja lisää raaste. Kuullota vielä 5 minuuttia, lisää bbq-kastike ja tomaattipyree. Käännä levy minimilämpötilalle ja anna seoksen tekeytyä sillä välin, kun valmistelet hodarit loppuun.
2 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kokoa sämpylät uunipellille. Leikkaa nakkeihin viillot. Paista ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Paahda sämpylöitä 2-4 minuuttia uunissa lähellä vastusta, jotta niihin tulee rapea pinta.
3 Kokoa hodarit. Lusikoi porkkanatäytettä sämpylöihin, nosta sisään nakki ja koristele persiljanlehdillä.