Kuva Sami Backström
Kuva Sami Backström

Peruna tekee salaatista täyttävän. Jos kartat hiila­reita, kokeile vaikka papuja.

Laita ensin sipuli marinoitumaan. Kuori salottisipulit ja leikkaa ne ohuiksi renkaiksi. Sekoita sipulin joukkoon oliiviöljy, punaviinietikka, sokeri ja suola. Sekoita ja laita hetkeksi jääkaappiin marinoitumaan.

Pese ja lohko perunat. Pane ne uunivuokaan ja sekoita joukkoon rypsiöljy, timjami ja suola. Paahda perunoita  200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia. Valmista sillä välin simpukat. Huuhtele simpukat ja rapsuta tarvittaessa kuoret puhtaiksi vihannesveitsellä. Kopauta simpukoiden kuorta kevyesti veitsen hamarapuolella, jotta ne sulkeutuvat. Jos simpukka ei sulkeudu, se on syömäkelvoton.

Hienonna sipulit ja kuullota ne pehmeiksi öljyssä kattilassa. Lisää joukkoon yrtit ja sekoittele hetki. Lisää kattilaan vesi, valkoviini ja suola. Kiehauta ja lisää simpukat. Nosta kansi päälle ja ravistele kattilaa niin, että päällimmäisetkin simpukat kypsyvät. Kun simpukoiden kuoret ovat auki, ne ovat kypsiä. Nosta simpukat reikäkauhalla pois kattilasta.

Revi friseesalaatti lautasille ja nosta päälle hieman jäähtyneitä perunoita, simpukoita ja marinoitua sipulia.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 50 miuuttia

Resepti

1
kg
sinisimpukoita
1
kpl
pieni sipuli
1
kpl
valkosipulinkynsi
1
rkl
rypsiöljyä
3
kpl
timjaminoksaa
2
kpl
persiljanoksaa
1
dl
vettä
2
dl
valkoviiniä
1
tl
suolaa

Perunat

500
g
rosamunda-perunaa
2
tl
rypsiöljyä
1
tl
hienonnettua timjamia
1
tl
suolaa

Marinoitu sipuli

2
kpl
salottisipulia
2
tl
oliiviöljyä
3
tl
punaviinietikkaa
ripaus sokeria
ripaus suolaa

Lisäksi

1
kpl
ruukku friseesalaattia
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.