Kuva Sami Backström
Kuva Sami Backström

Peruna tekee salaatista täyttävän. Jos kartat hiila­reita, kokeile vaikka papuja.

Laita ensin sipuli marinoitumaan. Kuori salottisipulit ja leikkaa ne ohuiksi renkaiksi. Sekoita sipulin joukkoon oliiviöljy, punaviinietikka, sokeri ja suola. Sekoita ja laita hetkeksi jääkaappiin marinoitumaan.

Pese ja lohko perunat. Pane ne uunivuokaan ja sekoita joukkoon rypsiöljy, timjami ja suola. Paahda perunoita  200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia. Valmista sillä välin simpukat. Huuhtele simpukat ja rapsuta tarvittaessa kuoret puhtaiksi vihannesveitsellä. Kopauta simpukoiden kuorta kevyesti veitsen hamarapuolella, jotta ne sulkeutuvat. Jos simpukka ei sulkeudu, se on syömäkelvoton.

Hienonna sipulit ja kuullota ne pehmeiksi öljyssä kattilassa. Lisää joukkoon yrtit ja sekoittele hetki. Lisää kattilaan vesi, valkoviini ja suola. Kiehauta ja lisää simpukat. Nosta kansi päälle ja ravistele kattilaa niin, että päällimmäisetkin simpukat kypsyvät. Kun simpukoiden kuoret ovat auki, ne ovat kypsiä. Nosta simpukat reikäkauhalla pois kattilasta.

Revi friseesalaatti lautasille ja nosta päälle hieman jäähtyneitä perunoita, simpukoita ja marinoitua sipulia.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 50 miuuttia

Resepti

1
kg
sinisimpukoita
1
kpl
pieni sipuli
1
kpl
valkosipulinkynsi
1
rkl
rypsiöljyä
3
kpl
timjaminoksaa
2
kpl
persiljanoksaa
1
dl
vettä
2
dl
valkoviiniä
1
tl
suolaa

Perunat

500
g
rosamunda-perunaa
2
tl
rypsiöljyä
1
tl
hienonnettua timjamia
1
tl
suolaa

Marinoitu sipuli

2
kpl
salottisipulia
2
tl
oliiviöljyä
3
tl
punaviinietikkaa
ripaus sokeria
ripaus suolaa

Lisäksi

1
kpl
ruukku friseesalaattia

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.