Kuva Anna Huovinen
Kuva Anna Huovinen

Kala ja kananmuna tukevoittavat runsaan salaatin.

1. Pese ja halkaise kurkku ja koverra siemenet. Kuori porkkana. Leikkaa kurkku ja porkkana ohuiksi tikuiksi.

2. Tee kastike. Pese sitruuna hyvin ja raasta sen kuori. Purista mehu ja sekoita ainekset yhteen. Lisää kastike kurkku- ja porkkanatikkujen joukkoon ja anna marinoitua 10 minuuttia.

3. Keitä munaa 8 minuuttia. Paloittele valmis silakkapihvi ja lohko muna. Huuhtele ja kuivaa salaatti. Sekoita salaatti ja kurkku-porkkanapikkelssi ja lisää munalohkot ja kala joukkoon.

Resepti

Annoksia:
1
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 20 minuuttia

Resepti

100
g
kurkkua
50
g
(pieni) porkkana
1
kpl
kananmuna
1
kpl
hiillossilakkapihvi (tai 100 g ­veteen säilöttyä purkkilohta)
50
g
salaattisekoitusta

Kastike

sitruuna (½ tl sitruunankuorta ja 1 rkl sitruunamehua)
rypsiöljyä
sokeria
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.