Vaihda pähkinät siemeniin. Saat tuhdin annoksen hyviä ravintoaineita ja säästät rahaa.

Pähkinät eivät suinkaan ole ainoita heti syötäviä ja terveellisiä rouskuteltavia. Myös siemenet pursuavat hyviä rasvoja ja kuituja, eivätkä ne ole yhtä tyyriitä kuin pähkinät.

Auringonkukansiemenet

Paljon E-vitamiinia, proteiinia sekä hyvää rasvaa maukkaasti ja edullisesti.

Pellavansiemenet

Terveyssiemen, jonka ravinteet imeytyvät parhaiten rikotusta siemenestä.

Chiansiemenet

Muotisiemen numero yksi. Käytetään tuorepuuroissa, koska chia muuttuu vedessä hyytelömäiseksi. Paljon kylläisyyttä pitävää kuitua.

Hampunsiemenet

Toinen hittisiemen. Miedon makuinen ja proteiinipitoinen. Ja pehmeä, kun se myydään kuorittuna.

Lue lisää:

Tiesitkö tämän chilikikan?

Kukkakaali on seuraava superruoka! 5 herkullista reseptiä

Maqui, camu, lucuma... tunnetko uudet superfoodit?

Resepti

Vaikeustaso:
Helppo

Tässäpä herkku, joka hiljentää vaativammankin makeanhimon. Överiletut silataan vielä sitruunatahnalla ja kermavaahdolla. 

Suklaaletut ja vaahtokarkkeja

Noin 10 kpl

Noin 1 tunti

Taikina:

3 munaa

½ dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

½ dl kaakaojauhetta

3 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

5 dl piimää

½ dl sulatettua voita

4–6 rkl voit tai margariinia paistamiseen

Lisäksi:

Lemon curd -tahnaa

Vaahtokarkkeja

Mansikoita

Kermavaahtoa

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhot ja piimä. Sekoita tasaiseksi, paksuksi taikinaksi. Lisää lopuksi sula, jäähtynyt voi.

2. Kuumenna pieni blinipannu tai perinteinen lettupannu. Sulata noin ruokalusikallinen rasvaa pannulla ja kaada taikinaa parin sentin paksuudelta. Paista 3–5 minuuttia, niin, että lettu hieman turpoaa ja paistuu. Käännä letut ja paista vielä 2–3 minuuttia.

3. Tarjoile letut sitruunatahnan, vaahtokarkkien ja mansikoiden kanssa. Lisää halutessasi letuille vielä kermavaahtoa.

Makkaratikut aikuiseen makuun voi paistaa grillin sijaan myös takassa tai uunissa. 

Makkaratikku

6 annosta, noin 20 min

Tarvitset

1 tlk (240 g) croissant-taikinaa (esim. Danerolles)

6 grillimakkaraa

20 lehteä salviaa

6 rkl maalaissinappia (esim. Dijon)

Kastike

2 dl ketsuppia

1 dl majoneesia

1 oksa rosmariinia

1 tl chiliä

  1. Avaa taikinapurkki pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä taikina ja leikkaa kuuteen osaan katkoviivojen mukaan. Leikkaa makkaraan viillot. Irrota salvian lehdet.
  2. Sivele taikinapalojen pintaan sinappia ja paina sinapin päälle 4 salvianlehteä. Kääri taikina napakasti makkaran ympärille ja paina grillitikku makkaran läpi.
  3. Grillaa hiilloksella tai grillissä. Voit kypsentää myös 200 asteisessa uunissa 15–18 minuuttia.
  4. Tee kastike ja tarjoile tuoreiden makkaratikkujen kanssa.