Trendikäs sheivattu avokado kruunaa tämän parsa-salaattipiirakan. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Pälviä
Trendikäs sheivattu avokado kruunaa tämän parsa-salaattipiirakan. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Pälviä

Sosiaalisen median suosikkihedelmästä on vaikka mihin. Kokosimme parhaat avokadovillitykset ja -reseptit yhteen.

Avokado on tunnetusti paitsi herkullinen myös superterveellinen hedelmä. Se on täynnä hyviä pehmeitä rasvoja ja vitamiineja. Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan avokadon syöminen voi pienentää sydänsairauksien riskiä.

Kiitos sosiaalisen median, jatkuvasti ilmestyy uusia tapoja herkutella hittihedelmällä. Poimimme niistä hauskimmat:

1. Sheivattu avokado

Yksi kevään hittitavoista syödä avokadoa kuulostaa erikoiselta. Hommaa ei kuitenkaan sentään hoideta partahöylällä, vaan ohuet viipaleet syntyvät kuorimaveitsellä. Katso Soppa365:n videolta, miten se onnistuu.

Sheivattu avokado näyttää kauniita rullattuna. Kokeile esimerkiksi Kodin Kuvalehden avokado-parsasalaattipiirakkaa tai lisää sheivattua avokadoa salaattiin tai leivän päälle.

 

#TBT To the first day I started shaving my avocado's #fooddeco #shavedavocado

Kuva, jonka • F O O D D E C O • (@fooddeco) julkaisi

2. Avokadoruusu

Uusin avokadovillitys on hedelmän väkertäminen ruusun muotoon. Katso mallia PopSugarin Youtube-videolta:

    Aikamoista näpertelyä, mutta näyttäähän lopputulos kieltämättä hienolta.

    3. Avokado-suklaamousse

    Samettinen suklaamousse ja rouskuva chili-mantelikrokantti ovat täydellinen yhdistelmä. Kuva: Panu Pälviä
    Samettinen suklaamousse ja rouskuva chili-mantelikrokantti ovat täydellinen yhdistelmä. Kuva: Panu Pälviä

    Avokado on mainio korvike kermalle suklaajälkkäreissä. Tämä terveellinen suklaamousse syntyy superhelposti. Mousse saa makeutta hunajasta ja banaanista ja kruunataan chilillä maustetulla mantelikrokantilla.

    Lue lisää: Nyt tulevat huipputerveelliset ton-ton-leivonnaiset: ei sokeria, vehnäjauhoja tai voita!

    4. Avokadojäätelö

    Avokadosta syntyy myös sokeritonta ja maidotonta jäätelöä. Kokeile esimerkiksi ET-lehden reseptiä, johon tulee vain avokadoa, hunajaa, limettiä ja tuoretta minttua. Helppoa, terveellistä ja herkullista!

    5. Kananmunalla täytetyt avokadot

    Kananmunalla täytetyt avokadot kypsyvät uunissa. Kuva: Anna Huovinen
    Kananmunalla täytetyt avokadot kypsyvät uunissa. Kuva: Anna Huovinen

    Lämmin avokado vaatii vähän totuttelua. Jos siitä tykkää, avokadon sisällä kypsytetyt kananmunat ovat täydellistä ruokaa esimerkiksi luksusaamiaiselle. Soppa365:n reseptissä herkun raikastavat lime ja ruohosipuli. Voit myös ripotella päälle tuoretta korianteria, kuten bloggaaja Eeva Kolu.

    6. Grillattu avokado

    Et ehkä tiennyt, että avokado sopii loistavasti grilliin. Homma toimii näin: Halkaise avokadot ja poista kivet. Mausta puolikkaat esimerkiksi sitruunamehulla, oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Laske ne leikkuupinta alaspäin grillin parilalle. Grillaa minuutti tai pari, kunnes saat kauniin paistopinnan.

    Lusikoi halutessasi grillatuille avokadoille täytettä. Tee tahna esimerkiksi fetasta, saksanpähkinärouheesta, sitruunankuoresta ja hunajasta, kuten Soppa365.

    Kokeile myös näitä avokadoreseptejä:

    Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

    Vadelma-suklaasmoothie

    4 annosta

    Valmistusaika 20 min

    Kookos-suklaakerros

    2 dl kookosmaitoa

    4 rkl chia-siemeniä

    2 rkl kaakaojauhetta

    1 rkl hunajaa

    Banaani-suklaakerros

    2 banaania

    100 g tummaa suklaata

    3 dl kauramaitoa

    Vadelmakerros

    200 g vadelmia

    2 rkl hunajaa

    1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
    2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
    3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
    4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

    Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

    Monkey bread -suklaapullat

    10 annosta

    Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

    75 g voita

    2½ dl maitoa

    25 g tuorehiivaa

    1 muna

    1 dl tummaa ruokosokeria

    2 tl kardemummaa

    ½ tl suolaa

    7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

    Suklaaseos

    100 g tummaa suklaata

    75 g voita

    1 dl tummaa ruokosokeria

    3 rkl kaakaojauhetta

    Lisäksi 

    muffinivuokia tai muffinipelti

    1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
    2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
    3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.