Trendikäs sheivattu avokado kruunaa tämän parsa-salaattipiirakan. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Pälviä
Trendikäs sheivattu avokado kruunaa tämän parsa-salaattipiirakan. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Pälviä

Sosiaalisen median suosikkihedelmästä on vaikka mihin. Kokosimme parhaat avokadovillitykset ja -reseptit yhteen.

Avokado on tunnetusti paitsi herkullinen myös superterveellinen hedelmä. Se on täynnä hyviä pehmeitä rasvoja ja vitamiineja. Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan avokadon syöminen voi pienentää sydänsairauksien riskiä.

Kiitos sosiaalisen median, jatkuvasti ilmestyy uusia tapoja herkutella hittihedelmällä. Poimimme niistä hauskimmat:

1. Sheivattu avokado

Yksi kevään hittitavoista syödä avokadoa kuulostaa erikoiselta. Hommaa ei kuitenkaan sentään hoideta partahöylällä, vaan ohuet viipaleet syntyvät kuorimaveitsellä. Katso Soppa365:n videolta, miten se onnistuu.

Sheivattu avokado näyttää kauniita rullattuna. Kokeile esimerkiksi Kodin Kuvalehden avokado-parsasalaattipiirakkaa tai lisää sheivattua avokadoa salaattiin tai leivän päälle.

 

#TBT To the first day I started shaving my avocado's #fooddeco #shavedavocado

Kuva, jonka • F O O D D E C O • (@fooddeco) julkaisi

2. Avokadoruusu

Uusin avokadovillitys on hedelmän väkertäminen ruusun muotoon. Katso mallia PopSugarin Youtube-videolta:

    Aikamoista näpertelyä, mutta näyttäähän lopputulos kieltämättä hienolta.

    3. Avokado-suklaamousse

    Samettinen suklaamousse ja rouskuva chili-mantelikrokantti ovat täydellinen yhdistelmä. Kuva: Panu Pälviä
    Samettinen suklaamousse ja rouskuva chili-mantelikrokantti ovat täydellinen yhdistelmä. Kuva: Panu Pälviä

    Avokado on mainio korvike kermalle suklaajälkkäreissä. Tämä terveellinen suklaamousse syntyy superhelposti. Mousse saa makeutta hunajasta ja banaanista ja kruunataan chilillä maustetulla mantelikrokantilla.

    Lue lisää: Nyt tulevat huipputerveelliset ton-ton-leivonnaiset: ei sokeria, vehnäjauhoja tai voita!

    4. Avokadojäätelö

    Avokadosta syntyy myös sokeritonta ja maidotonta jäätelöä. Kokeile esimerkiksi ET-lehden reseptiä, johon tulee vain avokadoa, hunajaa, limettiä ja tuoretta minttua. Helppoa, terveellistä ja herkullista!

    5. Kananmunalla täytetyt avokadot

    Kananmunalla täytetyt avokadot kypsyvät uunissa. Kuva: Anna Huovinen
    Kananmunalla täytetyt avokadot kypsyvät uunissa. Kuva: Anna Huovinen

    Lämmin avokado vaatii vähän totuttelua. Jos siitä tykkää, avokadon sisällä kypsytetyt kananmunat ovat täydellistä ruokaa esimerkiksi luksusaamiaiselle. Soppa365:n reseptissä herkun raikastavat lime ja ruohosipuli. Voit myös ripotella päälle tuoretta korianteria, kuten bloggaaja Eeva Kolu.

    6. Grillattu avokado

    Et ehkä tiennyt, että avokado sopii loistavasti grilliin. Homma toimii näin: Halkaise avokadot ja poista kivet. Mausta puolikkaat esimerkiksi sitruunamehulla, oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Laske ne leikkuupinta alaspäin grillin parilalle. Grillaa minuutti tai pari, kunnes saat kauniin paistopinnan.

    Lusikoi halutessasi grillatuille avokadoille täytettä. Tee tahna esimerkiksi fetasta, saksanpähkinärouheesta, sitruunankuoresta ja hunajasta, kuten Soppa365.

    Kokeile myös näitä avokadoreseptejä:

    Vuoden suurimman urheilutapahtuman kisakatsomoon katetaan pöytä ennakkosuosikkien mukaan.

    Ranskalaiset leipäsipsit

    valmistusaika 20 min

    ½ vehnäpatonki
    2 valkosipulinkynttä
    3 rkl öljyä
    1 tl provencen yrtit -mausteseosta
    1 tl suolaa

    Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.
    Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.

    1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Siivuta patonki mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

    2. Levitä patonkisiivut pellille. Hiero pintaan öljy, valkosipulimurska ja yrtit. Paahda uunissa rapeiksi 5–10 minuuttia. Vahdi, ettei sipsit palat. Suolaa.

    Pistou-dippi

    valmistusaika 10 min

    1 ruukku basilikaa
    1 valkosipulinkynsi
    2 rkl öljyä
    ½ tl suolaa
    ½ tl mustapippuria
    ½ dl ranskankermaa

    1. Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.

    Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!
    Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!

    Saksalainen liekkipiiras

    4 annosta
    valmistusaika 40 min

    Pohja:
    7 dl jauhoja
    2 dl vettä
    2 munankeltuaista
    1 tl suolaa
    2 rkl öljyä

    Täyte:
    1 prk smetanaa
    1 rkl karkeaa dijon-sinappia
    ½ kesäkurpitsa
    4 kevätsipulia
    100 g palvikinkkua

    1. Sekoita kulhossa jauho ja suola. Lisää vesi, keltuaiset ja öljy. Sekoita. Lisää jauhoja tarvittaessa. Vaivaa, kunnes taikina on kiinteä pallo. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkapissa.

    2. Sekoita smetana ja dijon-sinappi. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Puolita kevätsipulit pituussuunnassa.

    3. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa. Nosta leivinpaperille. Levitä päälle puolet smetanasta ja muista täytteistä. Paista noin 7 minuuttia, eli kunnes piiras alkaa ruskistua. Tee vielä toinen piiras samaan tyyliin.

    Vinkki! Täytteeksi sopivat myös kylmäsavulohi, katkaravut tai savutofu.

    Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.
    Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.

    Espanjalaiset churro-ranskikset

    6 annosta
    valmistusaika 45 min

    2 ½ dl vettä
    100 g voita
    2 ½ dl vehnäjauhoja
    2 munaa

    Paistamiseen:
    1 l rypsiöljyä
    sokerointiin
    2 dl sokeria
    1 tl kanelia

    1. Kiehauta vesi ja voi kattilassa ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon jauhot ja sekoita, kunnes taikinasta tulee kiinteä pallo. Lisää munat yksitellen joukkoon sähkövatkaimella sekoittaen. Lusikoi taikina pursotinpussiin.

    2. Sekoita kulhossa sokeri ja kaneli. Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistinpannussa tai kattilassa. Öljy on sopivan lämpöistä, kun leipäpala ruskistuu noin minuutissa. Pursota taikinasta noin 5 cm pituinen tanko varovasti öljyyn ja katkaise taikinatangot saksien avulla. Paista kerrallaan 4–5 munkkitankoa kauniin ruskeiksi.

    3. Nosta churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja paista seuraavat tangot, kunnes koko taikina on käytetty. Pyöräytä churrot lämpiminä sokeri-kaneliseoksessa.

    Poltteleva suklaadippi

    valmistusaika 10 min

    100 g suklaata
    ½ dl kermaa
    ½ tl cayennepippuria

    1. Rouhi suklaa. Kuumenna kerma mikrossa ja lisää suklaarouhe sekä cayennepippuri. Anna sulaa ja sekoita.

    Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.
    Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.

    Passion caipirinha brassityyliin

    4 annosta
    valmistusaika 15 min

    4 limeä
    2 rkl sokeria
    2 dl cachaçaa
    2 passionhedelmää

    Lisäksi:
    jääpaloja

    1. Pese limet huolellisesti. Leikkaa limet osiin valkoisen rangan ympäriltä. Älä käytä sitä juomiin.

    2. Jaa limepalat neljään lasiin ja lisää kaikkiin puoli ruokalusikallista sokeria. Murskaa limeä ja sokeria lasissa esimerkiksi puukauhan avulla, kunnes sokeria ei enää erota kiteinä.

    3. Lisää puoli desiä cachaçaa jokaiseen lasiin. Puolita passionhedelmät ja lusikoi jokaiseen lasiin puolikkaan hedelmän sisus. Täytä jääpaloilla ja sekoita.

    Ai että liha on parasta grilliruokaa? Höpö höpö!

    Mitä grillaamisesta tulee ensimmäiseksi mieleen? No tietenkin kaikki ihanat pihvit, lihavartaat ja makkarat, joista tulee käristettynä normaaliakin herkullisempia.

    Siksi helposti unohtuu – ainakin jos seurueessa ei ole kasvissyöjiä tai vegaaneja – että kasvisvaihtoehtojen joukossa on yhtä lailla huippuruoka-aineita, joita laittaa grilliin.

    Kokosimme 8 grillattavaa kasvisherkkua, jotka kelpaavat lihan ystävillekin:

    Kasvispihvit

    Pihvin korvikkeena tulee ensimmäiseksi mieleen tietenkin kasvispihvi. Ruualla on turhan tympeä kaiku, koska myös kasvispihvi voi olla superherkullinen.

    Esimerkiksi näissä kasvispihveissä pääosassa loistavat basilika ja valkosipuli. Raaka-aineiksi voi keksiä myös muita omia lemppareita, ja jos sapuskaa pitää saada nopeasti valmiiksi, myös kaupan kasvispihvit voi heittää grilliin.

    Täytetyt kesäkurpitsat

    Täytetyt kesäkurpitsat ovat siitä huikeita, että niiden sisään voi laittaa melkeinpä mitä tahansa. Kasvisruokailija voi kokeilla lisätä vihanneksien sekaan esimerkiksi maustettua tuorejuustoa, ja vegaani saa ateriasta ruokaisamman vaikkapa tofulla.

    Kesäkurpitsojen sisään ei kuitenkaan ole pakko laittaa mitään: esimerkiksi tässä Soppa365-reseptissä grillattujen kesäkurpitsojen kaveriksi suositellaan sienimuhennosta.


    Munakoisopitsa

    Munakoison puolikkaisiin tehdyt pitsat ovat helppoja ja valmistuvat myös grillissä! Ei tarvita kuin munakoisot ja omat lempitäytteet – ja taikinattomat pitsat ovat valmiita!

    Paahdettu halloumisalaatti

    Täyttävän salaatin saa tehtyä helposti halloumista. Juustoisassa salaatissa parasta on sen helppous: halloumia tarvitsee grillata vain muutamia minuutteja, ja itse salaattiin voi laittaa ihan mitä tahansa mieli tekee!

    Suolaisen juuston kanssa sopii yhteen makeat salaatinlisukkeet, kuten mansikat, jotka voi muuten myös grillata!

    Grillattu tofu

    Tofu toimii erinomaisena lihan korvikkeena, jos sen vain valmistaa huolella. Sellaisenaan melko mauton ruoka-aine kaipaa kaverikseen hyviä mausteita ja lisukkeita.

    Soppa365 neuvoo tofu-kasvisvarras-reseptissään, että tofun voi maustaa grillaamisen jälkeen esimerkiksi satay-kastikkeella.

    Täytetyt sienet

    Täytetyt herkkusienet ovat yksi parhaista grilliklassikoista. Yleensä sienten ympärille kääräistään pekoni, mutta tulee sieniherkuista erinomaisia ilman sitäkin!

    Täytteet voi muun muassa ruskistaa erikseen ja lisätä sitten sienten sisälle, tai sitten tyhjänä grillattujen sienten sisuksiin laittaakin vain tuoreita täytteitä.


    Grillattu avokado

    Avokadosta on tunnetusti moneen, ja kyllä, taipuu se grilliinkin! Grillatut avokadot voi käyttää sellaisenaan, muiden ruokien lisukkeina tai pääruokana, kun niiden päälle asettelee täytteitä, kuten kananmunaa tai fetaa.

    Bataattitoast

    Vuonna 2016 Instagram-hitiksi muodostunut bataattitoast taipuu myös superhelpoksi grilliruuaksi. Reseptistä tarvitsee vain vaihtaa leivänpaahdin grilliksi, ja myös viipaleiden päälle tuleviksi lisukkeiksi voi valita grillissä käyneitä herkkuja, kuten avokadoa tai punasipulia.