Trendikäs sheivattu avokado kruunaa tämän parsa-salaattipiirakan. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Pälviä
Trendikäs sheivattu avokado kruunaa tämän parsa-salaattipiirakan. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Pälviä

Sosiaalisen median suosikkihedelmästä on vaikka mihin. Kokosimme parhaat avokadovillitykset ja -reseptit yhteen.

Avokado on tunnetusti paitsi herkullinen myös superterveellinen hedelmä. Se on täynnä hyviä pehmeitä rasvoja ja vitamiineja. Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan avokadon syöminen voi pienentää sydänsairauksien riskiä.

Kiitos sosiaalisen median, jatkuvasti ilmestyy uusia tapoja herkutella hittihedelmällä. Poimimme niistä hauskimmat:

1. Sheivattu avokado

Yksi kevään hittitavoista syödä avokadoa kuulostaa erikoiselta. Hommaa ei kuitenkaan sentään hoideta partahöylällä, vaan ohuet viipaleet syntyvät kuorimaveitsellä. Katso Soppa365:n videolta, miten se onnistuu.

Sheivattu avokado näyttää kauniita rullattuna. Kokeile esimerkiksi Kodin Kuvalehden avokado-parsasalaattipiirakkaa tai lisää sheivattua avokadoa salaattiin tai leivän päälle.

 

#TBT To the first day I started shaving my avocado's #fooddeco #shavedavocado

Kuva, jonka • F O O D D E C O • (@fooddeco) julkaisi

2. Avokadoruusu

Uusin avokadovillitys on hedelmän väkertäminen ruusun muotoon. Katso mallia PopSugarin Youtube-videolta:

    Aikamoista näpertelyä, mutta näyttäähän lopputulos kieltämättä hienolta.

    3. Avokado-suklaamousse

    Samettinen suklaamousse ja rouskuva chili-mantelikrokantti ovat täydellinen yhdistelmä. Kuva: Panu Pälviä
    Samettinen suklaamousse ja rouskuva chili-mantelikrokantti ovat täydellinen yhdistelmä. Kuva: Panu Pälviä

    Avokado on mainio korvike kermalle suklaajälkkäreissä. Tämä terveellinen suklaamousse syntyy superhelposti. Mousse saa makeutta hunajasta ja banaanista ja kruunataan chilillä maustetulla mantelikrokantilla.

    Lue lisää: Nyt tulevat huipputerveelliset ton-ton-leivonnaiset: ei sokeria, vehnäjauhoja tai voita!

    4. Avokadojäätelö

    Avokadosta syntyy myös sokeritonta ja maidotonta jäätelöä. Kokeile esimerkiksi ET-lehden reseptiä, johon tulee vain avokadoa, hunajaa, limettiä ja tuoretta minttua. Helppoa, terveellistä ja herkullista!

    5. Kananmunalla täytetyt avokadot

    Kananmunalla täytetyt avokadot kypsyvät uunissa. Kuva: Anna Huovinen
    Kananmunalla täytetyt avokadot kypsyvät uunissa. Kuva: Anna Huovinen

    Lämmin avokado vaatii vähän totuttelua. Jos siitä tykkää, avokadon sisällä kypsytetyt kananmunat ovat täydellistä ruokaa esimerkiksi luksusaamiaiselle. Soppa365:n reseptissä herkun raikastavat lime ja ruohosipuli. Voit myös ripotella päälle tuoretta korianteria, kuten bloggaaja Eeva Kolu.

    6. Grillattu avokado

    Et ehkä tiennyt, että avokado sopii loistavasti grilliin. Homma toimii näin: Halkaise avokadot ja poista kivet. Mausta puolikkaat esimerkiksi sitruunamehulla, oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Laske ne leikkuupinta alaspäin grillin parilalle. Grillaa minuutti tai pari, kunnes saat kauniin paistopinnan.

    Lusikoi halutessasi grillatuille avokadoille täytettä. Tee tahna esimerkiksi fetasta, saksanpähkinärouheesta, sitruunankuoresta ja hunajasta, kuten Soppa365.

    Kokeile myös näitä avokadoreseptejä:

    Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
    Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

    Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

    Tulinen possu-korianteripata

    4 annosta

    valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

    600 g possunniskaa

    3 vihreää jalapenoa

    1 ruukku korianteria

    3 limeä

    2 sipulia

    4 valkosipulinkynttä

    1 rkl öljyä

    4 rkl tomaattipyrettä

    2 dl vettä

    1½ tl suolaa

    Lisäksi

    1 prk ranskankermaa

    1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
    2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
    3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
    4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

    Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

    Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

    Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

    Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

    Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

    Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

    – Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

    Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

    – Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

    Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

    – Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

    Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

    1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
    2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
    3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
    4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
    5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
    6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

    Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan