Trendikäs sheivattu avokado kruunaa tämän parsa-salaattipiirakan. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Pälviä
Trendikäs sheivattu avokado kruunaa tämän parsa-salaattipiirakan. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Pälviä

Sosiaalisen median suosikkihedelmästä on vaikka mihin. Kokosimme parhaat avokadovillitykset ja -reseptit yhteen.

Avokado on tunnetusti paitsi herkullinen myös superterveellinen hedelmä. Se on täynnä hyviä pehmeitä rasvoja ja vitamiineja. Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan avokadon syöminen voi pienentää sydänsairauksien riskiä.

Kiitos sosiaalisen median, jatkuvasti ilmestyy uusia tapoja herkutella hittihedelmällä. Poimimme niistä hauskimmat:

1. Sheivattu avokado

Yksi kevään hittitavoista syödä avokadoa kuulostaa erikoiselta. Hommaa ei kuitenkaan sentään hoideta partahöylällä, vaan ohuet viipaleet syntyvät kuorimaveitsellä. Katso Soppa365:n videolta, miten se onnistuu.

Sheivattu avokado näyttää kauniita rullattuna. Kokeile esimerkiksi Kodin Kuvalehden avokado-parsasalaattipiirakkaa tai lisää sheivattua avokadoa salaattiin tai leivän päälle.

 

#TBT To the first day I started shaving my avocado's #fooddeco #shavedavocado

Kuva, jonka • F O O D D E C O • (@fooddeco) julkaisi

2. Avokadoruusu

Uusin avokadovillitys on hedelmän väkertäminen ruusun muotoon. Katso mallia PopSugarin Youtube-videolta:

    Aikamoista näpertelyä, mutta näyttäähän lopputulos kieltämättä hienolta.

    3. Avokado-suklaamousse

    Samettinen suklaamousse ja rouskuva chili-mantelikrokantti ovat täydellinen yhdistelmä. Kuva: Panu Pälviä
    Samettinen suklaamousse ja rouskuva chili-mantelikrokantti ovat täydellinen yhdistelmä. Kuva: Panu Pälviä

    Avokado on mainio korvike kermalle suklaajälkkäreissä. Tämä terveellinen suklaamousse syntyy superhelposti. Mousse saa makeutta hunajasta ja banaanista ja kruunataan chilillä maustetulla mantelikrokantilla.

    Lue lisää: Nyt tulevat huipputerveelliset ton-ton-leivonnaiset: ei sokeria, vehnäjauhoja tai voita!

    4. Avokadojäätelö

    Avokadosta syntyy myös sokeritonta ja maidotonta jäätelöä. Kokeile esimerkiksi ET-lehden reseptiä, johon tulee vain avokadoa, hunajaa, limettiä ja tuoretta minttua. Helppoa, terveellistä ja herkullista!

    5. Kananmunalla täytetyt avokadot

    Kananmunalla täytetyt avokadot kypsyvät uunissa. Kuva: Anna Huovinen
    Kananmunalla täytetyt avokadot kypsyvät uunissa. Kuva: Anna Huovinen

    Lämmin avokado vaatii vähän totuttelua. Jos siitä tykkää, avokadon sisällä kypsytetyt kananmunat ovat täydellistä ruokaa esimerkiksi luksusaamiaiselle. Soppa365:n reseptissä herkun raikastavat lime ja ruohosipuli. Voit myös ripotella päälle tuoretta korianteria, kuten bloggaaja Eeva Kolu.

    6. Grillattu avokado

    Et ehkä tiennyt, että avokado sopii loistavasti grilliin. Homma toimii näin: Halkaise avokadot ja poista kivet. Mausta puolikkaat esimerkiksi sitruunamehulla, oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Laske ne leikkuupinta alaspäin grillin parilalle. Grillaa minuutti tai pari, kunnes saat kauniin paistopinnan.

    Lusikoi halutessasi grillatuille avokadoille täytettä. Tee tahna esimerkiksi fetasta, saksanpähkinärouheesta, sitruunankuoresta ja hunajasta, kuten Soppa365.

    Kokeile myös näitä avokadoreseptejä:

    Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
    Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

    Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

    Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

    Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

    Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

    Runebergindrinkki

    ohje: Katja Nordlund

    Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
    Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

    1 dl kotimaisia pakastevadelmia
    2 rkl vodkaa
    1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
    1 tl tomusokeria
    1 tl vaniljasokeria
    ripaus kardemummaa
    koristeeksi piparkakkumuruja

    1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
    2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
    3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
    4. Kaada juoma lasiin.
    5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

    Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

    Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

    Kuva: Panu Pälviä
    Kuva: Panu Pälviä

    Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

    ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

    6 annosta

    Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

    1 pkt lasagnelevyjä

    200 g kirsikkatomaatteja

    200 g herkkusieniä

    2 paprikaa

    1 rkl oliiviöljyä

    1 tl suolaa

    1 prk valmiita punaisia linssejä

    2 tomaattia

    Tomaattikastike

    1 sipuli

    4 valkosipulinkynttä

    1 dl valkoviiniä

    3 tlk tomaattimurskaa

    1 ruukku basilikaa

    1 tl suolaa

    1 tl mustapippuria myllystä

    Juustokastike

    4 dl ruokakermaa

    100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

    1 sitruuna

    1 tl suolaa

    1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
    2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
    3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
    4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.