Trendikäs sheivattu avokado kruunaa tämän parsa-salaattipiirakan. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Pälviä
Trendikäs sheivattu avokado kruunaa tämän parsa-salaattipiirakan. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Pälviä

Sosiaalisen median suosikkihedelmästä on vaikka mihin. Kokosimme parhaat avokadovillitykset ja -reseptit yhteen.

Avokado on tunnetusti paitsi herkullinen myös superterveellinen hedelmä. Se on täynnä hyviä pehmeitä rasvoja ja vitamiineja. Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan avokadon syöminen voi pienentää sydänsairauksien riskiä.

Kiitos sosiaalisen median, jatkuvasti ilmestyy uusia tapoja herkutella hittihedelmällä. Poimimme niistä hauskimmat:

1. Sheivattu avokado

Yksi kevään hittitavoista syödä avokadoa kuulostaa erikoiselta. Hommaa ei kuitenkaan sentään hoideta partahöylällä, vaan ohuet viipaleet syntyvät kuorimaveitsellä. Katso Soppa365:n videolta, miten se onnistuu.

Sheivattu avokado näyttää kauniita rullattuna. Kokeile esimerkiksi Kodin Kuvalehden avokado-parsasalaattipiirakkaa tai lisää sheivattua avokadoa salaattiin tai leivän päälle.

 

#TBT To the first day I started shaving my avocado's #fooddeco #shavedavocado

Kuva, jonka • F O O D D E C O • (@fooddeco) julkaisi

2. Avokadoruusu

Uusin avokadovillitys on hedelmän väkertäminen ruusun muotoon. Katso mallia PopSugarin Youtube-videolta:

    Aikamoista näpertelyä, mutta näyttäähän lopputulos kieltämättä hienolta.

    3. Avokado-suklaamousse

    Samettinen suklaamousse ja rouskuva chili-mantelikrokantti ovat täydellinen yhdistelmä. Kuva: Panu Pälviä
    Samettinen suklaamousse ja rouskuva chili-mantelikrokantti ovat täydellinen yhdistelmä. Kuva: Panu Pälviä

    Avokado on mainio korvike kermalle suklaajälkkäreissä. Tämä terveellinen suklaamousse syntyy superhelposti. Mousse saa makeutta hunajasta ja banaanista ja kruunataan chilillä maustetulla mantelikrokantilla.

    Lue lisää: Nyt tulevat huipputerveelliset ton-ton-leivonnaiset: ei sokeria, vehnäjauhoja tai voita!

    4. Avokadojäätelö

    Avokadosta syntyy myös sokeritonta ja maidotonta jäätelöä. Kokeile esimerkiksi ET-lehden reseptiä, johon tulee vain avokadoa, hunajaa, limettiä ja tuoretta minttua. Helppoa, terveellistä ja herkullista!

    5. Kananmunalla täytetyt avokadot

    Kananmunalla täytetyt avokadot kypsyvät uunissa. Kuva: Anna Huovinen
    Kananmunalla täytetyt avokadot kypsyvät uunissa. Kuva: Anna Huovinen

    Lämmin avokado vaatii vähän totuttelua. Jos siitä tykkää, avokadon sisällä kypsytetyt kananmunat ovat täydellistä ruokaa esimerkiksi luksusaamiaiselle. Soppa365:n reseptissä herkun raikastavat lime ja ruohosipuli. Voit myös ripotella päälle tuoretta korianteria, kuten bloggaaja Eeva Kolu.

    6. Grillattu avokado

    Et ehkä tiennyt, että avokado sopii loistavasti grilliin. Homma toimii näin: Halkaise avokadot ja poista kivet. Mausta puolikkaat esimerkiksi sitruunamehulla, oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Laske ne leikkuupinta alaspäin grillin parilalle. Grillaa minuutti tai pari, kunnes saat kauniin paistopinnan.

    Lusikoi halutessasi grillatuille avokadoille täytettä. Tee tahna esimerkiksi fetasta, saksanpähkinärouheesta, sitruunankuoresta ja hunajasta, kuten Soppa365.

    Kokeile myös näitä avokadoreseptejä:

    Tässäpä herkku, joka hiljentää vaativammankin makeanhimon. Överiletut silataan vielä sitruunatahnalla ja kermavaahdolla. 

    Suklaaletut ja vaahtokarkkeja

    Noin 10 kpl

    Noin 1 tunti

    Taikina:

    3 munaa

    ½ dl sokeria

    5 dl vehnäjauhoja

    ½ dl kaakaojauhetta

    3 tl leivinjauhetta

    ½ tl suolaa

    5 dl piimää

    ½ dl sulatettua voita

    4–6 rkl voit tai margariinia paistamiseen

    Lisäksi:

    Lemon curd -tahnaa

    Vaahtokarkkeja

    Mansikoita

    Kermavaahtoa

    1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhot ja piimä. Sekoita tasaiseksi, paksuksi taikinaksi. Lisää lopuksi sula, jäähtynyt voi.

    2. Kuumenna pieni blinipannu tai perinteinen lettupannu. Sulata noin ruokalusikallinen rasvaa pannulla ja kaada taikinaa parin sentin paksuudelta. Paista 3–5 minuuttia, niin, että lettu hieman turpoaa ja paistuu. Käännä letut ja paista vielä 2–3 minuuttia.

    3. Tarjoile letut sitruunatahnan, vaahtokarkkien ja mansikoiden kanssa. Lisää halutessasi letuille vielä kermavaahtoa.

    Makkaratikut aikuiseen makuun voi paistaa grillin sijaan myös takassa tai uunissa. 

    Makkaratikku

    6 annosta, noin 20 min

    Tarvitset

    1 tlk (240 g) croissant-taikinaa (esim. Danerolles)

    6 grillimakkaraa

    20 lehteä salviaa

    6 rkl maalaissinappia (esim. Dijon)

    Kastike

    2 dl ketsuppia

    1 dl majoneesia

    1 oksa rosmariinia

    1 tl chiliä

    1. Avaa taikinapurkki pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä taikina ja leikkaa kuuteen osaan katkoviivojen mukaan. Leikkaa makkaraan viillot. Irrota salvian lehdet.
    2. Sivele taikinapalojen pintaan sinappia ja paina sinapin päälle 4 salvianlehteä. Kääri taikina napakasti makkaran ympärille ja paina grillitikku makkaran läpi.
    3. Grillaa hiilloksella tai grillissä. Voit kypsentää myös 200 asteisessa uunissa 15–18 minuuttia.
    4. Tee kastike ja tarjoile tuoreiden makkaratikkujen kanssa.