Oranssi Old Fashioned -drinkki on kuumaa juuri nyt. Raikas Greippi & rakuuna on mocktail eli alkoholiton coctail. Beautiful White Trash punastuu somasti vadelmista.
Oranssi Old Fashioned -drinkki on kuumaa juuri nyt. Raikas Greippi & rakuuna on mocktail eli alkoholiton coctail. Beautiful White Trash punastuu somasti vadelmista.

Hyvään cocktailiin ei tarvita kuin muutama raaka-aine. Poimi ­vappujuomasi baarien hittidrinkeistä.

Old fashioned

1 annos
Valmistusaika: 3 minuuttia

1 tl sokeria ja ½ tl vettä tai
1 tl sokerilientä (ohje s. 76)
3 lorausta angostura­bittereitä
jäitä
4 cl (ruis)viskiä (esimerkiksi Jim Beam Rye)
(1 suikale appelsiinin­kuorta)

1. Laita lasiin sokeri ja vesi tai sokeriliemi. Lisää bitterit. Murskaa sokeria hieman ja liikuttele lasia niin, ­että liemi leviää reunoille. ­Lisää pari jääpalaa ja viski.

2. Voit koristella appelsiininkuorella. Jos haluat hifistellä, hiero kuorta lasin ulkoreunaan, se lisää sitrustuoksua.

Vinkki: Alkossa on vain yhtä merkkiä angosturabittereitä. Kysy neuvoa myyjältä, saat takuulla oikean!

Greippi & rakuuna

1 annos
Valmistusaika: 5 minuuttia

6 cl (veri)greipin mehua
2 tl sokeria
3 rakuunanoksaa
jäitä
noin 1 dl tonicia

1. Purista greipin ­mehu grogi­lasiin. ­Lisää sokeri ja lehdet 2 rakuunanoksasta. Murskaa rakuunoita hieman.

2. Täytä lasi jäillä ja tonicilla. ­Koristele ­rakuunatupsulla.

Vinkki: Kokeile myös minttua, basilikaa tai muita suosikkiyrttejäsi. Voit tehdä holilliset cocktailit lisäämällä 4 cl giniä.

Cocktailin ohje on helsinkiläisestä American Barista.

Beautiful White Trash

1 annos
Valmistusaika: 5 minuuttia

½ limettiä
10 vadelmaa
2 cl vodkaa
2 cl makeaa vaaleaa vermuttia (esim. Martini Bianco)
2 cl vaahtera­siirappia
jäitä
noin 1 dl soodavettä
ripaus mustapippuria myllystä

1. Lohko limetti keskikokoiseen juomalasiin. Lisää vadelmat ja murskaa kevyesti nuijalla tai kaulimella.

2. Lisää vodka, vermutti, siirappi ja muutama jääpala ja sekoita lusikalla. Täytä lasi jäillä ja soodalla, koristele pippurilla.

Ohjeen antoi oululainen baari Cocktail Company.

Pirteän keltainen Ginger Martini on kevään suosikki. Kurkku-sour haastaa Mojiton.

Ginger Martini

1 annos
Valmistusaika: 3 minuuttia + sokeriliemi: 10 minuuttia

1 cl sokerilientä
2 cm:n pala inkivääriä
4 cl päärynälikööriä
(esim. Xanté)
2 cl sitruunan mehua
jäitä

1. Valmista sokeriliemi (ohje alla).

2. Viipaloi inkivääri kuorineen cocktailravistimeen ja murskaa se kevyesti nuijalla tai kaulimella. Lisää ­loput ainekset ja reilusti jäitä.

3. Ravista voimakkaasti. Siivilöi ­juoma pieneen lasiin.

Ohje on vasta-avatusta Trillby & Chadwick -baarista Helsingistä.

Kurkku-sour

1 lasillinen
Valmistusaika: 5 minuuttia + sokeriliemi: 10 minuuttia

1–2 cl sokerilientä
4 cl giniä
2 cl limetin mehua
½ kananmunanvalkuaista
3 cm:n pala kurkkua
(6 basilikanlehteä)
jäitä

1. Valmista sokeriliemi (ohje ­alla).

2. Laita gini, limetin mehu, sokeriliemi ja valkuainen cocktailravistimeen. Viipaloi kurkku muutamaan palaan ja lisää se ja halutessasi basilika ravistimeen. Ravista voimakkaasti. ­Lisää reilusti jäitä ja ravista.

3. Täytä keskikokoinen juomalasi puoliksi jäillä ja siivilöi juoma lasiin. Täytä jäillä ja koristele kurkkuviipaleella.

Hienostunut French 75 saa kuplia kuohuviinistä.

French 75

1 annos
Valmistusaika: 3 minuuttia + sokeriliemi: 10 minuuttia

2 cl sokerilientä
½ sitruuna
2 cl giniä
jäitä
6 cl kuohuviiniä

1. Valmista sokeriliemi (ohje alla).

2. Pese sitruuna ja höylää siitä reilu kuorisuikale koristeeksi. Purista sitruunasta mehu. Mittaa gini, 2 cl sitruunan mehua ja sokeriliemi lasiin tai cocktailravistimeen. Lisää jäitä ja sekoita.

3. Kaada juoma kuohuviinilasiin ja lisää kuohuviini.

4. Koristele sitruunankuorella.

Ohje on Tomi Björckin Bronda-ravintolasta.

Sokeriliemi

noin 2 dl
Valmistusaika: 10 minuuttia

2 dl sokeria
1 dl vettä

1. Keitä sokeria ja vettä kattilassa pari minuuttia, kunnes sokeri liukenee.

2. Anna jäähtyä ja pullota.

Lue myös:

Viime hetken vappupiknik huokeasti tai hienostotyyliin

Vapun parhaat alkoholittomat juomat

Vielä ehdit! Pikasima valmistuu hetkessä

Kaikki vappuun liittyvät jutut löydät täältä.

Baarimikon kaava

Kun muistat 4 + 2 + 1 -säännön, voit kehitellä vaikka mitä omia herkkucocktaileja: 4 cl alkoholia, 2 cl sitrusmehua, 1 cl sokerilientä.

Aineksista syntyy sour-cocktailin pohja. Kokeile vaikka viskiä ja sitruunaa!

Cocktailtrendit 2014

1. Keittiön raaka-aineet. Cocktaileissa käytetään nyt suolaisia raaka-aineita, kasviksia ja yrttejä.

2. Gini. Alkoholien ykkönen juuri nyt.

3. Old fashioned. Old fashioned -cocktailin tyyppiset klassikot ja muut alkoholipainotteiset maut ovat nyt pop.

4. Sour-cocktailit. Kirpeät sitruscocktailit eli sourit ovat suosittuja.

5. Muotimakuja ovat kurkku ja viski.

6. Kananmunanvalkuainen. Valkuaista voi sekoittaa vaikka souriin. Se tekee juomaan hienon vaahdon.

Jarkko Issukka, American Barin baarimestari.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.