Oranssi Old Fashioned -drinkki on kuumaa juuri nyt. Raikas Greippi & rakuuna on mocktail eli alkoholiton coctail. Beautiful White Trash punastuu somasti vadelmista.
Oranssi Old Fashioned -drinkki on kuumaa juuri nyt. Raikas Greippi & rakuuna on mocktail eli alkoholiton coctail. Beautiful White Trash punastuu somasti vadelmista.

Hyvään cocktailiin ei tarvita kuin muutama raaka-aine. Poimi ­vappujuomasi baarien hittidrinkeistä.

Old fashioned

1 annos
Valmistusaika: 3 minuuttia

1 tl sokeria ja ½ tl vettä tai
1 tl sokerilientä (ohje s. 76)
3 lorausta angostura­bittereitä
jäitä
4 cl (ruis)viskiä (esimerkiksi Jim Beam Rye)
(1 suikale appelsiinin­kuorta)

1. Laita lasiin sokeri ja vesi tai sokeriliemi. Lisää bitterit. Murskaa sokeria hieman ja liikuttele lasia niin, ­että liemi leviää reunoille. ­Lisää pari jääpalaa ja viski.

2. Voit koristella appelsiininkuorella. Jos haluat hifistellä, hiero kuorta lasin ulkoreunaan, se lisää sitrustuoksua.

Vinkki: Alkossa on vain yhtä merkkiä angosturabittereitä. Kysy neuvoa myyjältä, saat takuulla oikean!

Greippi & rakuuna

1 annos
Valmistusaika: 5 minuuttia

6 cl (veri)greipin mehua
2 tl sokeria
3 rakuunanoksaa
jäitä
noin 1 dl tonicia

1. Purista greipin ­mehu grogi­lasiin. ­Lisää sokeri ja lehdet 2 rakuunanoksasta. Murskaa rakuunoita hieman.

2. Täytä lasi jäillä ja tonicilla. ­Koristele ­rakuunatupsulla.

Vinkki: Kokeile myös minttua, basilikaa tai muita suosikkiyrttejäsi. Voit tehdä holilliset cocktailit lisäämällä 4 cl giniä.

Cocktailin ohje on helsinkiläisestä American Barista.

Beautiful White Trash

1 annos
Valmistusaika: 5 minuuttia

½ limettiä
10 vadelmaa
2 cl vodkaa
2 cl makeaa vaaleaa vermuttia (esim. Martini Bianco)
2 cl vaahtera­siirappia
jäitä
noin 1 dl soodavettä
ripaus mustapippuria myllystä

1. Lohko limetti keskikokoiseen juomalasiin. Lisää vadelmat ja murskaa kevyesti nuijalla tai kaulimella.

2. Lisää vodka, vermutti, siirappi ja muutama jääpala ja sekoita lusikalla. Täytä lasi jäillä ja soodalla, koristele pippurilla.

Ohjeen antoi oululainen baari Cocktail Company.

Pirteän keltainen Ginger Martini on kevään suosikki. Kurkku-sour haastaa Mojiton.

Ginger Martini

1 annos
Valmistusaika: 3 minuuttia + sokeriliemi: 10 minuuttia

1 cl sokerilientä
2 cm:n pala inkivääriä
4 cl päärynälikööriä
(esim. Xanté)
2 cl sitruunan mehua
jäitä

1. Valmista sokeriliemi (ohje alla).

2. Viipaloi inkivääri kuorineen cocktailravistimeen ja murskaa se kevyesti nuijalla tai kaulimella. Lisää ­loput ainekset ja reilusti jäitä.

3. Ravista voimakkaasti. Siivilöi ­juoma pieneen lasiin.

Ohje on vasta-avatusta Trillby & Chadwick -baarista Helsingistä.

Kurkku-sour

1 lasillinen
Valmistusaika: 5 minuuttia + sokeriliemi: 10 minuuttia

1–2 cl sokerilientä
4 cl giniä
2 cl limetin mehua
½ kananmunanvalkuaista
3 cm:n pala kurkkua
(6 basilikanlehteä)
jäitä

1. Valmista sokeriliemi (ohje ­alla).

2. Laita gini, limetin mehu, sokeriliemi ja valkuainen cocktailravistimeen. Viipaloi kurkku muutamaan palaan ja lisää se ja halutessasi basilika ravistimeen. Ravista voimakkaasti. ­Lisää reilusti jäitä ja ravista.

3. Täytä keskikokoinen juomalasi puoliksi jäillä ja siivilöi juoma lasiin. Täytä jäillä ja koristele kurkkuviipaleella.

Hienostunut French 75 saa kuplia kuohuviinistä.

French 75

1 annos
Valmistusaika: 3 minuuttia + sokeriliemi: 10 minuuttia

2 cl sokerilientä
½ sitruuna
2 cl giniä
jäitä
6 cl kuohuviiniä

1. Valmista sokeriliemi (ohje alla).

2. Pese sitruuna ja höylää siitä reilu kuorisuikale koristeeksi. Purista sitruunasta mehu. Mittaa gini, 2 cl sitruunan mehua ja sokeriliemi lasiin tai cocktailravistimeen. Lisää jäitä ja sekoita.

3. Kaada juoma kuohuviinilasiin ja lisää kuohuviini.

4. Koristele sitruunankuorella.

Ohje on Tomi Björckin Bronda-ravintolasta.

Sokeriliemi

noin 2 dl
Valmistusaika: 10 minuuttia

2 dl sokeria
1 dl vettä

1. Keitä sokeria ja vettä kattilassa pari minuuttia, kunnes sokeri liukenee.

2. Anna jäähtyä ja pullota.

Lue myös:

Viime hetken vappupiknik huokeasti tai hienostotyyliin

Vapun parhaat alkoholittomat juomat

Vielä ehdit! Pikasima valmistuu hetkessä

Kaikki vappuun liittyvät jutut löydät täältä.

Baarimikon kaava

Kun muistat 4 + 2 + 1 -säännön, voit kehitellä vaikka mitä omia herkkucocktaileja: 4 cl alkoholia, 2 cl sitrusmehua, 1 cl sokerilientä.

Aineksista syntyy sour-cocktailin pohja. Kokeile vaikka viskiä ja sitruunaa!

Cocktailtrendit 2014

1. Keittiön raaka-aineet. Cocktaileissa käytetään nyt suolaisia raaka-aineita, kasviksia ja yrttejä.

2. Gini. Alkoholien ykkönen juuri nyt.

3. Old fashioned. Old fashioned -cocktailin tyyppiset klassikot ja muut alkoholipainotteiset maut ovat nyt pop.

4. Sour-cocktailit. Kirpeät sitruscocktailit eli sourit ovat suosittuja.

5. Muotimakuja ovat kurkku ja viski.

6. Kananmunanvalkuainen. Valkuaista voi sekoittaa vaikka souriin. Se tekee juomaan hienon vaahdon.

Jarkko Issukka, American Barin baarimestari.

Helpointa on valmistaa sellainen juhlamenu, joka sopii kerralla kaikille erityisruokavalioille. Tässä muutama takuuherkullinen, kaiketon resepti! 

Yksi ei käytä maitotuotteita, toinen on allerginen kananmunalle, keliaakikkosukulainenkin saapuu... Jos juhliin on tulossa useita erikoisruokavaliota noudattavia, kannattaa suosiolla tehdä tarjottavia, jotka sopivat ihan kaikille. Se on helpompaa kuin vääntää jokaiselle omaa sorttiaan, eikä näin tarvitse  kirjoa noutopöytää erilaisilla tuoteselostelapuilla. 

Maidolle, kermalle ja voille on lukemattomia kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Leivonnaisissa kananmunan voi usein korvata esimerkiksi puolikkaalla banaanilla tai kikherneliemellä – tai jättää kokonaan pois. Vehnäjauhotkin on helppo vaihtaa esimerkiksi gluteenittomaan jauhoseokseen.

Alla muutama resepti, jotka ovat jo valmiiksi maidottomia, munattomia, gluteenittomia ja vegaanisia. Suurin osa niistä sopii myös pähkinäallergikolle. 

Paahdettu kikhernesalaatti

Ihana, kevääseen sopiva lämmin salaatti syntyy paahtamalla kikherneet ja kasvikset uunissa ja pyöräyttämällä ne sitruunaisessa sinappisoosissa. Aktiivinen tekoaika on vain 15 minuuttia, jonka lisäksi paistamiseen menee 25 minuuttia. Resepti löytyy Soppa365-blogista

Kuva: Tuomas Kolehmainen. 

Hedelmäinen vihersalaatti

10 annosta

Valmistusaika 20 min

  • 1 mango
  • 5 keltaista luumua
  • ½ cantaloupe-meloni
  • 4 sydänsalaattikerää
  • 200 g vuonankaalia
  • 200 g mansikoita
  • 100 g pensasmustikoita

Greippivinegretti:

  • 1 tl roseepippuria
  • 1 greipin mehu
  • 5 timjaminoksaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl hunajaa (TAI täysvegaaniseen salaatinkastikkeeseen 1 rkl sokeria)
  • 1 tl suolaa
  1. Tee ensin vinegretti. Murskaa roseepippureita morttelissa. Lisää timjaminoksat ja murskaa myös niitä kevyesti. Sekoita joukkoon öljy, hunaja tai sokeri sekä suola. Purista greipistä mehu ja sekoita.
  2. Pilko mango siivuiksi, luumut lohkoiksi ja meloni kuutioiksi tai palloiksi meloniraudalla. Irrota kannat mansikoista ja puolita. Irrottele salaatinlehdet ja huuhdo ne. Kuivaa salaattilingolla.
  3. Kokoa salaatinlehdet ja vuonankaali salaattikulhoon. Sekoita puolet kastikkeesta vihreiden joukkoon. Asettele hedelmät ja marjat salaattipedille ja kaada loput kastikkeesta niiden päälle.

Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.
Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.

Gluteenittomat kookoskaurasämpylät

Salaatin kanssa tulee toki tarjota hyvää leipää! Gluteenittomat kaurasämpylät sopivat täydellisesti tähän tarkoitukseen. Ruokabloggaaja Virpi Mikkosen Me Naisille jakaman reseptin voi leipoa myös vegaanisesti:

Noin 9 sämpylää

Valmistusaika 30 min + paistoaika 20 min

  • 3 rkl chiansiemeniä + 1 dl vettä
  • 4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai kaurajauhoja
  • 1 dl kookosjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl psylliumkuitujauhetta
  • ½ tl merisuolaa
  • 3,5 dl kauramaitoa tai muuta maitojuomaa
  • vajaa 1 dl kookosöljyä
  • 1 tl kookossiirappia TAI kotimaista luomuhunajaa
  • ½ tl omenaviinietikkaa
  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita chiansiemenet ja vesi pienessä kulhossa ja anna tekeytyä geeliksi noin 5 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin kaurahiutaleet tehosekoittimessa jauhoksi tai käytä valmiita kaurajauhoja. Kaada kaurajauho kulhoon ja lisää kookosjauho, leivinjauhe, psylliumkuitujauhe ja suola. Sekoita.
  3. Lisää chiageeli, kauramaito, sulanut voi tai öljy, juokseva hunaja tai siirappi ja omenaviinietikka. Anna taikinan turvota viitisen minuuttia. Taikinan koostumuksen tulee olla pehmeää ja hyvin muovailtavaa, mutta ei kuivaa. Kun pyörittelet taikinasta palloja, tulee niiden säilyttää muotonsa eikä lässähtää. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää hieman jauhoja.
  4. Öljyä kädet ja ota taikinasta paloja. Pyörittele niistä pienehköjä sämpylöitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista niitä noin 20 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes sämpylät ovat hieman kullanruskeita. Ota uunista ja nauti!

Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.
Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.

Cashew-tuorejuustolevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min + liotus 4 t

  • 400 g cashew-pähkinöitä
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl sipulijauhetta
  • 1 sitruuna
  1. Liota pähkinöitä reilussa vedessä vähintään yön yli.
  2. Valuta pähkinöiden vesi pois. mittaa pähkinöiden lisäksi monitoimikoneen kulhoon ravintohiivahiutaleet, suola ja sipulijauhe. Purista sitruunan mehu joukkoon. Soseuta, kunnes seos on tasainen.

Minttu-hernelevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min

  • 400 g (pakaste)herneitä
  • 2 limeä
  • 1 ruukku minttua
  • 2 rkl maapähkinävoita
  • 1 tl suolaa
  1. Sulata herneet, jos ne ovat jäässä. Puolita limet ja purista niistä mehu sauvasekoittimen kulhoon. Irrota mintturuukusta lehdet.
  2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Herkulliset hodarit

Hot dogit ovat rentoa tarjottavaa juhliin, ja jokainen voi muokata tästä herkusta omannäköisensä. Hodarisämpylät voit leipoa kaikettomina esimerkiksi ylläolevan kaura-kookossämpylöiden ohjeella tai ostaa kaupasta valmiita, gluteenittomia, maidottomia ja munattomia sämpylöitä.

  • hotdog-sämpylöitä (gluteeniton, maidoton ja munaton)
  • tavallisia ja kasvisnakkeja (eri kulhoihin totta kai)
  • avocadoa (syöntikypsiä)
  • sipulirouhetta
  • chiliä
  • makeaa chilikastiketta
  • maustettua kaurakermaviiliä
  • majoneesia tai hampurilaiskastiketta (halutessasi laita tarjolle munaton ja maidoton vaihtoehto)
  • korianteria tai muita silputtuja yrttejä
  • kurpitsapikkelsiä

JÄLKIRUOKIA:

Rommirusina-suklaajäätelö

Myös tämä resepti on Virpi Mikkonen jakanut Me Naisille. Vegaaninen jäätelö, joka saa makunsa mantelilikööristä, rommista ja kaakosta, sopii hyvin jälkiruoaksi aikuiseen makuun:

3 annosta

valmistusaika 40 min + 4 t pakastus

  • 3 pakastettua banaania
  • 2 rkl mantelilikööriä
  • 5 rkl rommia
  • 3 rkl luomurusinoita
  • 1 ½ rkl raakakaakaojauhetta
  • 1 rkl luomuhunajaa (tai kookossiirappia, steviaa tai muuta makeuttajaa)
  • (2–3 rkl mantelimaitoa tai muuta maitojuomaa)
  • 3 rkl raakakaakaonibsejä
  1. Kuori banaanit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Laita palat isoon pakasterasiaan ja pakasta vähintään 4 tuntia. Sillä välin kaada mantelilikööri ja rommi kattilaan ja kiehauta. Lisää sekaan rusinat ja jätä marinoitumaan siksi aikaa, kunnes banaanit ovat jäätyneet.
  2. Ota jäätyneet banaanipalat pakastimesta ja kaada tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Hienonna banaaneita, kunnes ne alkavat muuttua paksuksi pehmeäksi massaksi. Jos teet isomman annoksen, voit soseuttaa banaanit pienemmissä erissä, jotta tehosekoittimesi ei ylikuumene.
  3. Lisää banaanimassaan kaakaojauhe, hunaja, halutessasi mantelimaito ja marinoimasi rusinat. Sekoita seos pehmeäksi jäätelöksi. Hämmennä lusikalla sekaan raakakaakaonibsit ja annostele jäätelö kulhoihin. Jos jäätelöseos pehmenee liikaa valmistamisen aikana, voit pitää sitä hetken pakastimessa ennen tarjoilua.

Vegaaninen suklaamousse

Klassinen suklaamousse valmistuu kätevästi myös vegaanisena. Suklaamousseen saa raikkautta tarjoamalla ne paistettujen karpaloiden kera. Jälkiruoka kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, jotta se ehtii viiletä jääkaapissa ennen tarjoilua. Resepti Soppa365-blogissa

Karpalot tai muut kirpeähköt marjat raikastavat suklaamoussen. Kuva: Anna Huovinen

Mustikka-raakaleivokset

Raakaleivokset eivät käy uunissa ollenkaan. Trendikkäissä leivoksissa maistuu niin mustikka kuin pähkinäkin, ja ne sopivat myös vegaaneille ja gluteenittomille. Resepti Kodin Kuvalehdessä

Mustikkaleivokset eivät kaipaa uunia. Kuva: Päivi Anita Ristell.

Onko sinulla jokin ihan kaikille sopiva resepti, joka on juhlissa luottoherkkusi? Kerro kommenteissa!

Tee koko päivän juhliin holiton versio ja terästä booli vasta illalla.

Vadelmainen jääteebooli

10 annosta

Valmistusaika 15 min

4 dl vettä

2 teepussia

mustaa teetä

1 ruukku minttua

3 sitruunaa

200 g vadelmia

½ dl vaaleaa siirappia

1 l hiilihapotettua vettä

1 dl giniä

Lisäksi

jääpaloja

  1. Mittaa vesi lasiin ja upota teepussit veteen. Anna teen uuttua vahvaksi.
  2. Irrota mintun oksat tyvestä lehtineen. Leikkaa yksi sitruunoista siivuiksi ja purista kahdesta mehu.
  3. Kumoa vadelmat boolikulhoon ja murskaa hellästi. Lisää tee, siirappi, sitruunamehu ja -siivut, minttu sekä gini. Viimeistele jääpaloilla ja kuplavedellä.