Soppa365
Pehmeä pohja, puolukoita ja ihania muruja. Syksy saa tulla!
Pehmeä pohja, puolukoita ja ihania muruja. Syksy saa tulla!

Piimäpohjainen puolukkapiirakka on vartissa valmis uuniin. Kun vaihdat piimän kaurapohjaiseen jugurttiin, saat piirakasta vegaanisen.

Kun puolukkaonni kohtaa ja metsäreissun saaliina on reilu puoli litraa marjoja, kannattaa ne käyttää iki-ihanaan peltipiirakkaan.

Helppo pohjataikina valmistuu sekoittamalla ainekset keskenään. Piimä antaa makuun raikasta happamuutta ja sitoo ainekset yhteen, jolloin kananmunia ei tarvita lainkaan. Rasvana on rypsiöljy, jonka valinnassa kannattaa luottaa tavanomaiseen vaihtoehtoon: kylmäpuristettu rypsiöljy saattaa nimittäin antaa taikinaan erikoisen maun.

Piirakasta saa helposti vegaanisen korvaamalla piimän esimerkiksi kaurapohjaisella jugurtilla. Koska jugurtti on vähemmän hapanta kuin piimä, kannattaa vaihtaa happamille taikinoille tarkoitettu kohotusaine sooda leivinjauheeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puolukat ripotellaan taikinan pinnalle ja päälle tehdään herkullinen muruseos. Sen mukana puolukkatäyte saa myös sopivasti makeutta kirpeyden vastapainoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Puolukka-murupiirakka

24 palaa

15 min + 30 min paistaminen

6 dl vehnäjauhoja

2 dl sokeria

1 tl soodaa

1 tl leivinjauhetta

1 tl kardemummaa

½ tl suolaa

5 dl piimää

1 dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)

Päälle

300 g (noin 6 dl) puolukoita

Muruseos

2 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

½ tl leivinjauhetta

½ dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)

  1. Sekoita jauhot, sokeri, sooda, leivinjauhe, kardemumma ja suola. Lisää piimä ja öljy. Sekoita tasaiseksi.
  2. Levitä taikina leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille.
  3. Ripottele päälle puolukat. Jos teet piirakan pakastepuolukoista, käytä ne kohmeisina.
  4. Sekoita muruseoksen jauhot, sokeri ja leivinjauhe. Lisää öljy ja sekoita. Ripottele muruina piirakan pinnalle.
  5. Paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 30 minuuttia.

Vinkki! Saat piirakasta vegaanisen vaihtamalla piimän kaurapohjaiseen jugurttiin. Jätä tällöin sooda pois ja käytä leivinjauhetta 2 tl.

Resepti: Emilia Kolari, Kodin Kuvalehti

Sisältö jatkuu mainoksen alla