Kuva Tuomas Kolehmainen
Kuva Tuomas Kolehmainen

Hedelmäinen lohisalaatti on loistava lounas helteellä.

1. Valmista ensin kastike. Halkaise passionhedelmät ja kaavi niiden sisus kulhoon. Purista appelsiini­mehu ja lisää se seesamiöljyn ja hunajan kanssa kulhoon. Pane jääkaappiin maustumaan.

2. Halkaise avokadot ja poista kivet. Kaiva hedelmäliha kuorista lusikalla ja viipaloi. Kuori mango, leikkaa hedelmäliha molemmin puolin irti siemenestä ja viipaloi. Poista siemenet hunajamelonista lusikalla, kuori meloni ja viipaloi hedelmäliha. Viipaloi lohi neljään osaan ja paista öljyssä paistinpannulla, kunnes viipaleet ovat kypsiä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

3. Revi jääsalaatti kulhoon ja sekoita joukkoon hedelmäpalat ja passionhedelmäkastike varovasti nostellen. Jaa salaatti neljälle lautaselle ja aseta lohiviipaleet annosten päälle. Ripottele päälle cashewpähkinöitä.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 25 minuuttia

Resepti

2
kpl
avokadoa
1
kpl
mango
hunajameloni
500
g
lohta
1
rkl
rypsiöljyä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1
kpl
ruukku jääsalaattia
1
dl
cashewpähkinöitä

Passionhedelmä-kastike

2
kpl
passionhedelmää
appelsiinin mehu
1
tl
seesamiöljyä
1
tl
hunajaa
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.