Kuva Tuomas Kolehmainen
Kuva Tuomas Kolehmainen

Hedelmäinen lohisalaatti on loistava lounas helteellä.

1. Valmista ensin kastike. Halkaise passionhedelmät ja kaavi niiden sisus kulhoon. Purista appelsiini­mehu ja lisää se seesamiöljyn ja hunajan kanssa kulhoon. Pane jääkaappiin maustumaan.

2. Halkaise avokadot ja poista kivet. Kaiva hedelmäliha kuorista lusikalla ja viipaloi. Kuori mango, leikkaa hedelmäliha molemmin puolin irti siemenestä ja viipaloi. Poista siemenet hunajamelonista lusikalla, kuori meloni ja viipaloi hedelmäliha. Viipaloi lohi neljään osaan ja paista öljyssä paistinpannulla, kunnes viipaleet ovat kypsiä. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

3. Revi jääsalaatti kulhoon ja sekoita joukkoon hedelmäpalat ja passionhedelmäkastike varovasti nostellen. Jaa salaatti neljälle lautaselle ja aseta lohiviipaleet annosten päälle. Ripottele päälle cashewpähkinöitä.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 25 minuuttia

Resepti

2
kpl
avokadoa
1
kpl
mango
hunajameloni
500
g
lohta
1
rkl
rypsiöljyä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1
kpl
ruukku jääsalaattia
1
dl
cashewpähkinöitä

Passionhedelmä-kastike

2
kpl
passionhedelmää
appelsiinin mehu
1
tl
seesamiöljyä
1
tl
hunajaa

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.