Tuunaa salaatti täytteillä ja löydä oma suosikkisi.

1 Fenkoli-tomaattisalaatti

Neljä annosta
Valmistusaika: 35 minuuttia

3 tuoretta fenkolia
150 g kirsikkatomaatteja
100 g rucolaa
1 dl pieniä mustia oliiveja
parmesaanilastuja
kastike
1/2 dl öljyä
1 sitruunan puristettu mehu
2 valkosipulinkynttä
1/2 ruukkua tuoretta basilikaa
1/2 ruukkua tuoretta lehtipersiljaa
ripaus chiliä
suolaa ja mustapippuria

Siisti fenkolit ja leikkaa ne kuuteen osaan pituussuunnassa. Valmista kastike. Yhdistä öljy, sitruunamehu, murskatut valkosipulinkynnet, silputut yrtit ja chili. Valele puolet kastikkeesta fenkolipalojen päälle. Mausta suolalla ja pippurilla ja paahda uunissa 200 asteessa noin 15–20 minuuttia. Anna jäähtyä.

Halkaise kirsikkatomaatit, valuta oliivit ja siisti, huuhdo ja kuivaa
rucola. Yhdistä keskenään kaikki salaatin ainekset, ripottele pinnalle parmesaanilastuja ja tarjoa lopun kastikkeen ja rapean leivän kanssa.

1+ Tuunaa halloumilla

Valmista fenkoli kuten edellä, mutta korvaa kastikkeessa basilika tuoreella silputulla mintulla ja jätä pois chili ja parmesaanilastut. Pilko 400 g halloumia pieniksi kuutioiksi, pane kuutiot pannulle ja lisää tilkka öljyä, 1/2 tl chiliä, 1/2 tl timjamia ja 1/2 tl jeeraa.

Paista pari minuuttia ja nosta sivuun. Lisää salaattipohjaan ruukku huuhdottua ja revittyä romainesalaattia.

Vinkki! Voit korvata halloumin myös tofulla.

2 Maissikana-mangosalaatti

Kaksi annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

2 maissikanan fileetä
öljyä paistamiseen
suolaa ja mustapippuria
1 punasipuli
2–3 rkl sitruunamehua
ripaus sokeria
2 kypsää mangoa
1/2 rasiaa kirsikkatomaatteja
1 dl tummia viinirypäleitä

Lisäksi:
1/2 ruukkua viinisuolaheinää
1/2 dl silputtua korianteria
kastike
1/2 dl kalakastiketta
1/2 dl limetinmehua
2 rkl ruokosokeria
1 tl thaimaalaista chilikastiketta

Paista kanafileet kypsiksi pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuori sipuli, silppua se hienoksi ja sekoita kulhossa sitruunanmehun ja sokerin kanssa. Jätä marinoitumaan noin 10 minuutiksi. Kuori ja paloittele mangot sopiviksi suupaloiksi. Puolita pestyt kirsikkatomaatit ja viinirypäleet. Sekoita keskenään kastikkeen ainekset. Leikkaa maissikananliha
sopiviksi suupaloiksi. Kokoa salaatti yhdistämällä tarjoiluastiaan pienityt salaattiainekset, viimeistele pinta viinisuolaheinänlehdillä ja korianterisilpulla ja valele päälle
salaatinkastike juuri ennen tarjoilua.

2+ Tuunaa katkaravuilla

Vaihda maissikananrinta 150 grammaan kypsiä, kuorittuja katkarapuja. Korvaa tomaatit ja viinirypäleet 1 dl:lla mungpavunituja, 1/2 dl:lla raastettua kookosta ja 1/2 dl:lla rouhittuja cashewpähkinöitä. Korvaa punasipuli kahdella pilkotulla kevätsipulilla.

3 Graavilohi-perunasalaatti

Neljä annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

1 kilo uusia, keitettyjä perunoita
1 nippu vihreää tankoparsaa
2 rkl kapriksia
200 g graavilohta
pari kourallista rucolaa
suolaa ja rouhittua mustapippuria

Kastike:
3/4 dl öljyä
1/2 dl viinietikkaa
2 rkl dijonsinappia
1 ½ rkl sokeria
3 rkl tillisilppua
koristeluun
2 rkl paahdettuja kurpitsansiemeniä

Pilko huoneenlämpöiset uudet perunat sopiviksi suupaloiksi. Poista parsojen puumaiset kantapalat ja keitä parsoja kattilassa suolalla maustetussa vedessä 3–4 minuuttia. Upota ne hetkeksi kylmään veteen, jotta vihreä väri säilyy. Pilko jäähtyneet parsat sopiviksi suupaloiksi perunoiden sekaan.

Lisää joukkoon kaprikset. Sekoita keskenään kaikki kastikkeen ainekset ja lisää salaattiin. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurirouheella. Juuri ennen tarjoilua lisää salaatin päälle huuhdottu ja kuivattu rucola sekä graavilohi kauniina rullina.
Viimeistele salaatin pinta halutessasi paahdetuilla kurpitsansiemenillä.

3+ Tuunaa savukalalla

Korvaa graavilohi savukalalla (esimerkiksi silakalla, siialla tai ahvenella). Lisää salaattipohjan joukkoon iso, paloiteltu omena ja  pienen purjon valkoinen osa pieneksi silputtuna.

Korvaa kastike sekoittamalla keskenään 1 dl ranskankermaa, 1/2 dl makeaa chilikastiketta, 3 rkl öljyä, 1 ½ rkl sitruunamehua ja silppua joukkoon yhteensä 1 dl lehtipersiljaa, ruohosipulia ja basilikaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.