Tuunaa salaatti täytteillä ja löydä oma suosikkisi.

1 Fenkoli-tomaattisalaatti

Neljä annosta
Valmistusaika: 35 minuuttia

3 tuoretta fenkolia
150 g kirsikkatomaatteja
100 g rucolaa
1 dl pieniä mustia oliiveja
parmesaanilastuja
kastike
1/2 dl öljyä
1 sitruunan puristettu mehu
2 valkosipulinkynttä
1/2 ruukkua tuoretta basilikaa
1/2 ruukkua tuoretta lehtipersiljaa
ripaus chiliä
suolaa ja mustapippuria

Siisti fenkolit ja leikkaa ne kuuteen osaan pituussuunnassa. Valmista kastike. Yhdistä öljy, sitruunamehu, murskatut valkosipulinkynnet, silputut yrtit ja chili. Valele puolet kastikkeesta fenkolipalojen päälle. Mausta suolalla ja pippurilla ja paahda uunissa 200 asteessa noin 15–20 minuuttia. Anna jäähtyä.

Halkaise kirsikkatomaatit, valuta oliivit ja siisti, huuhdo ja kuivaa
rucola. Yhdistä keskenään kaikki salaatin ainekset, ripottele pinnalle parmesaanilastuja ja tarjoa lopun kastikkeen ja rapean leivän kanssa.

1+ Tuunaa halloumilla

Valmista fenkoli kuten edellä, mutta korvaa kastikkeessa basilika tuoreella silputulla mintulla ja jätä pois chili ja parmesaanilastut. Pilko 400 g halloumia pieniksi kuutioiksi, pane kuutiot pannulle ja lisää tilkka öljyä, 1/2 tl chiliä, 1/2 tl timjamia ja 1/2 tl jeeraa.

Paista pari minuuttia ja nosta sivuun. Lisää salaattipohjaan ruukku huuhdottua ja revittyä romainesalaattia.

Vinkki! Voit korvata halloumin myös tofulla.

2 Maissikana-mangosalaatti

Kaksi annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

2 maissikanan fileetä
öljyä paistamiseen
suolaa ja mustapippuria
1 punasipuli
2–3 rkl sitruunamehua
ripaus sokeria
2 kypsää mangoa
1/2 rasiaa kirsikkatomaatteja
1 dl tummia viinirypäleitä

Lisäksi:
1/2 ruukkua viinisuolaheinää
1/2 dl silputtua korianteria
kastike
1/2 dl kalakastiketta
1/2 dl limetinmehua
2 rkl ruokosokeria
1 tl thaimaalaista chilikastiketta

Paista kanafileet kypsiksi pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuori sipuli, silppua se hienoksi ja sekoita kulhossa sitruunanmehun ja sokerin kanssa. Jätä marinoitumaan noin 10 minuutiksi. Kuori ja paloittele mangot sopiviksi suupaloiksi. Puolita pestyt kirsikkatomaatit ja viinirypäleet. Sekoita keskenään kastikkeen ainekset. Leikkaa maissikananliha
sopiviksi suupaloiksi. Kokoa salaatti yhdistämällä tarjoiluastiaan pienityt salaattiainekset, viimeistele pinta viinisuolaheinänlehdillä ja korianterisilpulla ja valele päälle
salaatinkastike juuri ennen tarjoilua.

2+ Tuunaa katkaravuilla

Vaihda maissikananrinta 150 grammaan kypsiä, kuorittuja katkarapuja. Korvaa tomaatit ja viinirypäleet 1 dl:lla mungpavunituja, 1/2 dl:lla raastettua kookosta ja 1/2 dl:lla rouhittuja cashewpähkinöitä. Korvaa punasipuli kahdella pilkotulla kevätsipulilla.

3 Graavilohi-perunasalaatti

Neljä annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

1 kilo uusia, keitettyjä perunoita
1 nippu vihreää tankoparsaa
2 rkl kapriksia
200 g graavilohta
pari kourallista rucolaa
suolaa ja rouhittua mustapippuria

Kastike:
3/4 dl öljyä
1/2 dl viinietikkaa
2 rkl dijonsinappia
1 ½ rkl sokeria
3 rkl tillisilppua
koristeluun
2 rkl paahdettuja kurpitsansiemeniä

Pilko huoneenlämpöiset uudet perunat sopiviksi suupaloiksi. Poista parsojen puumaiset kantapalat ja keitä parsoja kattilassa suolalla maustetussa vedessä 3–4 minuuttia. Upota ne hetkeksi kylmään veteen, jotta vihreä väri säilyy. Pilko jäähtyneet parsat sopiviksi suupaloiksi perunoiden sekaan.

Lisää joukkoon kaprikset. Sekoita keskenään kaikki kastikkeen ainekset ja lisää salaattiin. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurirouheella. Juuri ennen tarjoilua lisää salaatin päälle huuhdottu ja kuivattu rucola sekä graavilohi kauniina rullina.
Viimeistele salaatin pinta halutessasi paahdetuilla kurpitsansiemenillä.

3+ Tuunaa savukalalla

Korvaa graavilohi savukalalla (esimerkiksi silakalla, siialla tai ahvenella). Lisää salaattipohjan joukkoon iso, paloiteltu omena ja  pienen purjon valkoinen osa pieneksi silputtuna.

Korvaa kastike sekoittamalla keskenään 1 dl ranskankermaa, 1/2 dl makeaa chilikastiketta, 3 rkl öljyä, 1 ½ rkl sitruunamehua ja silppua joukkoon yhteensä 1 dl lehtipersiljaa, ruohosipulia ja basilikaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Talven rakkain juhla ansaitsee arvoisensa herkut. 

Alkuun: brie-salaatti, perunarieskat, punajuurikeitto & makeansuolaiset joulutähdet

Granaattiomenalla raikastettu brie-salaatti

4 annosta

Valmistusaika 30 min

250 g viinirypäleitä

½ rkl öljyä

¼ tl suolaa

100 g lehtikaalia

1 ruukku rapeaa salaattia

200 g brie-valkohomejuustoa

1 dl kuorellisia manteleita

½ ruukkua tuoretta minttua

Kastike

1 granaattiomena

½ dl omenaviinietikkaa

½ dl oliiviöljyä

2 tl hunajaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Huuhtele viinirypäleet ja kuivaa niitä. Nostele viinirypäleet rankoineen uunipellille tai -vuokaan. Hiero pintaan oliiviöljyä ja ripottele suolaa. Paahda 10-15 minuuttia, kunnes rypäleet ovat vähän rypistyneet.

2. Valmista kastike. Irrota granaattiomenasta siemenet kulhoon. Murskaa niitä muusinuijalla niin, että mehu irtoaa. Siivilöi mehu pienempään kulhoon. Sekoita joukkoon loput ainekset.

3. Huuhtele ja kuivaa lehtikaali ja salaatinlehdet. Revi suupaloiksi. Älä käytä lehtikaalista rankaa. Rouhi mantelit veitsellä. Siivuta brie. Irrota mintunlehdet rangoista.

4. Kokoa tarjoiluastiaan salaattien lehdet. Kaada noin puolet kastikkeesta joukkoon ja sekoittele hyvin. Aseta muut salaattiainekset salaattipedille ja viimeistele lusikoimalla kastiketta juustosiivuille.

Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Juhlava perunarieska

12 annosta

Valmistusaika 30 min + paisto 30 min

5 dl perunamuusia

4 dl maustamatonta jugurttia

2 dl vettä

2 munaa

2 dl kaurajauhoja

4 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

25 g voita

Täyte

½ kurkku

4 tillin oksaa

2 rkl vettä

2 rkl väkiviinaetikkaa

1 rkl sokeria

2 prk smetanaa

1 punasipuli

100 g kirjolohenmätiä

150 g graavilohta

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Riko kulhoon munat. Sekoita. Mittaa joukkoon perunamuusi, jugurtti ja vesi. Sekoita. Lisää jauhot ja suola vähän kerrallaan.

2. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele leivinpaperi ronskisti voilla. Nosta pelti uuniin ja anna voin sulaa. Kun voin kupliminen loppuu nosta pelti uunista ja kaada taikina pellille. Paista 30 minuuttia.

3. Siivuta kurkku ohuiksi siivuiksi juustohöylällä. Hienonna tilli. Mittaa tiiviiskantiseen pakasterasiaan vesi, etikka ja sokeri. Lisää kurkut ja tilli. Ravista rasiaa voimakkaasti.

4. Hienonna sipuli. Levitä jäähtyneelle rieskalle smetana. Nostele päälle tasaisesti kaikkia täytteitä. Kurkuista voi siivilöidä turhan nesteen pois.

Makeansuolaiset joulutähdet

15 torttua

Valmistusaika 15 min + paisto 15 min

5 joulutorttutaikinalevyä

5 rkl pähkinärouhetta

1 muna

250 g viikunahilloa

150 g sinihomejuustoa

tuoretta timjamia

1. Anna levyjen sulaa huoneenlämmössä. Ripottele sulaneiden levyjen päälle ruokalusikallinen pähkinärouhetta. Kauli levyjä pidemmäksi niin, että pähkinät uppoavat taikinaan ja levyt venyvät noin kolmanneksen.

2. Leikkaa levyt kolmeen osaan neliöiksi. Tee neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa. Nosta joka toinen kulma keskelle torttua. Paina kulmat hyvin kiinni keskelle. Riko muna lasiin ja sekoita hyvin. Voitele tortut. Paista 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia joko yhdessä tai kahdessa erässä.

3. Murustele juusto paloiksi. Lusikoi viikunahilloa tähtien keskelle. Nostele päälle juustoa ja koristele timjamin lehdillä.

Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.
Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.

Paahdettu punajuurikeitto

6 annosta

Valmistusaika 30 min + paahto 45 min

5 punajuurta

2 sipulia

5 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

3 hapokasta omenaa

3 dl valkoviiniä

1 tl suolaa

vettä

kardemummakerma

2 dl kuohukermaa

1 tl kardemummaa

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese punajuuret ja leikkaa kanta pois. Puolita. Kuori sipulit ja valkosipulit. Puolita sipulit. Nosta vihannekset pellille, sivele päälle öljyä ja ripota suolaa. Paahda uunissa 30 minuuttia.

2. Kuori omenat. Poista siemenkota ja puolita. Lisää pellille ja jatka paahtamista vielä 15 minuuttia. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, mausta kardemummalla ja nosta jääkaappiin.

3. Siirrä kasvikset kattilaan. Lisää viini ja suola sekä vettä sen verran, että vihannekset peittyvät. Anna kiehahtaa. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää vettä tarvittaessa. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita puolet kermavaahdosta keittoon. Jätä loput tarjoiluun.

Pääruoka: karitsan paahtopaisti & parmesaaniperunat

Karpaloinen karitsan paahtopaisti

4 annosta

Valmistusaika 1 t

4 karitsan paahtopaistia (noin 600 g)

1 tl suolaa

1 appelsiini

200 g pakastekarpaloita

2 dl punaviiniä

2 dl muscovado-sokeria

2 kanelitankoa

4 neilikkaa

Koristeluun

kuivattuja karpaloita

tuoretta timjamia

1. Nosta lihat huoneen lämpöön ja suolaa. Pese appelsiini huolellisesti. Leikkaa se siivuiksi. Kokoa kattilaan karpalot, appelsiini, punaviini, sokeri sekä mausteet. Kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia eli kunnes neste alkaa muuttua hillomaiseksi. Siivilöi seos.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sivele pullasudilla karpalokastiketta lihojen pintaan. Nosta uuniin 15 minuutiksi. Ota ulos uunista ja sivele toinen kerros kastiketta.

3. Kuumenna öljy ja voi. Ruskista lihoja pari minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta ne leikkuulaudalle 10 minuutiksi. Siivuta ja koristele kuivatuilla karpaloilla sekä timjamilla.

Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.
Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.

Parmesaaniperunat

4 annosta

Valmistusaika 15 min + paisto 1 t

75 g voita

8 jauhoista perunaa

2 rosmariininoksaa

½ ruukkua lehtipersiljaa

1 dl parmesaaniraastetta

1 tl suolaa

1. Kuutioi voi uunivuokaan lämpenemään. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese perunat huolellisesti. Irrota yrtit varsistaan ja hienonna ne.

2. Sekoita käsin voi, yrtit, parmesaani ja suola. Lisää vuokaan perunat ja hiero seos niiden pintaan. Pistä haarukalla perunoihin muutama reikä. Paahda tunti uunissa. Lisää voita tai öljyä pintaan, jos ne tuntuvat kuivilta.

Jälkiruoka:

Tuplasuklaakakku

10 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 40 min

275 g voita

200 g tummaa suklaata

½ dl portviiniä

5 dl ruokosokeria

5 munaa

5 ½ dl jauhoja

1 dl kaakaojauhetta

1 ½ tl leivinjauhetta

Kostutukseen

1 appelsiini

Täyte

225 g voita

2 dl tomusokeria

200 g tuorejuustoa

3 rkl portviiniä

½ dl kaakaojauhetta

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kuutioi voi ja pilko suklaa mikron kestävään kulhoon. Sulata mikrossa lyhyissä pätkissä. Lisää portviini seokseen. Sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa.

2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella noin 5 minuuttia kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vuorotellen suklaaseosta ja kuivia aineita. Sekoittele varovasti.

3 .Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia ja testaa, ettei puutikkuun tartu enää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä.

4. Nosta voi lämpenemään ja kuutioi se. Purista appelsiinista mehu. Leikkaa kakku kahdeksi tai kolmeksi levyksi. Sivele mehu pullasudilla pohjien päälle.

5. Vatkaa voikuutiot sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja jatka vaahdottamista. Lisää tuorejuusto, portviini ja kaakaojauhe ja sekoita kaikki sähkövatkaimella.

6. Nosta pohja tarjoiluastialle. Sivele täytettä väliin ja nosta toinen pohja sen päälle. Sivele taas täytettä ja nosta päällimmäinen kerros. Levitä sen päälle loput täytteestä. Koristele marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.
Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.