Talvikilot häädetään maukkailla ja mausteisilla aasialaishenkisillä ruuilla.

Kuvat Arto Vuohelainen

Kasvis-linssicurry

4 annosta (1 annos 210 kcal)
Valmistusaika: 30 minuuttia

1 pieni tlk (160 ml) kookosmaitoa
noin 2 dl vettä
2–3 rkl vihreää currytahnaa
1 1/2 dl punaisia linssejä
1 sipuli
1 pss (noin 400 g) pakastettuja wokkivihanneksia
herneenversoja

Kumoa kookosmaito kattilaan, huuhtele tölkki vedellä ja kaada vesi kookosmaidon sekaan. Sekoita joukkoon currytahnaa ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää huuhdellut linssit kookosmaidon joukkoon ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. Kuori ja silppua sipuli. Sekoita linssien joukkoon ja anna kiehua kannen alla miedolla lämmöllä 10 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää vettä tarvittaessa. Kumoa sekaan jäiset kasvikset, kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes ainekset ovat kypsiä. Ripottele pinnalle herneenversoja ja tarjoa täysjyväriisin kera. 1 dl keitettyä riisiä sisältää 95 kcal.

Vinkki! Vaihda kookosmaito kevytversioon. Tällöin yksi annos on 155 kcal.

Vietnamilainen salaatti ja makeaa possua

4 annosta (1 annos 270 kcal)
Valmistusaika: 30 minuuttia

noin 400 g porsaan sisäfileetä
2 rkl hoi sin -kastiketta
125 g lasi- tai riisinuudeleita
300 g keräkaalia
1/2 tuore kurkku
1 porkkana
nippu kevätsipulia tai pieni purjo
1/2 ruukkua tuoretta basilikaa tai minttua

Kastike:
1 rkl sitruunamehua
2 tl kalakastiketta
2 rkl makeaa chilikastiketta
(pari tippaa tabascoa tai vastaavaa chilikastiketta)
1 rkl öljyä

Leikkaa filee neljään osaan ja laita palat kulhoon. Lusikoi päälle hoi sin -kastike ja kääntele paloja kastikkeessa. Anna maustua salaatin valmistamisen ajan huoneenlämmössä tai jääkaapissa vaikka seuraavaan päivään.

Pehmennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele nopeasti kylmällä vedellä ja valuta. Raasta kaali, kurkku sekä kuorittu porkkana karkeaksi raasteeksi. Silppua sipulit ja basilika. Laita nuudelit ja kasvikset kulhoon. Ripottele päälle suurin osa basilikasta. Sekoita kastikkeen ainekset ja valuta salaatille. Nostele salaattiainekset sekaisin ja anna maustua viileässä lihan kypsentämisen ajan.

Paahda lihapalat paistinpannulla ilman rasvaa kauttaaltaan ruskeiksi. Kypsennä kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja leikkaa liha viipaleiksi. Tarjoa salaatin kanssa. Ripottele pinnalle loput basilikasta.

Vinkki! Valmista salaatti jo edellisenä päivänä jääkaappiin maustumaan.

Tandooritofu

4 annosta (1 annos 148 kcal)
Valmistusaika: 20 minuuttia

1 iso sipuli
3–4 valkosipulinkynttä
1 iso porkkana
100 g palsternakkaa
1 rkl öljyä
1–4 tl tandoorimausteseosta
1–2 tl currya
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 dl vettä
1 pkt (noin 250 g) maustamatonta kiinteää tofua
(suolaa)
pinnalle silputtua korianteria tai persiljaa

Kuori sipulit, porkkana ja palsternakka. Suikaloi sipulit ja raasta porkkana sekä palsternakka hienoksi raasteeksi. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuleita ja kasviksia muutama minuutti. Sekoita joukkoon mausteet ja jatka paistamista muutama minuutti aineksia sekoitellen. Kaada sekaan tomaattimurska ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 5 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää tarvittaessa vettä. Kuutioi tofu ja lisää tomaattikastikkeeseen. Jatka kypsentämistä noin 5 minuuttia, kunnes tofupalat ovat kuumentuneet ja maustuneet. Tarkista maku ja ripottele kastikkeelle reilusti korianteria. Tarjoa basmatiriisin kanssa. 1 dl keitettyä basmatiriisiä sisältää noin 85 kcal.

Vinkki! Jos et löydä tandoorimausteseosta, käytä jotakin muuta intialaista mausteseosta, esimerkiksi garam masalaa.

Japanilainen liha-kasvispata

4 annosta (1 annos 259 kcal)
Valmistusaika: 40 minuuttia

4 keskikokoista perunaa (kiinteä lajike)
2 suurta sipulia
2 porkkanaa
3 cm:n pala tuoretta inkivääriä
1 rkl öljyä
300 g naudanpaistikuutioita
1 dl (japanilaista) soijakastiketta
1/2 dl sokeria
1/4 tl rouhittua mustapippuria
noin 2 dl vettä
1 pss (200 g) pakastettuja vihreitä papuja
(vesikrassia)

Kuori kasvikset ja pilko ne reilun kokoisiksi lohkoiksi. Kuori
inkivääri ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna öljy paistokasarissa tai matalassa kattilassa. Ruskista lihat nopeasti. Lisää kasvikset sekä inkivääri ja kuullota muutama minuutti. Lisää joukkoon soija, sokeri ja pippuri. Kaada kattilaan sen verran vettä, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä hiljalleen ilman kantta noin 30 minuuttia. Kuori pinnalle mahdollisesti syntyvä vaahto pois tarvittaessa. Anna suurimman osan nesteestä haihtua. Kun ainekset alkavat olla kypsiä, lisää sekaan jäiset pavut ja keitä vielä noin 5 minuuttia. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa
suolaa ja pippuria. Ripottele pinnalle halutessasi vesikrassia.

Vinkki! Nopeampi versio syntyy jauhelihasta ja käyttämällä tuoreiden kasvisten sijaan perunaa sisältäviä keittojuureksia.

Mukaeltu tom yum

4 annosta (1 annos 225 kcal)
Valmistusaika: 15 minuuttia + katkarapujen sulatus

5 dl vettä
50 g (1/2 tlk) tom yum -tahnaa
150 g siitake- tai herkkusieniä
1 tlk (225 g) vesikastanjoita
koko¬naisina tai viipaleina
1 tlk (400 g) säilöttyjä tomaatteja  tai tomaattimurskaa
2 tl kala- tai soijakastiketta
400 g vaaleaa kalaa fileenä
(esimerkiksi seiti, turska, kuha)
150 g kuorittuja katkarapuja
(tai jättikatkaravunpyrstöjä)
pinnalle silputtua kevät- tai
ruohosipulia

Ota katkaravut sulamaan hyvissä ajoin. Samoin kala, jos käytät pakastekalaa. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita joukkoon tom yum -tahna. Lisää sienet kokonaisina tai paloiteltuina ja keitä noin 5 minuuttia. Valuta vesikastanjoiden liemi pois ja kumoa kastanjat keittoon. Lisää tomaatit ja kuumenna kiehuvaksi.

Leikkaa kala noin 4 cm leveiksi paloiksi ja lisää katkarapujen kanssa keittoon. Keitä hiljalleen noin 5 minuuttia, kunnes kala on kypsää eli muuttunut läpikuultavasta valkoiseksi.  Tarkista maku. Ripottele pinnalle  sipulia ja nosta tarjolle.

Vinkki! Tulisemman ruuan ystävä maustaa keiton reilummin. Tölkillinen tahnaa nostaa keittoannoksen energiamäärää 35 kilokalorilla.

Mee goreng

(ylin kuva)

4 annosta (1 annos 295 kcal)
Valmistusaika: 25 minuuttia

1 pss (noin 180 g) kuorittuja katkarapuja
125 g (muna)nuudeleita
300 g broilerin fileesuikaleita
1/2 tl jauhettua valkopippuria
1/2 tl suolaa
1 iso sipuli
1 pieni purjo
300 g paksoita tai kiinankaalia
1 rkl öljyä
150 g mungpavunituja
2 rkl makeaa soijakastiketta (ketjap manis)
(pari tippaa tabascoa tai vastaavaa vahvaa chilikastiketta)
2 rkl vettä
1/2 tl rouhittua mustapippuria

Ota katkaravut sulamaan hyvissä ajoin. Pehmennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, huuhtele ja valuta hyvin. Ripottele broilerisuikaleille pippuri ja suola. Kuori ja suikaloi sipuli. Halkaise purjo ja leikkaa viipaleiksi. Suikaloi myös paksoi. Kuumenna öljy isolla paistinpannulla tai vokissa ja paista broilerisuikaleet kypsiksi. Nosta broileri pannulta ja paista sipuleita noin 5 minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Lisää pannulle purjo ja paksoi ja jatka paistamista 5 minuuttia, kunnes kasvikset ovat rapsakan kypsiä. Kääntele sekaan idut, valutetut katkaravut, broilerisuikaleet ja nuudelit. Sekoita nostellen ja anna kuumentua kunnolla. Sekoita ketjap manis, vesi sekä pippuri keskenään ja valuta nuudeliseokselle. Tarjoa heti.

Helpointa on valmistaa sellainen juhlamenu, joka sopii kerralla kaikille erityisruokavalioille. Tässä muutama takuuherkullinen, kaiketon resepti! 

Yksi ei käytä maitotuotteita, toinen on allerginen kananmunalle, keliaakikkosukulainenkin saapuu... Jos juhliin on tulossa useita erikoisruokavaliota noudattavia, kannattaa suosiolla tehdä tarjottavia, jotka sopivat ihan kaikille. Se on helpompaa kuin vääntää jokaiselle omaa sorttiaan, eikä näin tarvitse  kirjoa noutopöytää erilaisilla tuoteselostelapuilla. 

Maidolle, kermalle ja voille on lukemattomia kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Leivonnaisissa kananmunan voi usein korvata esimerkiksi puolikkaalla banaanilla tai kikherneliemellä – tai jättää kokonaan pois. Vehnäjauhotkin on helppo vaihtaa esimerkiksi gluteenittomaan jauhoseokseen.

Alla muutama resepti, jotka ovat jo valmiiksi maidottomia, munattomia, gluteenittomia ja vegaanisia. Suurin osa niistä sopii myös pähkinäallergikolle. 

Paahdettu kikhernesalaatti

Ihana, kevääseen sopiva lämmin salaatti syntyy paahtamalla kikherneet ja kasvikset uunissa ja pyöräyttämällä ne sitruunaisessa sinappisoosissa. Aktiivinen tekoaika on vain 15 minuuttia, jonka lisäksi paistamiseen menee 25 minuuttia. Resepti löytyy Soppa365-blogista

Kuva: Tuomas Kolehmainen. 

Hedelmäinen vihersalaatti

10 annosta

Valmistusaika 20 min

  • 1 mango
  • 5 keltaista luumua
  • ½ cantaloupe-meloni
  • 4 sydänsalaattikerää
  • 200 g vuonankaalia
  • 200 g mansikoita
  • 100 g pensasmustikoita

Greippivinegretti:

  • 1 tl roseepippuria
  • 1 greipin mehu
  • 5 timjaminoksaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl hunajaa (TAI täysvegaaniseen salaatinkastikkeeseen 1 rkl sokeria)
  • 1 tl suolaa
  1. Tee ensin vinegretti. Murskaa roseepippureita morttelissa. Lisää timjaminoksat ja murskaa myös niitä kevyesti. Sekoita joukkoon öljy, hunaja tai sokeri sekä suola. Purista greipistä mehu ja sekoita.
  2. Pilko mango siivuiksi, luumut lohkoiksi ja meloni kuutioiksi tai palloiksi meloniraudalla. Irrota kannat mansikoista ja puolita. Irrottele salaatinlehdet ja huuhdo ne. Kuivaa salaattilingolla.
  3. Kokoa salaatinlehdet ja vuonankaali salaattikulhoon. Sekoita puolet kastikkeesta vihreiden joukkoon. Asettele hedelmät ja marjat salaattipedille ja kaada loput kastikkeesta niiden päälle.

Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.
Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.

Gluteenittomat kookoskaurasämpylät

Salaatin kanssa tulee toki tarjota hyvää leipää! Gluteenittomat kaurasämpylät sopivat täydellisesti tähän tarkoitukseen. Ruokabloggaaja Virpi Mikkosen Me Naisille jakaman reseptin voi leipoa myös vegaanisesti:

Noin 9 sämpylää

Valmistusaika 30 min + paistoaika 20 min

  • 3 rkl chiansiemeniä + 1 dl vettä
  • 4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai kaurajauhoja
  • 1 dl kookosjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl psylliumkuitujauhetta
  • ½ tl merisuolaa
  • 3,5 dl kauramaitoa tai muuta maitojuomaa
  • vajaa 1 dl kookosöljyä
  • 1 tl kookossiirappia TAI kotimaista luomuhunajaa
  • ½ tl omenaviinietikkaa
  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita chiansiemenet ja vesi pienessä kulhossa ja anna tekeytyä geeliksi noin 5 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin kaurahiutaleet tehosekoittimessa jauhoksi tai käytä valmiita kaurajauhoja. Kaada kaurajauho kulhoon ja lisää kookosjauho, leivinjauhe, psylliumkuitujauhe ja suola. Sekoita.
  3. Lisää chiageeli, kauramaito, sulanut voi tai öljy, juokseva hunaja tai siirappi ja omenaviinietikka. Anna taikinan turvota viitisen minuuttia. Taikinan koostumuksen tulee olla pehmeää ja hyvin muovailtavaa, mutta ei kuivaa. Kun pyörittelet taikinasta palloja, tulee niiden säilyttää muotonsa eikä lässähtää. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää hieman jauhoja.
  4. Öljyä kädet ja ota taikinasta paloja. Pyörittele niistä pienehköjä sämpylöitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista niitä noin 20 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes sämpylät ovat hieman kullanruskeita. Ota uunista ja nauti!

Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.
Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.

Cashew-tuorejuustolevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min + liotus 4 t

  • 400 g cashew-pähkinöitä
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl sipulijauhetta
  • 1 sitruuna
  1. Liota pähkinöitä reilussa vedessä vähintään yön yli.
  2. Valuta pähkinöiden vesi pois. mittaa pähkinöiden lisäksi monitoimikoneen kulhoon ravintohiivahiutaleet, suola ja sipulijauhe. Purista sitruunan mehu joukkoon. Soseuta, kunnes seos on tasainen.

Minttu-hernelevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min

  • 400 g (pakaste)herneitä
  • 2 limeä
  • 1 ruukku minttua
  • 2 rkl maapähkinävoita
  • 1 tl suolaa
  1. Sulata herneet, jos ne ovat jäässä. Puolita limet ja purista niistä mehu sauvasekoittimen kulhoon. Irrota mintturuukusta lehdet.
  2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Herkulliset hodarit

Hot dogit ovat rentoa tarjottavaa juhliin, ja jokainen voi muokata tästä herkusta omannäköisensä. Hodarisämpylät voit leipoa kaikettomina esimerkiksi ylläolevan kaura-kookossämpylöiden ohjeella tai ostaa kaupasta valmiita, gluteenittomia, maidottomia ja munattomia sämpylöitä.

  • hotdog-sämpylöitä (gluteeniton, maidoton ja munaton)
  • tavallisia ja kasvisnakkeja (eri kulhoihin totta kai)
  • avocadoa (syöntikypsiä)
  • sipulirouhetta
  • chiliä
  • makeaa chilikastiketta
  • maustettua kaurakermaviiliä
  • majoneesia tai hampurilaiskastiketta (halutessasi laita tarjolle munaton ja maidoton vaihtoehto)
  • korianteria tai muita silputtuja yrttejä
  • kurpitsapikkelsiä

JÄLKIRUOKIA:

Rommirusina-suklaajäätelö

Myös tämä resepti on Virpi Mikkonen jakanut Me Naisille. Vegaaninen jäätelö, joka saa makunsa mantelilikööristä, rommista ja kaakosta, sopii hyvin jälkiruoaksi aikuiseen makuun:

3 annosta

valmistusaika 40 min + 4 t pakastus

  • 3 pakastettua banaania
  • 2 rkl mantelilikööriä
  • 5 rkl rommia
  • 3 rkl luomurusinoita
  • 1 ½ rkl raakakaakaojauhetta
  • 1 rkl luomuhunajaa (tai kookossiirappia, steviaa tai muuta makeuttajaa)
  • (2–3 rkl mantelimaitoa tai muuta maitojuomaa)
  • 3 rkl raakakaakaonibsejä
  1. Kuori banaanit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Laita palat isoon pakasterasiaan ja pakasta vähintään 4 tuntia. Sillä välin kaada mantelilikööri ja rommi kattilaan ja kiehauta. Lisää sekaan rusinat ja jätä marinoitumaan siksi aikaa, kunnes banaanit ovat jäätyneet.
  2. Ota jäätyneet banaanipalat pakastimesta ja kaada tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Hienonna banaaneita, kunnes ne alkavat muuttua paksuksi pehmeäksi massaksi. Jos teet isomman annoksen, voit soseuttaa banaanit pienemmissä erissä, jotta tehosekoittimesi ei ylikuumene.
  3. Lisää banaanimassaan kaakaojauhe, hunaja, halutessasi mantelimaito ja marinoimasi rusinat. Sekoita seos pehmeäksi jäätelöksi. Hämmennä lusikalla sekaan raakakaakaonibsit ja annostele jäätelö kulhoihin. Jos jäätelöseos pehmenee liikaa valmistamisen aikana, voit pitää sitä hetken pakastimessa ennen tarjoilua.

Vegaaninen suklaamousse

Klassinen suklaamousse valmistuu kätevästi myös vegaanisena. Suklaamousseen saa raikkautta tarjoamalla ne paistettujen karpaloiden kera. Jälkiruoka kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, jotta se ehtii viiletä jääkaapissa ennen tarjoilua. Resepti Soppa365-blogissa

Karpalot tai muut kirpeähköt marjat raikastavat suklaamoussen. Kuva: Anna Huovinen

Mustikka-raakaleivokset

Raakaleivokset eivät käy uunissa ollenkaan. Trendikkäissä leivoksissa maistuu niin mustikka kuin pähkinäkin, ja ne sopivat myös vegaaneille ja gluteenittomille. Resepti Kodin Kuvalehdessä

Mustikkaleivokset eivät kaipaa uunia. Kuva: Päivi Anita Ristell.

Onko sinulla jokin ihan kaikille sopiva resepti, joka on juhlissa luottoherkkusi? Kerro kommenteissa!

Tee koko päivän juhliin holiton versio ja terästä booli vasta illalla.

Vadelmainen jääteebooli

10 annosta

Valmistusaika 15 min

4 dl vettä

2 teepussia

mustaa teetä

1 ruukku minttua

3 sitruunaa

200 g vadelmia

½ dl vaaleaa siirappia

1 l hiilihapotettua vettä

1 dl giniä

Lisäksi

jääpaloja

  1. Mittaa vesi lasiin ja upota teepussit veteen. Anna teen uuttua vahvaksi.
  2. Irrota mintun oksat tyvestä lehtineen. Leikkaa yksi sitruunoista siivuiksi ja purista kahdesta mehu.
  3. Kumoa vadelmat boolikulhoon ja murskaa hellästi. Lisää tee, siirappi, sitruunamehu ja -siivut, minttu sekä gini. Viimeistele jääpaloilla ja kuplavedellä.