Talvikilot häädetään maukkailla ja mausteisilla aasialaishenkisillä ruuilla.

Kuvat Arto Vuohelainen

Kasvis-linssicurry

4 annosta (1 annos 210 kcal)
Valmistusaika: 30 minuuttia

1 pieni tlk (160 ml) kookosmaitoa
noin 2 dl vettä
2–3 rkl vihreää currytahnaa
1 1/2 dl punaisia linssejä
1 sipuli
1 pss (noin 400 g) pakastettuja wokkivihanneksia
herneenversoja

Kumoa kookosmaito kattilaan, huuhtele tölkki vedellä ja kaada vesi kookosmaidon sekaan. Sekoita joukkoon currytahnaa ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää huuhdellut linssit kookosmaidon joukkoon ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. Kuori ja silppua sipuli. Sekoita linssien joukkoon ja anna kiehua kannen alla miedolla lämmöllä 10 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää vettä tarvittaessa. Kumoa sekaan jäiset kasvikset, kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes ainekset ovat kypsiä. Ripottele pinnalle herneenversoja ja tarjoa täysjyväriisin kera. 1 dl keitettyä riisiä sisältää 95 kcal.

Vinkki! Vaihda kookosmaito kevytversioon. Tällöin yksi annos on 155 kcal.

Vietnamilainen salaatti ja makeaa possua

4 annosta (1 annos 270 kcal)
Valmistusaika: 30 minuuttia

noin 400 g porsaan sisäfileetä
2 rkl hoi sin -kastiketta
125 g lasi- tai riisinuudeleita
300 g keräkaalia
1/2 tuore kurkku
1 porkkana
nippu kevätsipulia tai pieni purjo
1/2 ruukkua tuoretta basilikaa tai minttua

Kastike:
1 rkl sitruunamehua
2 tl kalakastiketta
2 rkl makeaa chilikastiketta
(pari tippaa tabascoa tai vastaavaa chilikastiketta)
1 rkl öljyä

Leikkaa filee neljään osaan ja laita palat kulhoon. Lusikoi päälle hoi sin -kastike ja kääntele paloja kastikkeessa. Anna maustua salaatin valmistamisen ajan huoneenlämmössä tai jääkaapissa vaikka seuraavaan päivään.

Pehmennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele nopeasti kylmällä vedellä ja valuta. Raasta kaali, kurkku sekä kuorittu porkkana karkeaksi raasteeksi. Silppua sipulit ja basilika. Laita nuudelit ja kasvikset kulhoon. Ripottele päälle suurin osa basilikasta. Sekoita kastikkeen ainekset ja valuta salaatille. Nostele salaattiainekset sekaisin ja anna maustua viileässä lihan kypsentämisen ajan.

Paahda lihapalat paistinpannulla ilman rasvaa kauttaaltaan ruskeiksi. Kypsennä kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja leikkaa liha viipaleiksi. Tarjoa salaatin kanssa. Ripottele pinnalle loput basilikasta.

Vinkki! Valmista salaatti jo edellisenä päivänä jääkaappiin maustumaan.

Tandooritofu

4 annosta (1 annos 148 kcal)
Valmistusaika: 20 minuuttia

1 iso sipuli
3–4 valkosipulinkynttä
1 iso porkkana
100 g palsternakkaa
1 rkl öljyä
1–4 tl tandoorimausteseosta
1–2 tl currya
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 dl vettä
1 pkt (noin 250 g) maustamatonta kiinteää tofua
(suolaa)
pinnalle silputtua korianteria tai persiljaa

Kuori sipulit, porkkana ja palsternakka. Suikaloi sipulit ja raasta porkkana sekä palsternakka hienoksi raasteeksi. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuleita ja kasviksia muutama minuutti. Sekoita joukkoon mausteet ja jatka paistamista muutama minuutti aineksia sekoitellen. Kaada sekaan tomaattimurska ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 5 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää tarvittaessa vettä. Kuutioi tofu ja lisää tomaattikastikkeeseen. Jatka kypsentämistä noin 5 minuuttia, kunnes tofupalat ovat kuumentuneet ja maustuneet. Tarkista maku ja ripottele kastikkeelle reilusti korianteria. Tarjoa basmatiriisin kanssa. 1 dl keitettyä basmatiriisiä sisältää noin 85 kcal.

Vinkki! Jos et löydä tandoorimausteseosta, käytä jotakin muuta intialaista mausteseosta, esimerkiksi garam masalaa.

Japanilainen liha-kasvispata

4 annosta (1 annos 259 kcal)
Valmistusaika: 40 minuuttia

4 keskikokoista perunaa (kiinteä lajike)
2 suurta sipulia
2 porkkanaa
3 cm:n pala tuoretta inkivääriä
1 rkl öljyä
300 g naudanpaistikuutioita
1 dl (japanilaista) soijakastiketta
1/2 dl sokeria
1/4 tl rouhittua mustapippuria
noin 2 dl vettä
1 pss (200 g) pakastettuja vihreitä papuja
(vesikrassia)

Kuori kasvikset ja pilko ne reilun kokoisiksi lohkoiksi. Kuori
inkivääri ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna öljy paistokasarissa tai matalassa kattilassa. Ruskista lihat nopeasti. Lisää kasvikset sekä inkivääri ja kuullota muutama minuutti. Lisää joukkoon soija, sokeri ja pippuri. Kaada kattilaan sen verran vettä, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä hiljalleen ilman kantta noin 30 minuuttia. Kuori pinnalle mahdollisesti syntyvä vaahto pois tarvittaessa. Anna suurimman osan nesteestä haihtua. Kun ainekset alkavat olla kypsiä, lisää sekaan jäiset pavut ja keitä vielä noin 5 minuuttia. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa
suolaa ja pippuria. Ripottele pinnalle halutessasi vesikrassia.

Vinkki! Nopeampi versio syntyy jauhelihasta ja käyttämällä tuoreiden kasvisten sijaan perunaa sisältäviä keittojuureksia.

Mukaeltu tom yum

4 annosta (1 annos 225 kcal)
Valmistusaika: 15 minuuttia + katkarapujen sulatus

5 dl vettä
50 g (1/2 tlk) tom yum -tahnaa
150 g siitake- tai herkkusieniä
1 tlk (225 g) vesikastanjoita
koko¬naisina tai viipaleina
1 tlk (400 g) säilöttyjä tomaatteja  tai tomaattimurskaa
2 tl kala- tai soijakastiketta
400 g vaaleaa kalaa fileenä
(esimerkiksi seiti, turska, kuha)
150 g kuorittuja katkarapuja
(tai jättikatkaravunpyrstöjä)
pinnalle silputtua kevät- tai
ruohosipulia

Ota katkaravut sulamaan hyvissä ajoin. Samoin kala, jos käytät pakastekalaa. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita joukkoon tom yum -tahna. Lisää sienet kokonaisina tai paloiteltuina ja keitä noin 5 minuuttia. Valuta vesikastanjoiden liemi pois ja kumoa kastanjat keittoon. Lisää tomaatit ja kuumenna kiehuvaksi.

Leikkaa kala noin 4 cm leveiksi paloiksi ja lisää katkarapujen kanssa keittoon. Keitä hiljalleen noin 5 minuuttia, kunnes kala on kypsää eli muuttunut läpikuultavasta valkoiseksi.  Tarkista maku. Ripottele pinnalle  sipulia ja nosta tarjolle.

Vinkki! Tulisemman ruuan ystävä maustaa keiton reilummin. Tölkillinen tahnaa nostaa keittoannoksen energiamäärää 35 kilokalorilla.

Mee goreng

(ylin kuva)

4 annosta (1 annos 295 kcal)
Valmistusaika: 25 minuuttia

1 pss (noin 180 g) kuorittuja katkarapuja
125 g (muna)nuudeleita
300 g broilerin fileesuikaleita
1/2 tl jauhettua valkopippuria
1/2 tl suolaa
1 iso sipuli
1 pieni purjo
300 g paksoita tai kiinankaalia
1 rkl öljyä
150 g mungpavunituja
2 rkl makeaa soijakastiketta (ketjap manis)
(pari tippaa tabascoa tai vastaavaa vahvaa chilikastiketta)
2 rkl vettä
1/2 tl rouhittua mustapippuria

Ota katkaravut sulamaan hyvissä ajoin. Pehmennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, huuhtele ja valuta hyvin. Ripottele broilerisuikaleille pippuri ja suola. Kuori ja suikaloi sipuli. Halkaise purjo ja leikkaa viipaleiksi. Suikaloi myös paksoi. Kuumenna öljy isolla paistinpannulla tai vokissa ja paista broilerisuikaleet kypsiksi. Nosta broileri pannulta ja paista sipuleita noin 5 minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Lisää pannulle purjo ja paksoi ja jatka paistamista 5 minuuttia, kunnes kasvikset ovat rapsakan kypsiä. Kääntele sekaan idut, valutetut katkaravut, broilerisuikaleet ja nuudelit. Sekoita nostellen ja anna kuumentua kunnolla. Sekoita ketjap manis, vesi sekä pippuri keskenään ja valuta nuudeliseokselle. Tarjoa heti.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.