Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Kakku saa makunsa juustoraasteesta – mitä rajumpi juusto, sitä maukkaampi kakku.

1. Pane uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Hienonna näkkileivät monitoimikoneessa huoneenlämpöisen voin kanssa. Voit myös hienontaa leivät panemalla ne tukevaan muovipussiin ja murskaamalla kaulimella. Lisää silloin voi sulatettuna murujen joukkoon. Painele seos irtopohjaisen vuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä jääkaappiin tai pakastimeen täytteen valmistumisen ajaksi.

2. Raasta cheddar. Sekoita se tuorejuustoon kanssa yhteen. Lisää
munat ja pippuri ja vatkaa seos tasaiseksi. Kaada täyte pohjalle ja paista uunissa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä.

3. Tee salaatti. Pilko tomaatit ja sekoita ne rucolan ja basilikan kanssa. Hienonna valkosipulinkynsi ja sekoita se öljyn, etikan, suolan ja pippurin kanssa. Nosta salaatti juustokakun kuorrutteeksi.

Resepti

Annoksia:
8
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 40 minuuttia

Resepti

pohja:

200
g
näkkileipää tai hapankorppuja
75
g
voita

täyte:

150
g
cheddar-juustoa (tai goudaa)
300
g
tuorejuustoa (esimerkiksi mascarpone)
2 munaa
mustapippuria

pinnalle:

250
g
minitomaatteja
1 ruukku rucolaa
½ ruukku basilikaa
½ valkosipulinkynsi
2
rkl
oliiviöljyä
½ rkl viinietikkaa
½ tl suolaa

Maustein päällystetyt lättäleivät sopivat brunssipöytään. 

Mausteiset lättäleivät

4 leipää

Valmistusaika 20 min

Taikina

2 ½ dl vettä

2 tl hunajaa

6 dl vehnäjauhoja

2 tl kuivahiivaa

2 tl suolaa

1 rkl öljyä

Täyte

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

2 rkl seesaminsiemeniä

1 rkl falafelmausteseosta tai juustokuminaa

  1. Valmista ensin taikina. Mittaa leivontakulhoon kädenlämpöinen vesi, hunaja, jauhot, hiiva ja suola. Vaivaa taikina kiinteäksi palloksi ja jatka vaivaamista vielä muutama minuutti. Lisää öljy. Vaivaa vielä hetki. Laita taikina liinan alle puoleksi tunniksi nousemaan.
  2. Sekoita kulhossa oliiviöljy, hunaja, siemenet ja mausteseos. Jaa taikina neljään osaan ja taputtele jauhoitetulla pöydällä lättäniksi. Nosta leivinpaperille ja levitä mausteseos pintaan.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista leipiä noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.
Tee suklaakiekkoja jo valmiiksi odottamaan, niin kahvi valmistuu hetkessä! Kuva: Panu Pälviä

Ah kahvi, tuo suomalaisten lempiliemi. Tänä syksynä suklaata ei säästellä, kun kahvihammasta alkaa kolottaa.

Suklaakahvi

4 annosta

Valmistusaika 15 min + jähmettyminen 15 min

50 g tummaa suklaata

6 dl maitoa

4 espressoshottia tai vahvaa suodatinkahvia

  1. Sulata suklaa vesihauteessa. Levitä leivinpaperi tarjottimelle tai leikkuulaudalle. Piirrä kahvikupin avulla siihen neljä ympyrää. Käännä leivinpaperi ympäri. Levitä suklaa lusikalla ympyröiden sisälle, mutta jätä keskelle neulanpään kokoinen reikä. Anna kovettua jääkaapissa 15 minuuttia.
  2. Laita kahvi keittymään. Mittaa maito kattilaan. Lämmitä se kiehuvaksi. Vaahdota maitoa sauvasekoittimella. Kaada kahvi tarjoillessasi suklaan läpi.
  3. Jaa maito kuppeihin. Nosta suklaat kuppien päälle.