Syksy saapui keittiöön.

Omenaruudut

12 palaa
Valmistusaika: 1 tunti

150 g margariinia tai voita
3 munaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
5 dl omenakuutioita
100 g valkoista suklaata

Vuoraa noin 20 x 30 cm uunivuoka leivinpaperilla. Sulata rasva, ja anna sen jäähtyä hiukan. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä jauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe ja kardemumma, ja sekoita seos rasvan kanssa munavaahtoon. Sekoita puolet omenakuutioista taikinaan. Kaada taikina vuokaan, ja ripottele loput omenakuutiot piiraan pinnalle. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.

Kokeile kakun kypsyys tikulla. Kun taikina ei enää tartu tikkuun, on kakku kypsää. Anna kakun jäähtyä. Sulata suklaa varovaisesti vesihauteessa tai mikrossa (valkosuklaa palaa helposti). Valuta suklaata ohuena nauhana ristiin rastiin kakun pinnalle.

Omppuletut

6–8 isoa tai 25 pientä lettua
Valmistusaika: 1 tunti

2 munaa
3 dl maitoa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
2 rkl sulatettua margariinia tai voita
paistamiseen margariinia tai voita
1–2 omenaa
Lisäksi:
kanelia, juoksevaa hunajaa tai vaahterasiirappia

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää puolet maidosta. Sekoita joukkoon vehnäjauhot, ja lisää loppu maito. Lisää sokeri ja rasva. Anna taikinan seistä puoli tuntia (tai pidempään) ennen paistamista.

Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi (alle 1/2 cm). Sulata keskilämpöisellä lettupannulla pieni nokare rasvaa, ja nosta muutama omenaviipale hetkeksi paistumaan. Kaada taikinaa päälle, ja paista kunnes lettu hyytyy. Käännä lettu, ja paista vielä toinen puoli.

Savukalanäkkäri

4 leipää
Valmistusaika: 10 minuuttia

200 g savukalaa (silakkaa, siikaa tai lohta)
1 dl ranskankermaa
1/2 omena
mustapippuria
Lisäksi:
4 viipaletta näkkileipää
margariinia tai voita
1/2 punasipuli
tilliä, (mätiä)

Perkaa kalat. Hienonna kala haarukalla. Kuori ja raasta omena. Yhdistä kala, omenaraaste ja ranskankerma. Mausta seos mustapippurilla. Voitele näkkileivät. Jaa savukalaseos leiville. (Nosta päälle mätiä.) Kuori ja hienonna sipuli. Koristele leivät sipulisilpulla ja tillillä.

Vinkki! Käytä omenia myös patoihin, keittoihin ja salaatteihin.

Rättänä eli mustikkakukko

6 annosta
Valmistusaika: 50 minuuttia

Taikina:
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
2 dl karkeita ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja1/2 tl leivinjauhetta
Täyte:
5 dl mustikoita
1/2 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele uuninkestävä vuoka. Yhdistä huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Sekoita jauhot ja leivinjauhe, ja lisää ne taikinaan. Taputtele 3/4 taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita täytteen ainekset, ja kaada ne vuokaan taikinan päälle. Taputtele loput taikinasta kämmenien välissä litteiksi levyiksi. Aseta levyt täytteen päälle. Paista kukkoa uunissa noin puoli tuntia. Tarjoa herkku jäätelön, vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa.

Syksyn poronkäristys

4 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia

500 g poronkäristyslihaa
voita tai öljyä paistamiseen
1 sipuli
2 dl vettä
100 g sieniä (esimerkiksi siitake)
1 lihaliemikuutio
1/2 tl mustapippuria
(suolaa)

Kuumenna rasvaa padassa tai kattilassa. Ruskista jäinen käristysliha pienissä erissä: paista hetki ja siirrä sivuun. Kun olet paistanut lihat, siirrä ne takaisin kattilaan. Kuori ja lohko sipuli, ja lisää se kattilaan veden, sienten, liemikuution ja pippurin kanssa.

Hauduta 30 minuuttia. Lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa käristys perunamuusin, puolukoiden ja maustekurkun kanssa.

Inkivääri-porkkanakeitto

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

1 sipuli
6 porkkanaa
1 rkl inkivääriä raastettuna
1 rkl öljyä
1 kasvisliemikuutio (vähärasvainen)
2 limettiä
pinnalle:
1/4 ruukku tuoretta korianteria
1/4 tl mustapippuria

Hienonna sipuli ja leikkaa porkkanat ohuiksi lanteiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulisilppua, porkkanalantteja ja inkivääriä miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Lisää kasvisliemikuutio ja litra vettä. Keitä 10–15 minuuttia. Soseuta pehmenneet
kasvikset sauvasekoittajalla tai tehosekoittimessa.

Purista limeteistä mehu ja sekoita se keittoon. Jos keitto on liian paksua, laimenna sitä vedellä tai kasvisliemellä. Koristele ruuan pinta silputulla korianterilla ja mustapippurirouheella.

Kalaisa kuskussalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

400 g lohifileetä
2 dl täysjyväkuskusia
1/2 (luomu)sitruuna
1 rkl öljyä
3 keitettyä punajuurta
100 g herneitä (pakaste)
1 ruukku sidesalaattia
(roomansalaatti)
2 rkl tilliä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Leikkaa lohifilee kolmen sentin viipaleiksi (nahka saa jäädä). Kypsennä kalaa mikroaaltouunissa täydellä teholla kaksi minuuttia. Jos kala jää raa’aksi, kypsennä sitä lisää parinkymmenen sekunnin jaksoissa.

Kun lohi on hiukan jäähtynyt, paloittele se sormin pieniksi paloiksi. Poista samalla ruodot. Mausta kala suolalla.
Kuumenna 2 dl vettä ja kaada se kuskusin päälle. Peitä astia ja anna kuskusin turvota viisi minuuttia.

Raasta sitruunasta ohut keltainen kuori ja purista hedelmästä mehu. Lisää raaste ja mehu öljyn kanssa kuskusin joukkoon. Lohko punajuuret. Yhdistä kala, kuskus, punajuuret, herneet ja salaatinlehdet. Hienonna tilli ja lisää se salaattiin. Mausta
salaatti suolalla ja mustapippurilla.

Vinkki! Jos sinulla ei ole mikroa, kypsennä kala vedessä. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Siirrä kattila liedeltä, laita kala veteen ja jätä se kypsymään jäähtyvään veteen 10–15 minuutiksi. Muista peittää kattila tiiviillä kannella.

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.