Syksy saapui keittiöön.

Omenaruudut

12 palaa
Valmistusaika: 1 tunti

150 g margariinia tai voita
3 munaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
5 dl omenakuutioita
100 g valkoista suklaata

Vuoraa noin 20 x 30 cm uunivuoka leivinpaperilla. Sulata rasva, ja anna sen jäähtyä hiukan. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä jauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe ja kardemumma, ja sekoita seos rasvan kanssa munavaahtoon. Sekoita puolet omenakuutioista taikinaan. Kaada taikina vuokaan, ja ripottele loput omenakuutiot piiraan pinnalle. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.

Kokeile kakun kypsyys tikulla. Kun taikina ei enää tartu tikkuun, on kakku kypsää. Anna kakun jäähtyä. Sulata suklaa varovaisesti vesihauteessa tai mikrossa (valkosuklaa palaa helposti). Valuta suklaata ohuena nauhana ristiin rastiin kakun pinnalle.

Omppuletut

6–8 isoa tai 25 pientä lettua
Valmistusaika: 1 tunti

2 munaa
3 dl maitoa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
2 rkl sulatettua margariinia tai voita
paistamiseen margariinia tai voita
1–2 omenaa
Lisäksi:
kanelia, juoksevaa hunajaa tai vaahterasiirappia

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää puolet maidosta. Sekoita joukkoon vehnäjauhot, ja lisää loppu maito. Lisää sokeri ja rasva. Anna taikinan seistä puoli tuntia (tai pidempään) ennen paistamista.

Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi (alle 1/2 cm). Sulata keskilämpöisellä lettupannulla pieni nokare rasvaa, ja nosta muutama omenaviipale hetkeksi paistumaan. Kaada taikinaa päälle, ja paista kunnes lettu hyytyy. Käännä lettu, ja paista vielä toinen puoli.

Savukalanäkkäri

4 leipää
Valmistusaika: 10 minuuttia

200 g savukalaa (silakkaa, siikaa tai lohta)
1 dl ranskankermaa
1/2 omena
mustapippuria
Lisäksi:
4 viipaletta näkkileipää
margariinia tai voita
1/2 punasipuli
tilliä, (mätiä)

Perkaa kalat. Hienonna kala haarukalla. Kuori ja raasta omena. Yhdistä kala, omenaraaste ja ranskankerma. Mausta seos mustapippurilla. Voitele näkkileivät. Jaa savukalaseos leiville. (Nosta päälle mätiä.) Kuori ja hienonna sipuli. Koristele leivät sipulisilpulla ja tillillä.

Vinkki! Käytä omenia myös patoihin, keittoihin ja salaatteihin.

Rättänä eli mustikkakukko

6 annosta
Valmistusaika: 50 minuuttia

Taikina:
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
2 dl karkeita ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja1/2 tl leivinjauhetta
Täyte:
5 dl mustikoita
1/2 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele uuninkestävä vuoka. Yhdistä huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Sekoita jauhot ja leivinjauhe, ja lisää ne taikinaan. Taputtele 3/4 taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita täytteen ainekset, ja kaada ne vuokaan taikinan päälle. Taputtele loput taikinasta kämmenien välissä litteiksi levyiksi. Aseta levyt täytteen päälle. Paista kukkoa uunissa noin puoli tuntia. Tarjoa herkku jäätelön, vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa.

Syksyn poronkäristys

4 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia

500 g poronkäristyslihaa
voita tai öljyä paistamiseen
1 sipuli
2 dl vettä
100 g sieniä (esimerkiksi siitake)
1 lihaliemikuutio
1/2 tl mustapippuria
(suolaa)

Kuumenna rasvaa padassa tai kattilassa. Ruskista jäinen käristysliha pienissä erissä: paista hetki ja siirrä sivuun. Kun olet paistanut lihat, siirrä ne takaisin kattilaan. Kuori ja lohko sipuli, ja lisää se kattilaan veden, sienten, liemikuution ja pippurin kanssa.

Hauduta 30 minuuttia. Lisää suolaa tarvittaessa. Tarjoa käristys perunamuusin, puolukoiden ja maustekurkun kanssa.

Inkivääri-porkkanakeitto

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

1 sipuli
6 porkkanaa
1 rkl inkivääriä raastettuna
1 rkl öljyä
1 kasvisliemikuutio (vähärasvainen)
2 limettiä
pinnalle:
1/4 ruukku tuoretta korianteria
1/4 tl mustapippuria

Hienonna sipuli ja leikkaa porkkanat ohuiksi lanteiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulisilppua, porkkanalantteja ja inkivääriä miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Lisää kasvisliemikuutio ja litra vettä. Keitä 10–15 minuuttia. Soseuta pehmenneet
kasvikset sauvasekoittajalla tai tehosekoittimessa.

Purista limeteistä mehu ja sekoita se keittoon. Jos keitto on liian paksua, laimenna sitä vedellä tai kasvisliemellä. Koristele ruuan pinta silputulla korianterilla ja mustapippurirouheella.

Kalaisa kuskussalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

400 g lohifileetä
2 dl täysjyväkuskusia
1/2 (luomu)sitruuna
1 rkl öljyä
3 keitettyä punajuurta
100 g herneitä (pakaste)
1 ruukku sidesalaattia
(roomansalaatti)
2 rkl tilliä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Leikkaa lohifilee kolmen sentin viipaleiksi (nahka saa jäädä). Kypsennä kalaa mikroaaltouunissa täydellä teholla kaksi minuuttia. Jos kala jää raa’aksi, kypsennä sitä lisää parinkymmenen sekunnin jaksoissa.

Kun lohi on hiukan jäähtynyt, paloittele se sormin pieniksi paloiksi. Poista samalla ruodot. Mausta kala suolalla.
Kuumenna 2 dl vettä ja kaada se kuskusin päälle. Peitä astia ja anna kuskusin turvota viisi minuuttia.

Raasta sitruunasta ohut keltainen kuori ja purista hedelmästä mehu. Lisää raaste ja mehu öljyn kanssa kuskusin joukkoon. Lohko punajuuret. Yhdistä kala, kuskus, punajuuret, herneet ja salaatinlehdet. Hienonna tilli ja lisää se salaattiin. Mausta
salaatti suolalla ja mustapippurilla.

Vinkki! Jos sinulla ei ole mikroa, kypsennä kala vedessä. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Siirrä kattila liedeltä, laita kala veteen ja jätä se kypsymään jäähtyvään veteen 10–15 minuutiksi. Muista peittää kattila tiiviillä kannella.

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.

Vuoden suurimman urheilutapahtuman kisakatsomoon katetaan pöytä ennakkosuosikkien mukaan.

Ranskalaiset leipäsipsit

valmistusaika 20 min

½ vehnäpatonki
2 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
1 tl provencen yrtit -mausteseosta
1 tl suolaa

Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.
Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Siivuta patonki mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2. Levitä patonkisiivut pellille. Hiero pintaan öljy, valkosipulimurska ja yrtit. Paahda uunissa rapeiksi 5–10 minuuttia. Vahdi, ettei sipsit palat. Suolaa.

Pistou-dippi

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ dl ranskankermaa

1. Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.

Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!
Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!

Saksalainen liekkipiiras

4 annosta
valmistusaika 40 min

Pohja:
7 dl jauhoja
2 dl vettä
2 munankeltuaista
1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Täyte:
1 prk smetanaa
1 rkl karkeaa dijon-sinappia
½ kesäkurpitsa
4 kevätsipulia
100 g palvikinkkua

1. Sekoita kulhossa jauho ja suola. Lisää vesi, keltuaiset ja öljy. Sekoita. Lisää jauhoja tarvittaessa. Vaivaa, kunnes taikina on kiinteä pallo. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkapissa.

2. Sekoita smetana ja dijon-sinappi. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Puolita kevätsipulit pituussuunnassa.

3. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa. Nosta leivinpaperille. Levitä päälle puolet smetanasta ja muista täytteistä. Paista noin 7 minuuttia, eli kunnes piiras alkaa ruskistua. Tee vielä toinen piiras samaan tyyliin.

Vinkki! Täytteeksi sopivat myös kylmäsavulohi, katkaravut tai savutofu.

Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.
Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.

Espanjalaiset churro-ranskikset

6 annosta
valmistusaika 45 min

2 ½ dl vettä
100 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 munaa

Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä
sokerointiin
2 dl sokeria
1 tl kanelia

1. Kiehauta vesi ja voi kattilassa ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon jauhot ja sekoita, kunnes taikinasta tulee kiinteä pallo. Lisää munat yksitellen joukkoon sähkövatkaimella sekoittaen. Lusikoi taikina pursotinpussiin.

2. Sekoita kulhossa sokeri ja kaneli. Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistinpannussa tai kattilassa. Öljy on sopivan lämpöistä, kun leipäpala ruskistuu noin minuutissa. Pursota taikinasta noin 5 cm pituinen tanko varovasti öljyyn ja katkaise taikinatangot saksien avulla. Paista kerrallaan 4–5 munkkitankoa kauniin ruskeiksi.

3. Nosta churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja paista seuraavat tangot, kunnes koko taikina on käytetty. Pyöräytä churrot lämpiminä sokeri-kaneliseoksessa.

Poltteleva suklaadippi

valmistusaika 10 min

100 g suklaata
½ dl kermaa
½ tl cayennepippuria

1. Rouhi suklaa. Kuumenna kerma mikrossa ja lisää suklaarouhe sekä cayennepippuri. Anna sulaa ja sekoita.

Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.
Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.

Passion caipirinha brassityyliin

4 annosta
valmistusaika 15 min

4 limeä
2 rkl sokeria
2 dl cachaçaa
2 passionhedelmää

Lisäksi:
jääpaloja

1. Pese limet huolellisesti. Leikkaa limet osiin valkoisen rangan ympäriltä. Älä käytä sitä juomiin.

2. Jaa limepalat neljään lasiin ja lisää kaikkiin puoli ruokalusikallista sokeria. Murskaa limeä ja sokeria lasissa esimerkiksi puukauhan avulla, kunnes sokeria ei enää erota kiteinä.

3. Lisää puoli desiä cachaçaa jokaiseen lasiin. Puolita passionhedelmät ja lusikoi jokaiseen lasiin puolikkaan hedelmän sisus. Täytä jääpaloilla ja sekoita.