Kantarelleja, vuohenjuustoa, punajuurta ja ripaus sitruunaa. Loppukesän antimista syntyy suolaista piirakkaa kahvipöytään ja marjoista makea torttu elokuisen illallisen huipennukseksi.

Kuvat Pia Inberg

Sipuli-kesäkurpitsa-sardellipiirakka

10 hengelle
Valmistusaika: 1 h 10 minuuttia

4 dl vehnäjauhoa
1 rkl kuivahiivaa
½ dl perunamuussijauhetta
½ tl suolaa
2 ½ dl vettä
½ dl öljyä

Täyte:
1 kg keltasipulia
3 rkl öljyä
1 tl kuivattua timjamia
½ tl suolaa
4–5 kierrosta mustapippurirouhetta
300 g kesäkurpitsaa
1 prk (á 80 g) sardellifileitä (Mizar)
1 dl pieniä, mustia esimerkiksi cuquillo-oliiveja

Yhdistä keskenään kuivat aineet ja sekoita ne hieman kädenlämpöistä lämpimämpään veteen (42 astetta) yhdessä öljyn kanssa taikinaksi.

Anna taikinan nousta 10 minuuttia. Kuullota silputut sipulit öljyssä pehmeän karamellimaiseksi, varo ruskistamasta. Mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

Pilko kesäkurpitsa pieneksi ja paista palat öljyssä nopeasti.

Kauli taikinasta ohut levy reunalliseen pitkään vuokaan (24x30 cm). Levitä päälle sipuliseos, kesäkurpitsapalat, valutetut sardellifileet ja oliivit. Paista 225 asteessa noin 25 minuuttia.

Sesongin sieni-kinkkupiirakka

8 annosta
Valmistusaika: 40 minuuttia

Taikina:
150 g voita tai margariinia
3 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2–3 rkl kylmää vettä

Täyte:
1 keskikokoinen keltasipuli
tilkka öljyä paistamiseen
300 g sieniä, kuten kantarelleja tai tatteja
1 tl kuivattua timjamia tai
1 rkl silputtua tuoretta
1/2 tl suolaa
3 dl täysmaitoa tai kermaa
1 dl parmesaanijuustoraastetta
3 kananmunaa
rouhittua mustapippuria maun mukaan
50 g kevyesti savustettua ilmakuivattua kinkkua ohuen ohuina siivuina

Nypi rasva ja keskenään sekoitetut kuivat aineet tasaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Painele taikina piirakkavuokaan ja pane jääkaappiin 15 minuutiksi.

Kuullota silputtu sipuli pannulla öljytilkassa, lisää pilkotut sienet, timjami ja suola. Paista, kunnes sienien neste on haihtunut. Yhdistä kermaan tai maitoon parmesaaniraaste ja kananmunat. Mausta mustapippurilla.

Esipaista taikinaa keskitasolla 200 asteessa 10 minuuttia. Lisää päälle sieni-sipuliseos, kerma-kananmunaseos ja pilkottu, ilmakuivattu kinkku. Paista vielä 25 minuuttia tai kunnes täyte on kiinteää. Anna levätä 10 minuuttia uunista ottamisen jälkeen ennen tarjoilua.

Vuohenjuusto-punajuuripiiraat

noin 15 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

1 pkt (500 g) voitaikinalevyjä
1 kananmuna voiteluun
4 isoa keitettyä punajuurta
4 valkosipulinkynttä
1 ½ rkl tuoretta rosmariinia
2 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
200 g vuohenjuustoa
2 rkl juoksevaa hunajaa

Sulata taikinalevyt leivinpaperin päällä uunipellillä. Ota lasin avulla taikinasta 8 sentin ympyröitä, ja paina niihin kupilla sisempi ympyrä niin, että reunaan jää kaksi senttiä. Pistele keskustaan haarukalla muutamia reikiä. Voitele parin sentin reunat kananmunalla ja esikypsennä 225 asteessa 10 minuuttia.

Raasta keitetyt ja kuoritut punajuuret, silppua valkosipuli ja rosmariini ja käytä pari minuuttia pannulla. Mausta suolalla. Levitä seosta taikinapyörylöiden keskelle, nosta päälle viipale vuohenjuustoa ja valuta hunajaa. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Vinkki! Vuohenjuusto-punajuuripiiraan voit valmistaa myös kokonaiselle voitaikinalevyille, jolloin ei jää hukkapaloja. Tee sulaneiden levyjen reunoille veitsellä kehysmäiset viillot ja täytä kuten pyöreät piiraat.

Marjainen manteli-sitruunatorttu

8 hengelle
Valmistusaika: 1 h 10 minuuttia

125 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 pss (á 80 g) mantelijauhetta
2 dl vehnäjauhoa
sitruunan raastettu kuori ja mehu
korppujauhoja

Lisäksi:
1 pss (á 63) valmista vaniljakastikeainesta
4 dl kuohukermaa
ripaus sokeria
2 dl marja- tai raparperijogurttia
5 dl tuoreita marjoja
mantelilastuja, tomusokeria

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen, sitten keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä sitruunankuori ja -mehu. Kumoa taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa noin tunti. Anna jäähtyä vuoassa ja halkaise kahtia.

Vaahdota kerma, ota pari desiä syrjään ja mausta se sokerilla. Lisää toiseen vaahtosatsiin vaniljakastikeaines ja jogurtti.
Kokoa torttu. Levitä torttupohjalle kerma-vanilja-jogurttiseos ja sitten marjoja. Nosta toinen torttusiivu päälle. Koristele tomusokerilla, marjoilla ja pannulla paahdetuilla mantelilastuilla. Tarjoa kermavaahdon kera.

Talven rakkain juhla ansaitsee arvoisensa herkut. 

Alkuun: brie-salaatti, perunarieskat, punajuurikeitto & makeansuolaiset joulutähdet

Granaattiomenalla raikastettu brie-salaatti

4 annosta

Valmistusaika 30 min

250 g viinirypäleitä

½ rkl öljyä

¼ tl suolaa

100 g lehtikaalia

1 ruukku rapeaa salaattia

200 g brie-valkohomejuustoa

1 dl kuorellisia manteleita

½ ruukkua tuoretta minttua

Kastike

1 granaattiomena

½ dl omenaviinietikkaa

½ dl oliiviöljyä

2 tl hunajaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Huuhtele viinirypäleet ja kuivaa niitä. Nostele viinirypäleet rankoineen uunipellille tai -vuokaan. Hiero pintaan oliiviöljyä ja ripottele suolaa. Paahda 10-15 minuuttia, kunnes rypäleet ovat vähän rypistyneet.

2. Valmista kastike. Irrota granaattiomenasta siemenet kulhoon. Murskaa niitä muusinuijalla niin, että mehu irtoaa. Siivilöi mehu pienempään kulhoon. Sekoita joukkoon loput ainekset.

3. Huuhtele ja kuivaa lehtikaali ja salaatinlehdet. Revi suupaloiksi. Älä käytä lehtikaalista rankaa. Rouhi mantelit veitsellä. Siivuta brie. Irrota mintunlehdet rangoista.

4. Kokoa tarjoiluastiaan salaattien lehdet. Kaada noin puolet kastikkeesta joukkoon ja sekoittele hyvin. Aseta muut salaattiainekset salaattipedille ja viimeistele lusikoimalla kastiketta juustosiivuille.

Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Juhlava perunarieska

12 annosta

Valmistusaika 30 min + paisto 30 min

5 dl perunamuusia

4 dl maustamatonta jugurttia

2 dl vettä

2 munaa

2 dl kaurajauhoja

4 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

25 g voita

Täyte

½ kurkku

4 tillin oksaa

2 rkl vettä

2 rkl väkiviinaetikkaa

1 rkl sokeria

2 prk smetanaa

1 punasipuli

100 g kirjolohenmätiä

150 g graavilohta

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Riko kulhoon munat. Sekoita. Mittaa joukkoon perunamuusi, jugurtti ja vesi. Sekoita. Lisää jauhot ja suola vähän kerrallaan.

2. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele leivinpaperi ronskisti voilla. Nosta pelti uuniin ja anna voin sulaa. Kun voin kupliminen loppuu nosta pelti uunista ja kaada taikina pellille. Paista 30 minuuttia.

3. Siivuta kurkku ohuiksi siivuiksi juustohöylällä. Hienonna tilli. Mittaa tiiviiskantiseen pakasterasiaan vesi, etikka ja sokeri. Lisää kurkut ja tilli. Ravista rasiaa voimakkaasti.

4. Hienonna sipuli. Levitä jäähtyneelle rieskalle smetana. Nostele päälle tasaisesti kaikkia täytteitä. Kurkuista voi siivilöidä turhan nesteen pois.

Makeansuolaiset joulutähdet

15 torttua

Valmistusaika 15 min + paisto 15 min

5 joulutorttutaikinalevyä

5 rkl pähkinärouhetta

1 muna

250 g viikunahilloa

150 g sinihomejuustoa

tuoretta timjamia

1. Anna levyjen sulaa huoneenlämmössä. Ripottele sulaneiden levyjen päälle ruokalusikallinen pähkinärouhetta. Kauli levyjä pidemmäksi niin, että pähkinät uppoavat taikinaan ja levyt venyvät noin kolmanneksen.

2. Leikkaa levyt kolmeen osaan neliöiksi. Tee neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa. Nosta joka toinen kulma keskelle torttua. Paina kulmat hyvin kiinni keskelle. Riko muna lasiin ja sekoita hyvin. Voitele tortut. Paista 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia joko yhdessä tai kahdessa erässä.

3. Murustele juusto paloiksi. Lusikoi viikunahilloa tähtien keskelle. Nostele päälle juustoa ja koristele timjamin lehdillä.

Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.
Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.

Paahdettu punajuurikeitto

6 annosta

Valmistusaika 30 min + paahto 45 min

5 punajuurta

2 sipulia

5 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

3 hapokasta omenaa

3 dl valkoviiniä

1 tl suolaa

vettä

kardemummakerma

2 dl kuohukermaa

1 tl kardemummaa

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese punajuuret ja leikkaa kanta pois. Puolita. Kuori sipulit ja valkosipulit. Puolita sipulit. Nosta vihannekset pellille, sivele päälle öljyä ja ripota suolaa. Paahda uunissa 30 minuuttia.

2. Kuori omenat. Poista siemenkota ja puolita. Lisää pellille ja jatka paahtamista vielä 15 minuuttia. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, mausta kardemummalla ja nosta jääkaappiin.

3. Siirrä kasvikset kattilaan. Lisää viini ja suola sekä vettä sen verran, että vihannekset peittyvät. Anna kiehahtaa. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää vettä tarvittaessa. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita puolet kermavaahdosta keittoon. Jätä loput tarjoiluun.

Pääruoka: karitsan paahtopaisti & parmesaaniperunat

Karpaloinen karitsan paahtopaisti

4 annosta

Valmistusaika 1 t

4 karitsan paahtopaistia (noin 600 g)

1 tl suolaa

1 appelsiini

200 g pakastekarpaloita

2 dl punaviiniä

2 dl muscovado-sokeria

2 kanelitankoa

4 neilikkaa

Koristeluun

kuivattuja karpaloita

tuoretta timjamia

1. Nosta lihat huoneen lämpöön ja suolaa. Pese appelsiini huolellisesti. Leikkaa se siivuiksi. Kokoa kattilaan karpalot, appelsiini, punaviini, sokeri sekä mausteet. Kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia eli kunnes neste alkaa muuttua hillomaiseksi. Siivilöi seos.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sivele pullasudilla karpalokastiketta lihojen pintaan. Nosta uuniin 15 minuutiksi. Ota ulos uunista ja sivele toinen kerros kastiketta.

3. Kuumenna öljy ja voi. Ruskista lihoja pari minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta ne leikkuulaudalle 10 minuutiksi. Siivuta ja koristele kuivatuilla karpaloilla sekä timjamilla.

Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.
Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.

Parmesaaniperunat

4 annosta

Valmistusaika 15 min + paisto 1 t

75 g voita

8 jauhoista perunaa

2 rosmariininoksaa

½ ruukkua lehtipersiljaa

1 dl parmesaaniraastetta

1 tl suolaa

1. Kuutioi voi uunivuokaan lämpenemään. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese perunat huolellisesti. Irrota yrtit varsistaan ja hienonna ne.

2. Sekoita käsin voi, yrtit, parmesaani ja suola. Lisää vuokaan perunat ja hiero seos niiden pintaan. Pistä haarukalla perunoihin muutama reikä. Paahda tunti uunissa. Lisää voita tai öljyä pintaan, jos ne tuntuvat kuivilta.

Jälkiruoka:

Tuplasuklaakakku

10 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 40 min

275 g voita

200 g tummaa suklaata

½ dl portviiniä

5 dl ruokosokeria

5 munaa

5 ½ dl jauhoja

1 dl kaakaojauhetta

1 ½ tl leivinjauhetta

Kostutukseen

1 appelsiini

Täyte

225 g voita

2 dl tomusokeria

200 g tuorejuustoa

3 rkl portviiniä

½ dl kaakaojauhetta

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kuutioi voi ja pilko suklaa mikron kestävään kulhoon. Sulata mikrossa lyhyissä pätkissä. Lisää portviini seokseen. Sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa.

2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella noin 5 minuuttia kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vuorotellen suklaaseosta ja kuivia aineita. Sekoittele varovasti.

3 .Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia ja testaa, ettei puutikkuun tartu enää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä.

4. Nosta voi lämpenemään ja kuutioi se. Purista appelsiinista mehu. Leikkaa kakku kahdeksi tai kolmeksi levyksi. Sivele mehu pullasudilla pohjien päälle.

5. Vatkaa voikuutiot sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja jatka vaahdottamista. Lisää tuorejuusto, portviini ja kaakaojauhe ja sekoita kaikki sähkövatkaimella.

6. Nosta pohja tarjoiluastialle. Sivele täytettä väliin ja nosta toinen pohja sen päälle. Sivele taas täytettä ja nosta päällimmäinen kerros. Levitä sen päälle loput täytteestä. Koristele marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.
Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.