Kantarelleja, vuohenjuustoa, punajuurta ja ripaus sitruunaa. Loppukesän antimista syntyy suolaista piirakkaa kahvipöytään ja marjoista makea torttu elokuisen illallisen huipennukseksi.

Kuvat Pia Inberg

Sipuli-kesäkurpitsa-sardellipiirakka

10 hengelle
Valmistusaika: 1 h 10 minuuttia

4 dl vehnäjauhoa
1 rkl kuivahiivaa
½ dl perunamuussijauhetta
½ tl suolaa
2 ½ dl vettä
½ dl öljyä

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Täyte:
1 kg keltasipulia
3 rkl öljyä
1 tl kuivattua timjamia
½ tl suolaa
4–5 kierrosta mustapippurirouhetta
300 g kesäkurpitsaa
1 prk (á 80 g) sardellifileitä (Mizar)
1 dl pieniä, mustia esimerkiksi cuquillo-oliiveja

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhdistä keskenään kuivat aineet ja sekoita ne hieman kädenlämpöistä lämpimämpään veteen (42 astetta) yhdessä öljyn kanssa taikinaksi.

Anna taikinan nousta 10 minuuttia. Kuullota silputut sipulit öljyssä pehmeän karamellimaiseksi, varo ruskistamasta. Mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

Pilko kesäkurpitsa pieneksi ja paista palat öljyssä nopeasti.

Kauli taikinasta ohut levy reunalliseen pitkään vuokaan (24x30 cm). Levitä päälle sipuliseos, kesäkurpitsapalat, valutetut sardellifileet ja oliivit. Paista 225 asteessa noin 25 minuuttia.

Sesongin sieni-kinkkupiirakka

8 annosta
Valmistusaika: 40 minuuttia

Taikina:
150 g voita tai margariinia
3 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2–3 rkl kylmää vettä

Täyte:
1 keskikokoinen keltasipuli
tilkka öljyä paistamiseen
300 g sieniä, kuten kantarelleja tai tatteja
1 tl kuivattua timjamia tai
1 rkl silputtua tuoretta
1/2 tl suolaa
3 dl täysmaitoa tai kermaa
1 dl parmesaanijuustoraastetta
3 kananmunaa
rouhittua mustapippuria maun mukaan
50 g kevyesti savustettua ilmakuivattua kinkkua ohuen ohuina siivuina

Nypi rasva ja keskenään sekoitetut kuivat aineet tasaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Painele taikina piirakkavuokaan ja pane jääkaappiin 15 minuutiksi.

Kuullota silputtu sipuli pannulla öljytilkassa, lisää pilkotut sienet, timjami ja suola. Paista, kunnes sienien neste on haihtunut. Yhdistä kermaan tai maitoon parmesaaniraaste ja kananmunat. Mausta mustapippurilla.

Esipaista taikinaa keskitasolla 200 asteessa 10 minuuttia. Lisää päälle sieni-sipuliseos, kerma-kananmunaseos ja pilkottu, ilmakuivattu kinkku. Paista vielä 25 minuuttia tai kunnes täyte on kiinteää. Anna levätä 10 minuuttia uunista ottamisen jälkeen ennen tarjoilua.

Vuohenjuusto-punajuuripiiraat

noin 15 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

1 pkt (500 g) voitaikinalevyjä
1 kananmuna voiteluun
4 isoa keitettyä punajuurta
4 valkosipulinkynttä
1 ½ rkl tuoretta rosmariinia
2 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
200 g vuohenjuustoa
2 rkl juoksevaa hunajaa

Sulata taikinalevyt leivinpaperin päällä uunipellillä. Ota lasin avulla taikinasta 8 sentin ympyröitä, ja paina niihin kupilla sisempi ympyrä niin, että reunaan jää kaksi senttiä. Pistele keskustaan haarukalla muutamia reikiä. Voitele parin sentin reunat kananmunalla ja esikypsennä 225 asteessa 10 minuuttia.

Raasta keitetyt ja kuoritut punajuuret, silppua valkosipuli ja rosmariini ja käytä pari minuuttia pannulla. Mausta suolalla. Levitä seosta taikinapyörylöiden keskelle, nosta päälle viipale vuohenjuustoa ja valuta hunajaa. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Vinkki! Vuohenjuusto-punajuuripiiraan voit valmistaa myös kokonaiselle voitaikinalevyille, jolloin ei jää hukkapaloja. Tee sulaneiden levyjen reunoille veitsellä kehysmäiset viillot ja täytä kuten pyöreät piiraat.

Marjainen manteli-sitruunatorttu

8 hengelle
Valmistusaika: 1 h 10 minuuttia

125 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 pss (á 80 g) mantelijauhetta
2 dl vehnäjauhoa
sitruunan raastettu kuori ja mehu
korppujauhoja

Lisäksi:
1 pss (á 63) valmista vaniljakastikeainesta
4 dl kuohukermaa
ripaus sokeria
2 dl marja- tai raparperijogurttia
5 dl tuoreita marjoja
mantelilastuja, tomusokeria

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen, sitten keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä sitruunankuori ja -mehu. Kumoa taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa noin tunti. Anna jäähtyä vuoassa ja halkaise kahtia.

Vaahdota kerma, ota pari desiä syrjään ja mausta se sokerilla. Lisää toiseen vaahtosatsiin vaniljakastikeaines ja jogurtti.
Kokoa torttu. Levitä torttupohjalle kerma-vanilja-jogurttiseos ja sitten marjoja. Nosta toinen torttusiivu päälle. Koristele tomusokerilla, marjoilla ja pannulla paahdetuilla mantelilastuilla. Tarjoa kermavaahdon kera.

Sisältö jatkuu mainoksen alla