Täyteläinen sacher kruunaa juhlapöydän ja tarjoaa leipurillekin haastetta.

12–15 hengelle
Valmistusaika: 2 tuntia + 3 tuntia pakastimessa 

200 g huoneenlämpöistä voita
1 dl  sokeria
9–10 keltuaista 
175 g tummaa suklaata
2 ½ rkl kaakaojauhetta
7–8 valkuaista
1 dl sokeria
1 ½ dl vehnäjauhoa
1/2 rkl leivinjauhetta

Kostutukseen:
1 dl sokeroitua kahvia, aprikoosilientä tai konjakki-kahviseosta

Aprikoosisurvos:
1 pss (á 200 g) kuivattuja aprikooseja
1/2 l vettä

Aprikoosikreemi:
2 ½ dl valmista aprikoosisosetta
3/4 dl sokeria
2 kananmunaa
4–5 keltuaista
1 ½ liivatelehteä
190 g huoneenlämpöistä voita

Suklaamousse:
1 ¾ dl maitoa
2 liivatelehteä
225 g tummaa suklaata (70 %)
3 ¾ dl kuohukermaa

Suklaakuorrute:
2 ½ dl kuohukermaa
225 g tummaa suklaata (70 %)
50 g huoneenlämpöistä voita
 
Vaahdota voi ja sokeri. Vaahdota joukkoon keltuaiset pienissä erissä. Sulata paloiteltu suklaa vesihauteen päällä ja lisää sekaan kaakaojauhe.

Valmista marenki. Vaahdota valkuaiset ja lisää loppuvaiheessa sokeri 2–3 erässä vaahdon sekaan. Jatkaa vatkaamista, kunnes vaahto on sileää ja kiiltävää. Yhdistä voi-sokeri-keltuais-suklaaseokseen ensin marenkivaahto ja sitten keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe. 

Levitä seos tasaiseksi kerrokseksi pellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa noin 10–20 minuuttia. Tarkkaile pohjaa säännöllisesti, mutta älä avaa uunia turhaan. 

Keitä aprikooseja vedessä, kunnes vesi on lähes haihtunut. Ota sivuun pari kauneimmin turvonnutta yksilöä koristelua varten ja soseuta loput tasaiseksi. Anna soseen jäähtyä ja laita peitettynä jääkaappiin. 

Valmista aprikoosikreemi. Pane liivatteet likoamaan kylmään 
veteen. Pane kaikki muut aprikoosikreemin ainekset paitsi voi kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Lisää kuumaan seokseen pehmenneet liivatteet ja jäähdytä seos jäävesihauteessa kädenlämpöiseksi. Soseuta sitten sauvasekoittimella joukkoon voi. 

Kokoa kakku. Leikkaa jäähtyneestä kakkupohjasta kakkurengasta apuna käyttäen kaksi, reunoiltaan kakkurengasta halkaisijaltaan noin senttiä pienempää pohjakiekkoa. Kostuta  pohjat kevyesti ja levitä aprikoosihilloke alemman pohjan päälle noin sentin paksuiseksi kerrokseksi. Aseta toinen pohja sen päälle. Levitä sitten aprikoosikreemi ylemmän pohjan päälle sentin paksuksi kerrokseksi lastan avulla. Nosta peitettynä pakastimeen siksi aikaa, kun valmistat suklaamoussen. 

Kiehauta maito. Liota liivatteet kylmässä vedessä pehmeiksi ja 
lisää ne kuivaksi puristeltuna kuumaan maitoon paloitellun suklaan kanssa. Soseuta sauvasekoittimella, kunnes saat aikaan tasaisen, kastikemaisen seoksen. Anna jäähtyä. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi ja lisää se kahdessa tai kolmessa erässä, mieluiten nuolijalla tai lastalla nostellen seokseen.

Nosta kakkupohja pakasteesta keskelle kakkurengasta ja kaada suklaamousse kakkurenkaaseen varovasti, niin että se täyttyy reunoilta ja päältä. Jäädytä pakastimessa noin 3 tuntia.

Valmista suklaakuorrute. Kiehauta kerma ja kaada se kulhoon paloitellun suklaan päälle. 

Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää lopuksi voi nokareina ja sekoita rauhallisesti esimerkiksi lastalla. Näin vältät ilmakuplien muodostumisen. Käytä heti. Kuorruta jähmeä kakku joko kokonaan tai pelkästään yläpinnaltaan.

Anna kakun sulaa peitettynä jääkaapissa ennen tarjoilua. Koristele säästämilläsi liotetuilla aprikooseilla ja anna seisoa huoneenlämmössä noin puoli tuntia ennen tarjolle nostamista.

Eeron vinkit

  • Sacherin voi täyttää aprikoosikreemin sijaan myös pelkällä aprikoosisoseella, jolloin valmistusaika lyhenee. Täytteeksi sopivat myös vadelma- tai mansikkahillo.
  • Punnitse kaikki aineet valmiiksi ja lue resepti huolella läpi. Laita uuni kuumenemaan ensimmäiseksi ja valmistele pellit paistoa varten.
  • Voit paistaa pohjan myös kakkuvuoassa tai -renkaassa. Paistolämpötila on tällöin 175 astetta ja paistoaika 
  • 50–60 minuuttia. 
  • Valmista mousse vasta, kun kakkujen sisäosat on koottu ja ne ovat jähmettyneet hyvin pakastimessa. Kakkujen sisäreunaan kannattaa ensin valaa  noin 1–2 mm kerros moussea ja jähmettää se pakastimessa. Näin löysähkö mousse ei valu kakkurenkaista ulos. Kun ensimmäinen kerros on hyvin jähmettynyt, valetaan kakkurenkaat tai vuoat täyteen moussea ja pakastetaan.
  • Jos haluat edistyä leipurina, hanki raaka-aineiden mittaamiseen keittiövaaka.

Eero Paulamäki on yksi ensi vuoden kokkimaajoukkueen jäsenistä. Eeron täyteläisessä sacherissa on raikkaan keltainen 
aprikoosikreemisydän.

Talven rakkain juhla ansaitsee arvoisensa herkut. 

Alkuun: brie-salaatti, perunarieskat, punajuurikeitto & makeansuolaiset joulutähdet

Granaattiomenalla raikastettu brie-salaatti

4 annosta

Valmistusaika 30 min

250 g viinirypäleitä

½ rkl öljyä

¼ tl suolaa

100 g lehtikaalia

1 ruukku rapeaa salaattia

200 g brie-valkohomejuustoa

1 dl kuorellisia manteleita

½ ruukkua tuoretta minttua

Kastike

1 granaattiomena

½ dl omenaviinietikkaa

½ dl oliiviöljyä

2 tl hunajaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Huuhtele viinirypäleet ja kuivaa niitä. Nostele viinirypäleet rankoineen uunipellille tai -vuokaan. Hiero pintaan oliiviöljyä ja ripottele suolaa. Paahda 10-15 minuuttia, kunnes rypäleet ovat vähän rypistyneet.

2. Valmista kastike. Irrota granaattiomenasta siemenet kulhoon. Murskaa niitä muusinuijalla niin, että mehu irtoaa. Siivilöi mehu pienempään kulhoon. Sekoita joukkoon loput ainekset.

3. Huuhtele ja kuivaa lehtikaali ja salaatinlehdet. Revi suupaloiksi. Älä käytä lehtikaalista rankaa. Rouhi mantelit veitsellä. Siivuta brie. Irrota mintunlehdet rangoista.

4. Kokoa tarjoiluastiaan salaattien lehdet. Kaada noin puolet kastikkeesta joukkoon ja sekoittele hyvin. Aseta muut salaattiainekset salaattipedille ja viimeistele lusikoimalla kastiketta juustosiivuille.

Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Juhlava perunarieska

12 annosta

Valmistusaika 30 min + paisto 30 min

5 dl perunamuusia

4 dl maustamatonta jugurttia

2 dl vettä

2 munaa

2 dl kaurajauhoja

4 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

25 g voita

Täyte

½ kurkku

4 tillin oksaa

2 rkl vettä

2 rkl väkiviinaetikkaa

1 rkl sokeria

2 prk smetanaa

1 punasipuli

100 g kirjolohenmätiä

150 g graavilohta

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Riko kulhoon munat. Sekoita. Mittaa joukkoon perunamuusi, jugurtti ja vesi. Sekoita. Lisää jauhot ja suola vähän kerrallaan.

2. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele leivinpaperi ronskisti voilla. Nosta pelti uuniin ja anna voin sulaa. Kun voin kupliminen loppuu nosta pelti uunista ja kaada taikina pellille. Paista 30 minuuttia.

3. Siivuta kurkku ohuiksi siivuiksi juustohöylällä. Hienonna tilli. Mittaa tiiviiskantiseen pakasterasiaan vesi, etikka ja sokeri. Lisää kurkut ja tilli. Ravista rasiaa voimakkaasti.

4. Hienonna sipuli. Levitä jäähtyneelle rieskalle smetana. Nostele päälle tasaisesti kaikkia täytteitä. Kurkuista voi siivilöidä turhan nesteen pois.

Makeansuolaiset joulutähdet

15 torttua

Valmistusaika 15 min + paisto 15 min

5 joulutorttutaikinalevyä

5 rkl pähkinärouhetta

1 muna

250 g viikunahilloa

150 g sinihomejuustoa

tuoretta timjamia

1. Anna levyjen sulaa huoneenlämmössä. Ripottele sulaneiden levyjen päälle ruokalusikallinen pähkinärouhetta. Kauli levyjä pidemmäksi niin, että pähkinät uppoavat taikinaan ja levyt venyvät noin kolmanneksen.

2. Leikkaa levyt kolmeen osaan neliöiksi. Tee neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa. Nosta joka toinen kulma keskelle torttua. Paina kulmat hyvin kiinni keskelle. Riko muna lasiin ja sekoita hyvin. Voitele tortut. Paista 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia joko yhdessä tai kahdessa erässä.

3. Murustele juusto paloiksi. Lusikoi viikunahilloa tähtien keskelle. Nostele päälle juustoa ja koristele timjamin lehdillä.

Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.
Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.

Paahdettu punajuurikeitto

6 annosta

Valmistusaika 30 min + paahto 45 min

5 punajuurta

2 sipulia

5 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

3 hapokasta omenaa

3 dl valkoviiniä

1 tl suolaa

vettä

kardemummakerma

2 dl kuohukermaa

1 tl kardemummaa

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese punajuuret ja leikkaa kanta pois. Puolita. Kuori sipulit ja valkosipulit. Puolita sipulit. Nosta vihannekset pellille, sivele päälle öljyä ja ripota suolaa. Paahda uunissa 30 minuuttia.

2. Kuori omenat. Poista siemenkota ja puolita. Lisää pellille ja jatka paahtamista vielä 15 minuuttia. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, mausta kardemummalla ja nosta jääkaappiin.

3. Siirrä kasvikset kattilaan. Lisää viini ja suola sekä vettä sen verran, että vihannekset peittyvät. Anna kiehahtaa. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää vettä tarvittaessa. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita puolet kermavaahdosta keittoon. Jätä loput tarjoiluun.

Pääruoka: karitsan paahtopaisti & parmesaaniperunat

Karpaloinen karitsan paahtopaisti

4 annosta

Valmistusaika 1 t

4 karitsan paahtopaistia (noin 600 g)

1 tl suolaa

1 appelsiini

200 g pakastekarpaloita

2 dl punaviiniä

2 dl muscovado-sokeria

2 kanelitankoa

4 neilikkaa

Koristeluun

kuivattuja karpaloita

tuoretta timjamia

1. Nosta lihat huoneen lämpöön ja suolaa. Pese appelsiini huolellisesti. Leikkaa se siivuiksi. Kokoa kattilaan karpalot, appelsiini, punaviini, sokeri sekä mausteet. Kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia eli kunnes neste alkaa muuttua hillomaiseksi. Siivilöi seos.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sivele pullasudilla karpalokastiketta lihojen pintaan. Nosta uuniin 15 minuutiksi. Ota ulos uunista ja sivele toinen kerros kastiketta.

3. Kuumenna öljy ja voi. Ruskista lihoja pari minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta ne leikkuulaudalle 10 minuutiksi. Siivuta ja koristele kuivatuilla karpaloilla sekä timjamilla.

Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.
Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.

Parmesaaniperunat

4 annosta

Valmistusaika 15 min + paisto 1 t

75 g voita

8 jauhoista perunaa

2 rosmariininoksaa

½ ruukkua lehtipersiljaa

1 dl parmesaaniraastetta

1 tl suolaa

1. Kuutioi voi uunivuokaan lämpenemään. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese perunat huolellisesti. Irrota yrtit varsistaan ja hienonna ne.

2. Sekoita käsin voi, yrtit, parmesaani ja suola. Lisää vuokaan perunat ja hiero seos niiden pintaan. Pistä haarukalla perunoihin muutama reikä. Paahda tunti uunissa. Lisää voita tai öljyä pintaan, jos ne tuntuvat kuivilta.

Jälkiruoka:

Tuplasuklaakakku

10 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 40 min

275 g voita

200 g tummaa suklaata

½ dl portviiniä

5 dl ruokosokeria

5 munaa

5 ½ dl jauhoja

1 dl kaakaojauhetta

1 ½ tl leivinjauhetta

Kostutukseen

1 appelsiini

Täyte

225 g voita

2 dl tomusokeria

200 g tuorejuustoa

3 rkl portviiniä

½ dl kaakaojauhetta

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kuutioi voi ja pilko suklaa mikron kestävään kulhoon. Sulata mikrossa lyhyissä pätkissä. Lisää portviini seokseen. Sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa.

2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella noin 5 minuuttia kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vuorotellen suklaaseosta ja kuivia aineita. Sekoittele varovasti.

3 .Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia ja testaa, ettei puutikkuun tartu enää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä.

4. Nosta voi lämpenemään ja kuutioi se. Purista appelsiinista mehu. Leikkaa kakku kahdeksi tai kolmeksi levyksi. Sivele mehu pullasudilla pohjien päälle.

5. Vatkaa voikuutiot sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja jatka vaahdottamista. Lisää tuorejuusto, portviini ja kaakaojauhe ja sekoita kaikki sähkövatkaimella.

6. Nosta pohja tarjoiluastialle. Sivele täytettä väliin ja nosta toinen pohja sen päälle. Sivele taas täytettä ja nosta päällimmäinen kerros. Levitä sen päälle loput täytteestä. Koristele marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.
Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.