Kuva Sami Repo
Kuva Sami Repo

Kääri eväskokkelileipä tiukkaan pakettiin, etteivät murut tipu matkalle.

1. Kypsennä pekonisuikaleet kuivalla, kuumalla pannulla rapeiksi. Siirrä syrjään ja pese pannu.

2. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne kevyesti rikki. Hienonna ruohosipuli.

3. Kuumenna pannu uudelleen ja lisää rasva. Kaada munat pannulle ja kypsennä niitä muutama minuutti miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Munakokkeli on maukkainta, kun se on koossa pysyvää mutta hieman kosteaa. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa kokkelin joukkoon ruohosipuli, ranskankerma ja mausteet. ­Sekoita ja siirrä pannu pois ­levyltä.

4. Kokoa sämpylät. Levitä ­leiville ensin kurkkumajoneesia ja salaattia. Lisää munakokkelia ja muruiksi leikattua pekonia. Rouhaise päälle vielä mustapippuria. Tarjoa iltapalana tai salaatin kanssa kevyenä ­lounaana.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 40 minuuttia

Resepti

1
dl
pekonisuikaleita
6
kpl
kananmunia
1
rkl
ruohosipulia
1
tl
voita tai margariinia
1
rkl
ranskankermaa
suolaa
mustapippuria

Lisäksi

4
kpl
täysjyväsämpylää
kurkkumajoneesia ­(esimerkiksi Aura)
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.