Kuva Sami Backström
Kuva Sami Backström

Nämä sämpylät ovat niin meheviä, etteivät ne kaipaa täytteitä lainkaan.

Liuota hiiva 42-asteiseen veteen. Lisää suola, hunaja ja ruisrouhe. Anna seistä noin 20 minuuttia. Lisää puolet jauhoista ja sekoita tasaiseksi velliksi. Lisää sitten siemenet, kesäkurpitsa- ja juustoraaste sekä hienonnetut aurinkokuivatut tomaatit. Lisää jauhoja niin, että taikina on löysähköä mutta irtoaa jo käsistä.

Lisää aivan loppuvaiheessa öljy. Muotoile taikinasta pitkä pötkö, leikkaa paloiksi ja leivo sämpylöiksi. Nosta sämpylät leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia.

Resepti

Annoksia:
1
Vaikeustaso:
Helppo

Valmsitusaika: noin 50 minuuttia

Resepti

5
dl
vettä
1
ras
kuivahiivaa
2
tl
suolaa
2
rkl
hunajaa
3
dl
ruisrouhetta
10
dl
hiivaleipä- tai täysjyvävehnäjauhoja
1
dl
auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä
100
g
kesäkurpitsaa raastettuna
100
g
juustoraastetta
10
kpl
aurinkokuivattuja tomaatteja
2
rkl
öljyä
Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.