Kuva Sami Backström
Kuva Sami Backström

Nämä sämpylät ovat niin meheviä, etteivät ne kaipaa täytteitä lainkaan.

Liuota hiiva 42-asteiseen veteen. Lisää suola, hunaja ja ruisrouhe. Anna seistä noin 20 minuuttia. Lisää puolet jauhoista ja sekoita tasaiseksi velliksi. Lisää sitten siemenet, kesäkurpitsa- ja juustoraaste sekä hienonnetut aurinkokuivatut tomaatit. Lisää jauhoja niin, että taikina on löysähköä mutta irtoaa jo käsistä.

Lisää aivan loppuvaiheessa öljy. Muotoile taikinasta pitkä pötkö, leikkaa paloiksi ja leivo sämpylöiksi. Nosta sämpylät leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia.

Resepti

Annoksia:
1
Vaikeustaso:
Helppo

Valmsitusaika: noin 50 minuuttia

Resepti

5
dl
vettä
1
ras
kuivahiivaa
2
tl
suolaa
2
rkl
hunajaa
3
dl
ruisrouhetta
10
dl
hiivaleipä- tai täysjyvävehnäjauhoja
1
dl
auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä
100
g
kesäkurpitsaa raastettuna
100
g
juustoraastetta
10
kpl
aurinkokuivattuja tomaatteja
2
rkl
öljyä

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.