Uuden vuoden pirskeissä ruoka saa olla simppeliä, kun kuohari kohottaa tunnelmaa.

Savulohicurry

6 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

1/2 rkl öljyä
3 rkl vihreää thai-currytahnaa
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
2 dl vettä
400 g vihreitä papuja (pakaste)
600 g lämminsavulohta
200 g herneitä (pakaste)
3 tl sokeria
2 1/2 rkl thaikalakastiketta
(4 kaffirlimetinlehteä)
1/2 limetin mehu
koristeeksi thaibasilikaa tai korianteria

Kuullota currytahnaa ja öljyä paistokasarissa tai kattilassa puoli minuuttia. Lisää kookosmaito ja vesi. Anna kiehua muutaman minuutin ajan. Lisää pavut ja hauduta hetki. Paloittele savukala ja lisää se pannulle herneiden, sokerin, kalakastikkeen ja kaffirlimetinlehtien kanssa. Kiehauta, mutta älä keitä, koska kala on jo kypsää. Mausta limetin mehulla. Ripottele pinnalle korianterin tai thaibasilikan lehtiä. Tarjoa riisin kanssa.

Porkkana-kaalisalaatti

6 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia + maustumisaika 1 tunti

3 porkkanaa
300 g lohko kaalia
2 1/2 rkl sokeria
1 dl punaviinietikkaa
1/2 tl suolaa
1/4 tl pippuria
koristeeksi retiisejä

Kuori ja raasta porkkanat. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Mittaa sokeri ja etikka kattilaan ja keitä seosta 3 minuuttia. Lisää joukkoon suola ja pippuri. Kaada liemi raasteiden joukkoon. Siirrä salaatti kylmään tunnin ajaksi ennen tarjoilua. Koristele salaatti kokonaisilla retiiseillä.

Vinkki! Nosta pöytään tarjolle oliiviöljyä, jotta ruokailijat voivat
lisätä sitä salaattiin oman maun mukaan.

Suklaa-suolapähkinäkakku

12 palaa
Valmistusaika: 25 minuuttia

150 g voita
3 munaa
2 dl sokeria
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
12 toffeetäytekaramellia
(esimerkiksi Dumle)

Kuorrutus:
100 g maitosuklaata
100 g tummaa suklaata
2 dl suolapähkinöitä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele irtopohjavuoka (22 cm). Sulata voi. Vatkaa munat ja sokeri kevyeksi vaahdoksi. Yhdistä vehnäjauhot ja kaakaojauhe. Lisää seos siivilän läpi munavaahtoon. Lisää myös voi. Kaada taikina vuokaan. Paloittele karamellit ja painele ne taikinaan. Paista kakkua uunin keskitasolla 10–12 minuuttia. Anna jäähtyä. Irrota kakku vuoastaan. Sulata kuorrutteen suklaat erikseen mikrossa tai vesihauteessa. Kaada pähkinät kakulle ja valuta päälle sulat suklaat. Siirrä kakku kylmään jäähtymään.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.