Uuden vuoden pirskeissä ruoka saa olla simppeliä, kun kuohari kohottaa tunnelmaa.

Savulohicurry

6 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

1/2 rkl öljyä
3 rkl vihreää thai-currytahnaa
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
2 dl vettä
400 g vihreitä papuja (pakaste)
600 g lämminsavulohta
200 g herneitä (pakaste)
3 tl sokeria
2 1/2 rkl thaikalakastiketta
(4 kaffirlimetinlehteä)
1/2 limetin mehu
koristeeksi thaibasilikaa tai korianteria

Kuullota currytahnaa ja öljyä paistokasarissa tai kattilassa puoli minuuttia. Lisää kookosmaito ja vesi. Anna kiehua muutaman minuutin ajan. Lisää pavut ja hauduta hetki. Paloittele savukala ja lisää se pannulle herneiden, sokerin, kalakastikkeen ja kaffirlimetinlehtien kanssa. Kiehauta, mutta älä keitä, koska kala on jo kypsää. Mausta limetin mehulla. Ripottele pinnalle korianterin tai thaibasilikan lehtiä. Tarjoa riisin kanssa.

Porkkana-kaalisalaatti

6 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia + maustumisaika 1 tunti

3 porkkanaa
300 g lohko kaalia
2 1/2 rkl sokeria
1 dl punaviinietikkaa
1/2 tl suolaa
1/4 tl pippuria
koristeeksi retiisejä

Kuori ja raasta porkkanat. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Mittaa sokeri ja etikka kattilaan ja keitä seosta 3 minuuttia. Lisää joukkoon suola ja pippuri. Kaada liemi raasteiden joukkoon. Siirrä salaatti kylmään tunnin ajaksi ennen tarjoilua. Koristele salaatti kokonaisilla retiiseillä.

Vinkki! Nosta pöytään tarjolle oliiviöljyä, jotta ruokailijat voivat
lisätä sitä salaattiin oman maun mukaan.

Suklaa-suolapähkinäkakku

12 palaa
Valmistusaika: 25 minuuttia

150 g voita
3 munaa
2 dl sokeria
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
12 toffeetäytekaramellia
(esimerkiksi Dumle)

Kuorrutus:
100 g maitosuklaata
100 g tummaa suklaata
2 dl suolapähkinöitä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele irtopohjavuoka (22 cm). Sulata voi. Vatkaa munat ja sokeri kevyeksi vaahdoksi. Yhdistä vehnäjauhot ja kaakaojauhe. Lisää seos siivilän läpi munavaahtoon. Lisää myös voi. Kaada taikina vuokaan. Paloittele karamellit ja painele ne taikinaan. Paista kakkua uunin keskitasolla 10–12 minuuttia. Anna jäähtyä. Irrota kakku vuoastaan. Sulata kuorrutteen suklaat erikseen mikrossa tai vesihauteessa. Kaada pähkinät kakulle ja valuta päälle sulat suklaat. Siirrä kakku kylmään jäähtymään.