Grillikauden voi aloittaa jo keväällä, jos säät vain sallivat ulkona kokkaamisen.
Grillikauden voi aloittaa jo keväällä, jos säät vain sallivat ulkona kokkaamisen.

Heitä ritilälle pettämättömän herkullista makkaraa ja valmista helppo lisäke. Perunasalaatti on grilliruuan luottoystävä.

Makkarasämpylät

Valmistusaika: 15 minuuttia

4 tomaattia
1 punasipuli
3 rkl hienonnettua persiljaa
1 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
50 g fetajuustoa
1/2 dl ananasmurskaa
1 kevätsipuli
4 grillimakkaraa
4 pitkulaista sämpylää

Leikkaa tomaatit ja sipuli pieniksi kuutioiksi. Yhdistä ne persiljasilpun kanssa. Mausta seos öljyllä, suolalla
ja pippurilla.

Hienonna feta haarukalla ja yhdistä se ananasmurskaan. Hienonna kevätsipuli ja sekoita silppu juustoseokseen. Grillaa makkaroita 4–5 minuuttia puoleltaan. Grillaa myös leivät nopeasti.

Täytä sämpylät tomaattisalaatilla ja makkaralla. Lusikoi fetaseos päälle.

Aasialainen perunasalaatti

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

800 g perunoita
1 punasipuli
1 rkl tuoretta inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
1 tuore chili
300 g sokeriherneenpalkoja (pakaste)
1 appelsiini
3 rkl öljyä
1/2–1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1/2 ruukku korianteria

Keitä perunat. Kuori ja paloittele ne lämpiminä. Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja raasta inkivääri ja valkosipulinkynsi. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna hedelmäliha. Yhdistä käsitellyt ainekset ja sokeriherneet.

Purista appelsiinista mehu ja sekoita se öljyn kanssa yhteen. Mausta seos suolalla ja pippurilla ja sekoita se salaattiin. Hienonna korianteri ja kääntele se salaatin joukkoon.

Näin grillaat lihan

- Valitse grilliin mureaa lihaa. Possu, broileri, kalkkuna ja jauheliha ovat sitä luonnostaan. Naudasta filee, välikyljys ja paisti onnistuvat parhaiten grillissä. Mehukkaimman tuloksen saat, kun valitset lihaa, jossa on myös rasvaa.

- Ohuita paloja on helpoin ja nopein valmistaa. Muista grillata tasakokoisia paloja, jotta kaikki kypsyvät yhtä aikaa.

- Anna lihan lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen grillaamista.

- Älä grillaa makkaraa liian kuumassa, jottei tuloksena ole päältä palanut ja sisältä kylmä kiekura.

- Myös makkara pitää nostaa huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillaamista, sillä kylmä makkara räjähtää helposti.


Aiemmin julkaistuja Me Naisten reseptejä voit hakea Kiloklubin sivuilta.

Tee suklaakiekkoja jo valmiiksi odottamaan, niin kahvi valmistuu hetkessä! Kuva: Panu Pälviä

Ah kahvi, tuo suomalaisten lempiliemi. Tänä syksynä suklaata ei säästellä, kun kahvihammasta alkaa kolottaa.

Suklaakahvi

4 annosta

Valmistusaika 15 min + jähmettyminen 15 min

50 g tummaa suklaata

6 dl maitoa

4 espressoshottia tai vahvaa suodatinkahvia

  1. Sulata suklaa vesihauteessa. Levitä leivinpaperi tarjottimelle tai leikkuulaudalle. Piirrä kahvikupin avulla siihen neljä ympyrää. Käännä leivinpaperi ympäri. Levitä suklaa lusikalla ympyröiden sisälle, mutta jätä keskelle neulanpään kokoinen reikä. Anna kovettua jääkaapissa 15 minuuttia.
  2. Laita kahvi keittymään. Mittaa maito kattilaan. Lämmitä se kiehuvaksi. Vaahdota maitoa sauvasekoittimella. Kaada kahvi tarjoillessasi suklaan läpi.
  3. Jaa maito kuppeihin. Nosta suklaat kuppien päälle.
Rouhi pähkinää puuroannoksen päälle. Kuva: Panu Pälviä

Jos haluat puurosta erityisen pehmeän, liota hiutaleita vedessä yön yli.

Chai-puuro ja karamellihedelmät

4 annosta

Valmistusaika 20 min

8 dl vettä

4 dl isoja kaurahiutaleita

1 rkl inkivääriä raastettuna

1 tl suolaa

½ tl kardemummaa

1/4 tl neilikkaa

1 dl mustaa teetä

2 dl maitoa

Karamellihedelmät

2 banaania tai päärynää

1 rkl voita

1 tl kanelia

2 rkl vaahterasiirappia

  1. Mittaa vesi kattilaan. Lisää kaurahiutaleet ja mausteet. Anna kuumentua miedolla lämmöllä kiehuvaksi. Sekoita välillä. Kun puuro on porissut 5 minuuttia, lisää maito ja musta tee. Sekoita hyvin. Peitä kannella ja anna hautua juuri ja juuri poristen sillä välin, kun valmistat hedelmät.
  2. Leikkaa banaani kiekoiksi tai päärynä siivuiksi. Poista päärynästä siemenet. Sulata voi pannussa. Lisää hedelmät pannulle. Paista ensimmäiseltä puolelta muutama minuutti, käännä ja lisää kaneli. Lorauta vaahterasiirappi pannulle ja sekoittele vielä varovasti sekaisin.
  3. Kauho puuro lautasille ja nostele hedelmät päälle. Lusikoi pannulta kaikki voi ja siirappi mukaan.