Lisää kotikokkien ihania leivonta- ja jälkiruokakilpailun reseptejä.

Kolmen suklaan browniet

12–16 palaa
Valmistusaika: 45 minuuttia

200 g Reilun kaupan tummaa suklaata (70%)
200 g margariinia
50 g valkoista suklaata
50 g maitosuklaata
3 munaa
2 1/2 dl Reilun kaupan ruokokidesokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl Reilun kaupan kaakaojauhetta

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paloittele tumma suklaa ja sulata se margariinin kanssa miedolla lämmöllä kattilassa tai mikrossa. Sekoita kunnes seos on tasaista, jätä jäähtymään.
Vuoraa nelikulmainen vuoka (noin 20 x 30 cm) leivinpaperilla.
Rouhi valkoinen ja maitosuklaa, jätä joukkoon myös hieman isompia paloja. Vaahdota munat ja ruokokidesokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada vähän jäähtynyt suklaaseos muna-sokerivaahdon sekaan, sekoita tasaiseksi.

Yhdistä jauhot ja kaakaojauhe ja siivilöi ne suklaaseokseen. Nostele tasaiseksi taikinaksi esimerkiksi nuolijalla, älä sekoita liikaa. Kääntele sekaan rouhitut suklaat.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 20–30 minuuttia. Mitä vähemmän aikaa paistat, sitä kosteampia ja tahmeampia leivonnaisista tulee.

Anna brownien jäähtyä hyvin ennen kuin leikkaat sen pieniksi suupaloiksi. Tarjoa browniet vaniljajäätelön ja tummapaahtoisen kahvin kanssa.
 
”Todellisen suklaan rakastajan unelma, joka vie kielen ja mielen. Ohje on kestosuosikkini ja sitä on helppo muunnella erilaisilla suklailla tai rouhimalla joukkoon esimerkiksi pähkinöitä. Browniet säilyvät viileässä monta päivää. Tämä suklaaherkku sopii niin pimeneviin syysiltoihin kuin talvisille pulkkailuretkille.” Katri Autio, Tampere.
 

Rommi-kirsikkamuffinit

(pääkuvassa)

12 kpl
Valmistusaika: 30 minuuttia

3 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl Reilun kaupan ruokokidesokeria
2 tl leivinjauhetta
2 rkl Reilun kaupan kaakaojauhetta
2 munaa
1/2 dl rypsiöljyä
1 dl maitoa
2 rkl tummaa rommia
noin 1 1/2 dl kirsikkahilloa

Kuorrute:
Reilun kaupan ruokotomusokeria, vettä
koristeeksi cocktailkirsikoita

Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe, kaakaojauho ja ruokokidesokeri. Sekoita toisessa astiassa munat, rypsiöljy, maito ja rommi. Lisää jauhoseos kosteisiin aineksiin ja sekoita taikinaksi. Älä vatkaa.

Jaa taikina muffinivuokiin. Lusikoi jokaiseen muffiniin nokare kirsikkahilloa. Paina hillosilmä lusikalla taikinan sisälle.
Paista 200 asteessa 15–20 minuuttia. Sekoita ruokotomusokerista ja tilkasta vettä kuorrute, sivele se muffineille ja nosta huipulle cocktailkirsikka.
 
”Helppotekoisia, näyttäviä ja maukkaita vierastarjottavia.” Kaisa Vasamaa, Sauvo.
 

Banaani-valkosuklaamuffinit

12 kpl
Valmistusaika: 25 minuuttia

50 g voita tai margariinia
1 muna
2 dl Dansukker Reilun kaupan ruokosokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 banaania
40 g valkosuklaata

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sulata rasva ja anna sen jäähtyä hieman. Murskaa banaanit haarukalla taikinakulhossa. Sekoita muna ja sokeri banaanisoseesen. Lisää voisula ja sekoita.

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Rouhi suklaa (jokainen pala neljään osaan) ja lisää se taikinaan varovasti sekoittaen. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista noin 15 minuuttia. Kun taikinaan painettu puutikku jää puhtaaksi, ovat muffinit kypsiä.

”Nämä banaanimuffinit ovat maailman parhaita – helppo tehdä, kun ei tarvitse vatkata tai vaahdottaa mitään. Valkosuklaan voi vaihtaa maitosuklaaseen tai tummaan suklaaseen. Sokerin voi halutessaan vaihtaa vaikka ruokokidesokeriin.” Minna Takala, Hämeenlinna.

Helppo suklaa-vadelmavaahto

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

100 g Reilun kaupan tummaa tai minttusuklaata
1 dl kuohukermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g vadelmia (pakaste tai tuoreita)
pinnalle Fair Mary pähkinä-mangoa
Paloittele suklaa kattilaan kerman joukkoon. Kuumenna miedolla lämmöllä ja sekoittele, kunnes seos on tasaista. Jäähdytä seos jääkaappikylmäksi.

Vatkaa jäähtynyt seos vaahdoksi, lisää tuorejuusto. Nostele vadelmat kevyesti vaahdon joukkoon.
Annostele jälkiruoka kuppeihin ja ripottele pinnalle Fair Mary pähkinä-mango -sekoitusta.
 
”Tämä on nopea ja helppo jälkiruoka. Suklaan makua voi vaihtaa makunsa mukaan.” Marika Marttila, Lahti.
 

Calypsobanaanit

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

4 Reilun kaupan banaania
ripaus suolaa
3 rkl sulatettua voita tai margariinia
3/4 dl Dansukker cane syrup -ruokosokerisiirappia
1 rkl Reilun kaupan appelsiinin kuorta raasteena
(1 rkl rommia tai rommiesanssia)
3/4 dl kookoshiutaleita

Tarjoiluun:
Ben & Jerry’s jäätelöä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja halkaise banaanit ja laita ne uunivuokaan. Sekoita voi, siirappi, suola, appelsiinin kuoriraaste (ja rommi). Lusikoi seos banaaneille. Ripottele päälle kookoshiutaleet. Paista banaaneja 15–20 minuuttia vuokaan valuvalla siirappiseoksella banaaneja välillä valellen. Tarjoa herkku Ben & Jerry’s vaniljajäätelön kera.
 
”Tämän jälkkärin tutut maut löytyvät jokaisen kotikotin kaapista. Banaaneille harvat ovat allergisia, ja kylmän ja kuuman yhdistelmä toimii aina. Vaniljajäätelö neutralisoi sopivasti siirapin makeutta.”
Kaija Pelttari, Säynätsalo.

Reilun kaupan, Suomen Sokerin & Me Naisten leivontakisan raati: Toiminnanjohtaja Pirjo Virtaintorppa Reilun kaupan edistämisyhdistyksestä, markkinoinnin suunnittelupäällikkö
Inari Kettula Suomen Sokerista ja Me naisten ruokatoimittaja Katja Nordlund.