Lisää kotikokkien ihania leivonta- ja jälkiruokakilpailun reseptejä.

Kolmen suklaan browniet

12–16 palaa
Valmistusaika: 45 minuuttia

200 g Reilun kaupan tummaa suklaata (70%)
200 g margariinia
50 g valkoista suklaata
50 g maitosuklaata
3 munaa
2 1/2 dl Reilun kaupan ruokokidesokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl Reilun kaupan kaakaojauhetta

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paloittele tumma suklaa ja sulata se margariinin kanssa miedolla lämmöllä kattilassa tai mikrossa. Sekoita kunnes seos on tasaista, jätä jäähtymään.
Vuoraa nelikulmainen vuoka (noin 20 x 30 cm) leivinpaperilla.
Rouhi valkoinen ja maitosuklaa, jätä joukkoon myös hieman isompia paloja. Vaahdota munat ja ruokokidesokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada vähän jäähtynyt suklaaseos muna-sokerivaahdon sekaan, sekoita tasaiseksi.

Yhdistä jauhot ja kaakaojauhe ja siivilöi ne suklaaseokseen. Nostele tasaiseksi taikinaksi esimerkiksi nuolijalla, älä sekoita liikaa. Kääntele sekaan rouhitut suklaat.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 20–30 minuuttia. Mitä vähemmän aikaa paistat, sitä kosteampia ja tahmeampia leivonnaisista tulee.

Anna brownien jäähtyä hyvin ennen kuin leikkaat sen pieniksi suupaloiksi. Tarjoa browniet vaniljajäätelön ja tummapaahtoisen kahvin kanssa.
 
”Todellisen suklaan rakastajan unelma, joka vie kielen ja mielen. Ohje on kestosuosikkini ja sitä on helppo muunnella erilaisilla suklailla tai rouhimalla joukkoon esimerkiksi pähkinöitä. Browniet säilyvät viileässä monta päivää. Tämä suklaaherkku sopii niin pimeneviin syysiltoihin kuin talvisille pulkkailuretkille.” Katri Autio, Tampere.
 

Rommi-kirsikkamuffinit

(pääkuvassa)

12 kpl
Valmistusaika: 30 minuuttia

3 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl Reilun kaupan ruokokidesokeria
2 tl leivinjauhetta
2 rkl Reilun kaupan kaakaojauhetta
2 munaa
1/2 dl rypsiöljyä
1 dl maitoa
2 rkl tummaa rommia
noin 1 1/2 dl kirsikkahilloa

Kuorrute:
Reilun kaupan ruokotomusokeria, vettä
koristeeksi cocktailkirsikoita

Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe, kaakaojauho ja ruokokidesokeri. Sekoita toisessa astiassa munat, rypsiöljy, maito ja rommi. Lisää jauhoseos kosteisiin aineksiin ja sekoita taikinaksi. Älä vatkaa.

Jaa taikina muffinivuokiin. Lusikoi jokaiseen muffiniin nokare kirsikkahilloa. Paina hillosilmä lusikalla taikinan sisälle.
Paista 200 asteessa 15–20 minuuttia. Sekoita ruokotomusokerista ja tilkasta vettä kuorrute, sivele se muffineille ja nosta huipulle cocktailkirsikka.
 
”Helppotekoisia, näyttäviä ja maukkaita vierastarjottavia.” Kaisa Vasamaa, Sauvo.
 

Banaani-valkosuklaamuffinit

12 kpl
Valmistusaika: 25 minuuttia

50 g voita tai margariinia
1 muna
2 dl Dansukker Reilun kaupan ruokosokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 banaania
40 g valkosuklaata

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sulata rasva ja anna sen jäähtyä hieman. Murskaa banaanit haarukalla taikinakulhossa. Sekoita muna ja sokeri banaanisoseesen. Lisää voisula ja sekoita.

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Rouhi suklaa (jokainen pala neljään osaan) ja lisää se taikinaan varovasti sekoittaen. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista noin 15 minuuttia. Kun taikinaan painettu puutikku jää puhtaaksi, ovat muffinit kypsiä.

”Nämä banaanimuffinit ovat maailman parhaita – helppo tehdä, kun ei tarvitse vatkata tai vaahdottaa mitään. Valkosuklaan voi vaihtaa maitosuklaaseen tai tummaan suklaaseen. Sokerin voi halutessaan vaihtaa vaikka ruokokidesokeriin.” Minna Takala, Hämeenlinna.

Helppo suklaa-vadelmavaahto

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

100 g Reilun kaupan tummaa tai minttusuklaata
1 dl kuohukermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g vadelmia (pakaste tai tuoreita)
pinnalle Fair Mary pähkinä-mangoa
Paloittele suklaa kattilaan kerman joukkoon. Kuumenna miedolla lämmöllä ja sekoittele, kunnes seos on tasaista. Jäähdytä seos jääkaappikylmäksi.

Vatkaa jäähtynyt seos vaahdoksi, lisää tuorejuusto. Nostele vadelmat kevyesti vaahdon joukkoon.
Annostele jälkiruoka kuppeihin ja ripottele pinnalle Fair Mary pähkinä-mango -sekoitusta.
 
”Tämä on nopea ja helppo jälkiruoka. Suklaan makua voi vaihtaa makunsa mukaan.” Marika Marttila, Lahti.
 

Calypsobanaanit

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

4 Reilun kaupan banaania
ripaus suolaa
3 rkl sulatettua voita tai margariinia
3/4 dl Dansukker cane syrup -ruokosokerisiirappia
1 rkl Reilun kaupan appelsiinin kuorta raasteena
(1 rkl rommia tai rommiesanssia)
3/4 dl kookoshiutaleita

Tarjoiluun:
Ben & Jerry’s jäätelöä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja halkaise banaanit ja laita ne uunivuokaan. Sekoita voi, siirappi, suola, appelsiinin kuoriraaste (ja rommi). Lusikoi seos banaaneille. Ripottele päälle kookoshiutaleet. Paista banaaneja 15–20 minuuttia vuokaan valuvalla siirappiseoksella banaaneja välillä valellen. Tarjoa herkku Ben & Jerry’s vaniljajäätelön kera.
 
”Tämän jälkkärin tutut maut löytyvät jokaisen kotikotin kaapista. Banaaneille harvat ovat allergisia, ja kylmän ja kuuman yhdistelmä toimii aina. Vaniljajäätelö neutralisoi sopivasti siirapin makeutta.”
Kaija Pelttari, Säynätsalo.

Reilun kaupan, Suomen Sokerin & Me Naisten leivontakisan raati: Toiminnanjohtaja Pirjo Virtaintorppa Reilun kaupan edistämisyhdistyksestä, markkinoinnin suunnittelupäällikkö
Inari Kettula Suomen Sokerista ja Me naisten ruokatoimittaja Katja Nordlund.

Nämä herkut sopivat myös kananmunaa ja laktoosia vältteleville.

Vaniljasolmut

20 pullaa

valmistusaika 30 min + kohotus 1 t + paisto 15 min

½ l hasselpähkinämaitoa

25 g tuorehiivaa

2 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

1 tl suolaa

13–15 dl vehnäjauhoja

150 g margariinia

Täyte

1 prk vaniljavanukasta (esim Alpro)

½ dl hasselpähkinärouhetta

Kristallipinta

150 g margariinia

2 dl erityishienoasokeria

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Lisää murennettu hiiva, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita. Aloita jauhojen lisääminen voimakkaasti vatkaten. Kun taikina on paksua velliä, lisää jauhoja rauhallisemmin käsin, kunnes taikina on kimmoisan pehmeä. Lisää huoneenlämpöinen rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Peitä kattila liinalla tai kannella ja laita vedottomaan paikkaan kohoamaan puoleksi tunniksi.

2. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toinen osa levyksi. Levitä puolet vanukkaasta ja pähkinärouheesta levylle. Taita levy puoliksi ja leikkaa parin sormen levyisiksi suiroiksi. Kierrä suiroja pituussuunnassa ja solmi jotakuinkin solmuksi. Nostele pellille leivinpaperille. Peitä toisella leivinpaperilla ja anna kohota 15 min. Tee sillä välin loput taikinasta kierteiksi.

3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista yksi pelti kerrallaan noin 10 minuuttia.

4. Sulata margariini ja kumoa sokeri kulhoon. Kasta pullat ensin margariiniin ja sitten sokeriin.

Suklaabrownie

10 palaa

valmistusaika 15 min + paisto 25 min

200 g tummaa suklaata

100 g margariinia

¾ dl aquafabaa

1 dl sokeria

½ dl siirappia

1 dl kaurajauhoja

1 dl vehnäjauhoja

1 dl cashewpähkinöitä

Koristeluun

kaakaojauhetta

1. Valuta aquafaba eli kikhernesäilykkeen liemi talteen. Paloittele suklaa kulhoon ja mittaa joukkoon margariini. Sulata mikrossa varovasti useammassa pätkässä ja sekoita välillä.

2. Yhdistä kulhossa aquafaba, sulatettu suklaa, sokeri ja siirappi. Sekoita hyvin. Lisää jauhot ja pähkinät. Sekoita.

3. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun tai voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä. Koristele tomuttamalla pintaan kaakaojauhetta.

Puutarhan marjapiirakka

10 annosta

valmistusaika 25 min + paisto 20 min

Pohja

100 g margariinia

½ dl sokeria

3½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ dl vettä

Täyte

500 g soijajugurttia

¾ dl sokeria

2 dl vadelmia

1 dl viinimarjoja

1 vaniljatanko

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sekoita margariini ja sokeri puuhaarukalla hyvin sekaisin. Mittaa jauhot ja leivinjauhe joukkoon. Lisää lopuksi kylmä vesi. Voitele ja jauhota vuoka. Taputtele taikina vuokaan ja esipaista 10 minuuttia.

2. Sekoita sokeri jugurtin joukkoon. Levitä jugurtti piirakkapohjalle ja ripottele marjat päälle. Paista 20 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä kokonaan ensin pöydällä ja sitten jääkaapissa, jotta täyte hyytyy.

Kinuski-marjatäytekakku

12 annosta

valmistusaika 1 t

Kakkupohja

7 dl vehnäjauhoja

4 dl sokeria

1 rkl leivinjauhetta

200 g margariinia

3 banaania

4 dl vichyä tai mehua

Vegaaninen kinuski

2,5 dl kaurakermaa

2,5 dl fariinisokeria

Kermatäyte

2 prk soijavispiä

1 dl tomusokeria

1 sitruuna

Lisäksi

2 banaania

1 l mansikoita

1. Tee ensin kakkupohja. Sekoita kuivat aineet keskenään. Muussaa banaanit haarukalla. Sulata margariini. Sekoita kuivien aineiden joukkoon banaani, rasva ja lopuksi vichy varovasti sekoittaen. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja kumoa taikina pellille. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

2. Tee kinuski. Mittaa pieneen kattilaan sokeri ja kaurakerma. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes seos alkaa saostua. Testaa, onko kinuski valmista tiputtamalla pieni tippa kylmään veteen. Jos pisara pysyy kasassa, kinuski on valmis.

3. Vispaa kylmä soijavispi. Sekoita joukkoon tomusokeri ja raasta noin puolet sitruunan kuoresta. Siivuta banaanit ja ⅔ mansikoista.

4. Kokoa kakku. Leikkaa kakkupohja kolmeen tai neljään osaan. Nosta ensimmäinen kerros tarjoilulautaselle. Levitä päälle kinuski. Levitä banaani- ja mansikkasiivuja. Levitä kermavaahtoa. Nosta toinen kakkupohja päälle ja täytä se samaan tapaan. Lopuksi koristele ylin kerros soijavaahdolla, mansikoilla ja sitruunan kuorella.

 

Kun juhlitaan kevään valmistuvia, pöytään katetaan helppoja herkkuja, joista jokainen löytää sopivaa syötävää.

Greippi-graavilohi

10 annosta

Valmistusaika 20 min + tekeytyminen 24 t

1 kg lohifileetä

1 greipin kuori

10 oksaa timjamia

2 rkl karkeaa merisuolaa

1 rkl ruokosokeria

  1. Huuhdo lohifile kylmällä vedellä. Kuivaa se. Raasta greipin kuori lohelle. Levittele myös timjamin oksat fileen päälle. Ripottele suola ja sokeri tasaisesti. Kääri kelmuun ja anna maustua jääkaapissa vuorokausi.
  2. Pyyhi lohen pinnasta mausteet pois. Siivuta lohi.

Hedelmäinen vihersalaatti

10 annosta

Valmistusaika 20 min

1 mango

5 keltaista luumua

½ cantaloupe-meloni

4 sydänsalaattikerää

200 g vuonankaalia

200 g mansikoita

100 g pensasmustikoita

Greippivinegretti

1 tl roseepippuria

1 greipin mehu

5 timjaminoksaa

1 dl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

1 tl suolaa

  1. Tee ensin vinegretti. Murskaa roseepippureita morttelissa. Lisää timjaminoksat ja murskaa myös niitä kevyesti. Sekoita öljy, hunaja ja suola joukkoon. Purista greipistä mehu ja sekoita.
  2. Pilko mango siivuiksi, luumut lohkoiksi ja meloni kuutioiksi tai palloiksi meloniraudalla. Irrota kannat mansikoista ja puolita. Irrottele salaatinlehdet ja huuhdo ne. Kuivaa salaattilingolla.
  3. Kokoa salaatinlehdet ja vuonankaali salaattikulhoon. Sekoita puolet kastikkeesta vihreiden joukkoon. Asettele hedelmät ja marjat salaattipedille ja kaada loput kastikkeesta niiden päälle.

Polentasta tehty piirakka on helppo sekä gluteeniton eli varma valinta isoihin juhliin.
Polentasta tehty piirakka on helppo sekä gluteeniton eli varma valinta isoihin juhliin.

Välimeren polentapiirakka

10 annosta

Valmistusaika 35 min + paisto 20 min

Pohja

5 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

2 dl polentaa

100 g parmesaania

½ tl mustapippuria myllystä

½ sitruuna

1 muna

Täyte

1 kesäkurpitsa

200 g

½ tl suolaa

1 rkl öljyä

200 g maustamatonta tuorejuustoa

½ dl manteleita

1 ½ dl puolikuivattuja tomaatteja

½ ruukkua basilikaa

1 rkl mantelilastuja

  1. Valmista ensin pohja. Kiehauta kattilassa vesi. Murenna liemikuutio joukkoon. Kaada polenta sekoittaen voimakkaasti samalla. Alenna lämpöä ja anna kiehahtaa samalla sekoittaen. Nosta hellalta. Raasta juusto ja sekoita se joukkoon. Purista sitruunasta mehu ja mausta pippurilla. Riko muna ja sekoita vielä voimakkaasti.
  2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Painele polenta öljytyin käsin piirakkavuokaan. Paista 20 minuuttia.
  3. Kun pohja on valmis, nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Leikkaa kesäkurpitsa siivuiksi ja broccoliinit muutamaan osaan. Levitä kasvikset pellille ja hiero niiden pintaan suola ja öljy. Paahda 10 minuuttia.
  4. Tee sillä välin tuorejuustosta, puolikuivista tomaateista ja manteleista täyte. Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.
  5. Kokoa piirakka. Levitä tomaatti-tuorejuustotäyte pohjan päälle. Nostele paahdetut kasvikset sen päälle. Ripottele basilikan lehtiä ja mantelilastuja koristeeksi.