Kevyt ja terveellinen kala on syksyn herkkuruokaa. Maistuvimmat ruuat valmistuvat vonkaleista, joita ei uhkaa sukupuutto.

Paistettua ahventa ja thaikasviksia

4 annosta
Valmistusaika: 35 minuuttia

2 porkkanaa
1 sipuli
1/2 kiinankaali
rypsiöljyä paistamiseen
1 prk viipaloituja bambunversoja (227/140 g)
1/2 tl suolaa
1/2 dl vehnäjauhoja
8 ahvenfilettä
voita paistamiseen
1/2 tl suolaa
ripaus valkopippuria

Kuori ja pilko porkkanat sekä sipuli. Leikkaa kiinankaali ohuiksi suikaleiksi. Kypsennä porkkanapaloja mikrossa pienessä vesimäärässä neljä minuuttia. Kuumenna öljy pannulla, ja paista sipulia ja kiinankaalia, kunnes ne pehmenevät. Lisää joukkoon porkkana-ja bambunversoviipaleet. Kuumenna hetki ja mausta suolalla. Laita vehnäjauhot lautaselle ja kierittele ahvenfileet jauhoissa. Kuumenna voi toisella paistinpannulla ja paista ahvenfileet kypsiksi. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Sienillä täytetty kuha

2 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia + paistoaika 45 minuuttia

600 g kuha (perkaamaton)
1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
150 g herkkusieniä
1 pieni sipuli
1 sitruunan kuori
rypsiöljyä paistamiseen
1 dl kuohukermaa
3 rkl kapriksia
2 tl kokojyväsinappia
ripaus valkopippuria

Poista kuhasta selkäruoto tai pyydä kalamyyjää poistamaan se kaupassa. Selkäruodottoman kalan sisälle mahtuu enemmän täytettä. Hiero kuhan sisäpinnalle suolaa ja valkopippuria.

Valmista täyte. Puhdista herkkusienet ja leikkaa viipaleiksi. Silppua sipuli ja raasta sitruunan kuori. Paista sieniä ja sipulia pannulla öljyssä, kunnes suurin osa sienissä olevasta nesteestä on haihtunut. Sekoita joukkoon kerma ja anna kiehua, kunnes seos on paksua. Lisää raastettu sitruunan kuori, kaprikset, sinappi ja valkopippuri. Täytä kuha seoksella ja paista uunissa 175 asteessa 45 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.

Pinaattitäytteiset silakkapihvit

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

16 silakkafileetä
1/2 dl ruisjauhoja
150 g pinaattia (tuoretta tai pakaste)
voita paistamiseen
50 g parmesaanijuustoa
suolaa, valkopippuria

Kaada ruisjauhot lautaselle ja kierittele silakkafileiden nahkapuoli jauhoissa. Jätä odottamaan. Revi pinaateista lehtiruodit irti. Kuumenna voi pannulla ja paista pinaatinlehtiä, kunnes ne ovat pehmenneet. Jos käytät pakastepinaattia, sulata se ja pehmennä hetki voissa. Leikkaa parmesaanijuusto suikaleiksi juustohöylällä. Laita pinaattia ja parmesaanijuustoa kahdeksan silakkafileen nahattomalle puolelle. Nosta toiset kahdeksan fileetä näiden päälle. Paista pihvejä pannulla 2–3 minuuttia puoleltaan. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Tarjoa pihvit perunamuusin kanssa.

Sillikaviaarileivät

8 leipää
Valmistusaika: 25 minuuttia

2 (noin 150 g) matjessillifileetä
1 pieni punasipuli
2 rkl kapriksia
1/2 dl tuoretta tilliä
150 g ranskankermaa (crème fraîche)
1 tl sokeria
ripaus valkopippuria
8 viipaletta saaristolaisleipää
voita tai margariinia
koristeeksi tilliä ja kapriksia

Leikkaa matjessillifileet ja punasipuli pieneksi silpuksi. Sekoita kapriksien, tillisilpun, ranskankerman, sokerin ja valkopippurin kanssa. Laita jääkaappiin maustumaan. Voitele leipäviipaleet ja laita päälle sillikaviaaria. Koristele tillillä ja kapriksilla.

Vinkki! Saat leivistä ruokaisampia, kun lisäät niille keitettyä munaa. Keitä neljä munaa, lohko ne ja nosta puolikas muna kullekin leivälle.

Lempeän tuliset seitipihvit

4 annosta
Valmistusaika: 55 minuuttia

400 g pakasteseitiä
1 sipuli
1 muna
3 rkl punaista thai-currytahnaa
2 rkl kalakastiketta
3 rkl maissitärkkelystä
1 limetin mehu
1 1/2 dl korppujauhoja
rypsiöljyä paistamiseen

Sulata seiti ja hienonna se veitsellä tahnaksi. Hienonna sipuli ja kuullota sitä hetki öljyssä paistinpannulla. Siirrä kalatahna ja sipulisilppu kulhoon. Sekoita joukkoon muut ainekset korppujauhoja lukuun ottamatta.

Muotoile seoksesta 12 pientä pihviä, ja pyörittele ne korppujauhoissa. Seos on tässä vaiheessa irtonaista, mutta pihvit pysyvät kasassa paistamisen jälkeen. Paista pihvit kahdessa erässä paistinpannulla runsaassa öljyssä 2–3 minuuttia molemmilta puolilta. Tarjoa riisin ja makean chilikastikkeen tai keltaisen inkivääri-chilikastikkeen kanssa.

Vinkki! Currytahnaa ja kalakastiketta löydät ruokakaupan etnohyllystä.