Kevyt ja terveellinen kala on syksyn herkkuruokaa. Maistuvimmat ruuat valmistuvat vonkaleista, joita ei uhkaa sukupuutto.

Paistettua ahventa ja thaikasviksia

4 annosta
Valmistusaika: 35 minuuttia

2 porkkanaa
1 sipuli
1/2 kiinankaali
rypsiöljyä paistamiseen
1 prk viipaloituja bambunversoja (227/140 g)
1/2 tl suolaa
1/2 dl vehnäjauhoja
8 ahvenfilettä
voita paistamiseen
1/2 tl suolaa
ripaus valkopippuria

Kuori ja pilko porkkanat sekä sipuli. Leikkaa kiinankaali ohuiksi suikaleiksi. Kypsennä porkkanapaloja mikrossa pienessä vesimäärässä neljä minuuttia. Kuumenna öljy pannulla, ja paista sipulia ja kiinankaalia, kunnes ne pehmenevät. Lisää joukkoon porkkana-ja bambunversoviipaleet. Kuumenna hetki ja mausta suolalla. Laita vehnäjauhot lautaselle ja kierittele ahvenfileet jauhoissa. Kuumenna voi toisella paistinpannulla ja paista ahvenfileet kypsiksi. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Sienillä täytetty kuha

2 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia + paistoaika 45 minuuttia

600 g kuha (perkaamaton)
1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
150 g herkkusieniä
1 pieni sipuli
1 sitruunan kuori
rypsiöljyä paistamiseen
1 dl kuohukermaa
3 rkl kapriksia
2 tl kokojyväsinappia
ripaus valkopippuria

Poista kuhasta selkäruoto tai pyydä kalamyyjää poistamaan se kaupassa. Selkäruodottoman kalan sisälle mahtuu enemmän täytettä. Hiero kuhan sisäpinnalle suolaa ja valkopippuria.

Valmista täyte. Puhdista herkkusienet ja leikkaa viipaleiksi. Silppua sipuli ja raasta sitruunan kuori. Paista sieniä ja sipulia pannulla öljyssä, kunnes suurin osa sienissä olevasta nesteestä on haihtunut. Sekoita joukkoon kerma ja anna kiehua, kunnes seos on paksua. Lisää raastettu sitruunan kuori, kaprikset, sinappi ja valkopippuri. Täytä kuha seoksella ja paista uunissa 175 asteessa 45 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.

Pinaattitäytteiset silakkapihvit

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

16 silakkafileetä
1/2 dl ruisjauhoja
150 g pinaattia (tuoretta tai pakaste)
voita paistamiseen
50 g parmesaanijuustoa
suolaa, valkopippuria

Kaada ruisjauhot lautaselle ja kierittele silakkafileiden nahkapuoli jauhoissa. Jätä odottamaan. Revi pinaateista lehtiruodit irti. Kuumenna voi pannulla ja paista pinaatinlehtiä, kunnes ne ovat pehmenneet. Jos käytät pakastepinaattia, sulata se ja pehmennä hetki voissa. Leikkaa parmesaanijuusto suikaleiksi juustohöylällä. Laita pinaattia ja parmesaanijuustoa kahdeksan silakkafileen nahattomalle puolelle. Nosta toiset kahdeksan fileetä näiden päälle. Paista pihvejä pannulla 2–3 minuuttia puoleltaan. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Tarjoa pihvit perunamuusin kanssa.

Sillikaviaarileivät

8 leipää
Valmistusaika: 25 minuuttia

2 (noin 150 g) matjessillifileetä
1 pieni punasipuli
2 rkl kapriksia
1/2 dl tuoretta tilliä
150 g ranskankermaa (crème fraîche)
1 tl sokeria
ripaus valkopippuria
8 viipaletta saaristolaisleipää
voita tai margariinia
koristeeksi tilliä ja kapriksia

Leikkaa matjessillifileet ja punasipuli pieneksi silpuksi. Sekoita kapriksien, tillisilpun, ranskankerman, sokerin ja valkopippurin kanssa. Laita jääkaappiin maustumaan. Voitele leipäviipaleet ja laita päälle sillikaviaaria. Koristele tillillä ja kapriksilla.

Vinkki! Saat leivistä ruokaisampia, kun lisäät niille keitettyä munaa. Keitä neljä munaa, lohko ne ja nosta puolikas muna kullekin leivälle.

Lempeän tuliset seitipihvit

4 annosta
Valmistusaika: 55 minuuttia

400 g pakasteseitiä
1 sipuli
1 muna
3 rkl punaista thai-currytahnaa
2 rkl kalakastiketta
3 rkl maissitärkkelystä
1 limetin mehu
1 1/2 dl korppujauhoja
rypsiöljyä paistamiseen

Sulata seiti ja hienonna se veitsellä tahnaksi. Hienonna sipuli ja kuullota sitä hetki öljyssä paistinpannulla. Siirrä kalatahna ja sipulisilppu kulhoon. Sekoita joukkoon muut ainekset korppujauhoja lukuun ottamatta.

Muotoile seoksesta 12 pientä pihviä, ja pyörittele ne korppujauhoissa. Seos on tässä vaiheessa irtonaista, mutta pihvit pysyvät kasassa paistamisen jälkeen. Paista pihvit kahdessa erässä paistinpannulla runsaassa öljyssä 2–3 minuuttia molemmilta puolilta. Tarjoa riisin ja makean chilikastikkeen tai keltaisen inkivääri-chilikastikkeen kanssa.

Vinkki! Currytahnaa ja kalakastiketta löydät ruokakaupan etnohyllystä.

Lyö ruokaseurasi ällikällä ja kruunaa ateria jälkiruualla, jollaisen voisi valmistaa trendiravintolan huippukokkikin.

Ruskistettu voi on ollut kokkien salainen ase jo jonkin aikaa. Ruskistamalla voihin saa vastustamattoman ihanan, pähkinäisen maun.

Porvoon jäätelötehdas maustoi ruskistetulla voilla jäätelönsä, ja huippukokki Jouni Toivanen lorauttaa sitä mokkapaloihin.

Lakumutakakku ruskistetusta voista

10 annosta

40 min

200 g tummaa suklaata

200 g voita

4 huoneenlämpöistä munaa

2 dl sokeria

2 ½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 ½ rkl lakritsijuurijauhetta

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Sulata suklaa miedolla lämmöllä, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

3. Sulata voi kattilassa tai pannulla. Kuumenna sekoitellen noin viiden minuutin ajan, kunnes voi vaahtoaa, muuttuu ruskeaksi ja tuoksuu pähkinäiselle. Varo, ettei se pala. Siirrä sivuun ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

4. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

5. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja lakritsijuurijauhe. Sekoita muna-sokeri-vaahto, voi ja suklaa varovasti käännellen. Siivilöi joukkoon kuivat aineet.

6. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Kakku saa jäädä kosteaksi. Tarjoa kermavaahdon tai jäätelön kera.

 

Matcha-kookosjäde

12 annosta

15 min

1 prk kondensoitua maitoa

3 dl kuohukermaa

1 1/2 rkl matcha-jauhetta

½ vaniljatanko

2 dl kookoskermaa, jossa on rasvaa 24 %

½ sitruunan mehu

Päälle

Kookoslastuja/-hiutaleita

1. Viilennä kondensoitu maito, kuohukerma ja kookoskerma jääkaapissa. Vatkaa kondensoitu maito, kuohukerma ja matcha-jauhe keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Tämä vie noin viisi minuuttia. Matcha liukenee joukkoon pikkuhiljaa.

2. Halkaise vaniljatanko ja kaavi puolikkaan siemenet joukkoon.

3. Valuta kookoskermasta neste pois ja vatkaa jäljelle jäävä tiivis osa kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele muuhun massaan. Purista joukkoon sitruunan mehu. Sekoita varovasti.

4. Pakasta noin neljän tunnin ajan. Massaa ei tarvitse sekoittaa välillä.

5. Koristele kookoslastuilla tai hiutaleilla.

Suomalaiset ovat aina rakastaneet jäätelöä, joten jäätelöinnostus on meille erityisen tervetullut trendi. Muutamassa vuodessa on syntynyt monia uusia, pieniä artesaanijäätelömerkkejä. Huippuravintoloiden jäätelöissä maistuvat villit yhdistelmät kuten vaikkapa suola ja pippuri. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Suomalaiset ovat aina rakastaneet jäätelöä, joten jäätelöinnostus on meille erityisen tervetullut trendi. Muutamassa vuodessa on syntynyt monia uusia, pieniä artesaanijäätelömerkkejä. Huippuravintoloiden jäätelöissä maistuvat villit yhdistelmät kuten vaikkapa suola ja pippuri. Kuva: Tuomas Kolehmainen

 

Mustaherukka-seljankukkamalja

6 annosta

25 min+hyytyminen

4 dl mustaherukoita

2 dl vispautuvaa soijapohjaista valmistetta (Alpro)

2 dl maustamatonta soijajugurttia (tai soijarahkaa)

1 tl vaniljasokeria

½ dl sokeria

4 rkl seljankukkamehutiivistettä

1 rkl sitruunamehua

½ dl vaahterasiirappia

1 ps vegegeliä eli vegaanista liivatetta (Dr. Oetker)

Päälle

3 dl mustaherukoita

1 dl seljankukkamehutiivistettä

1 ps vegegeliä

1. Mittaa mustaherukat kuuden korkean lasin pohjalle. Vatkaa soijavalmiste vaahdoksi. Sekoita jugurttiin, mausta sokereilla.

2. Mittaa kattilaan mehutiiviste, sitruunamehu ja vaahterasiirappi. Kiehauta ja sekoita vegegel joukkoon. Hämmennä, kunnes neste muuttuu jälleen kirkkaaksi. Anna hieman jäähtyä ja sekoita jugurttitäytteen joukkoon. Kaada laseihin marjojen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin kaksi tuntia.

3. Soseuta mustaherukat sauvasekoittimella. Kiehauta mehutiiviste kattilassa ja sekoita vegegel joukkoon. Hämmennä, kunnes neste muuttuu jälleen kirkkaaksi. Anna hieman jäähtyä ja sekoita marjasoseen joukkoon.

4. Lusikoi sose laseihin. Anna hyytyä toiset kaksi tuntia ennen tarjoamista. Koristele syötävillä kukilla.

Koristele annos syötävillä ja olet trendien aallonharjalla. Kukkatrendi on villinnyt myös ravintolat. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Koristele annos syötävillä ja olet trendien aallonharjalla. Kukkatrendi on villinnyt myös ravintolat. Kuva: Tuomas Kolehmainen

 

Palsternakka-omenahyve

6 annosta

45 min

200 g palsternakkaa

300 g omenaa

1 rkl sitruunamehua

1 tl kanelia

Muruseos

1 dl kaurahiutaleita

½ dl mantelirouhetta

1 rkl ruokosokeria

2 rkl voita

1 tl kanelia

Lisäksi

2 dl sokeria

1. Kuori palsternakka ja leikkaa siitä hyvin ohuita lastuja mandoliinilla. Kuori ja lohko omenat. Nosta palsternakkalastut ja omenalohkot kulhoon ja purista sitruunamehua päälle. Kääntele kaneli joukkoon.

2. Valmista muruseos. Paahda kaurahiutaleita ja mantelirouhetta kuivassa, kuumassa pannussa viisi minuuttia. Lisää sokeri, voi ja kaneli ja pyöräytä, kunnes voi sulaa. Kääntele muutaman minuutin ajan. Siirrä sivuun.

3. Mittaa sokeri paistinpannulle ja anna sen hieman sulaa. Kumoa omena- ja palsternakkalastut pannulle ja pyörittele kovalla lämmöllä noin viisi minuuttia, kunnes lastut pehmenevät ja neste haihtuu.

4. Tarjoa muruseoksen ja vaniljakastikkeen kanssa.

Juureksien paikka ei ole enää vain sosekeitoissa vaan ne sopivat myös jälkiruokiin. Kasvisten monipuolinen käyttö on nyt huippuravintoloiden, kuten helsinkiläisten Grönin, Oran ja Askin, ylpeys. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juureksien paikka ei ole enää vain sosekeitoissa vaan ne sopivat myös jälkiruokiin. Kasvisten monipuolinen käyttö on nyt huippuravintoloiden, kuten helsinkiläisten Grönin, Oran ja Askin, ylpeys. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Valmistaikinasta pyörätettävä mehukas piirakka valmistuu myös säilötyistä sienistä. 

Jee, sienisyksy tuli sittenkin!

Jos et kuitenkaan jaksa lähteä sieneen, tai joku ehti jo tyhjentää vakiapajasi, piiraan voi aina valmistaa myös pakastetuista, kuivatuista tai suolaan säilötyistä sienistä. Jälkimmäiset on kuitenkin hyvä huuhdella tai kiehauttaa ennen käyttöä.

 

Suppilovahvero-homejuustopiirakka

8 palaa

90 minuuttia

  • 1 pyöreä pakastepiirakkataikina (esim. Myllyn paras)
  • 1 rkl öljyä
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • ½ tl kuminan siemeniä

Täyte

  • 1 litra suppilovahveroita
  • 1 sipuli
  • 1 fenkoli
  • 2+1 rkl ruokaöljyä
  • 2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
  • 2 rkl tuoretta timjamia
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl mustapippuria

1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Laita kuminansiemenet ja hienonnettu timjami voideltuun, halkaisijaltaan noin 24 senttiä leveään piirasvuokaan. Painele taikina tasaisesti vuokaan. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenen minuuttia.

2. Puhdista ja hienonna sienet. Hienonna sipuli ja leikkaa fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla. Paista sieniä pannulla viisi minuuttia. Laita sienet kulhoon ja lisää pannulle 1 rkl öljyä. Kuullota sipulia ja fenkolia hetki ja kaada joukkoon kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–8 minuuttia, kunnes neste on imeytynyt ja fenkolit ovat kypsyneet. Anna paistoksen jäähtyä pari minuuttia ja sekoita se sienien joukkoon.

3. Yhdistä kerma ja munat, sekoita tasaiseksi ja mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.

4. Levitä sieni-sipulipaistos esipaistettuun piiraspohjaan ja murenna päälle sinihomejuusto. Kaada joukkoon kerma-munaseos. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 30–40 minuuttia.