Kuvat
Päivi Ristell
Soppa365
Korianteri antaa keitolle viimesilauksen.
Korianteri antaa keitolle viimesilauksen.

Unohda kuoriminen: nyt mennään rapsutellen.

Suomalaisen kesän klassikko on maitoliemeen keitetty vihanneskeitto. Se on monille kesän odotetuin herkku, mutta toisille se ei uppoa. Pienellä tuunauksella suvisoppa muuttuu mieluisaksi niillekin, jotka eivät yleensä arvosta perinneherkkua.

Maito vaihtuu thaityylissä kookoksen ja mausteitakin paahdetaan joukkoon kiitettävästi. Currytahna antaa keitolle runkomaun, jonka viimeistelevät vielä limetinkuori ja korianteri.

Jotta kesäkeiton valmistaminen sujuisi mahdollisimman rennoissa merkeissä, kuoriminen jätetään väliin. Kesäkasviksille riittää pesu ja rapsutus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Thai-kesäkeitto

4 annosta

Sisältö jatkuu mainoksen alla

valmistusaika 25 min

800 g uusia perunoita

nippu (250 g) uusia porkkanoita

1 pieni kukkakaali

1 l herneenpalkoja (noin 100 g herneitä)

1 rkl öljyä

2–3 rkl vihreää currytahnaa

5–7 dl vettä

1 tl limetinkuorta raastettuna

2 tl sokeria

1½ tl suolaa

½ tl mustapippuria myllystä

1 prk (400 g) kookosmaitoa

½–1 dl limetin mehua

Pinnalle

1 ruukku korianteria

sipulinvarsia

  1. Pese ja paloittele perunat ja porkkanat. Halkaise ja leikkaa sipulit viipaleiksi. Irrottele kukkakaali kukinnoiksi ja paloittele varsi. Riivi herneet.
  2. Kuumenna öljy ja currytahna kattilassa. Pyöräytä perunat, porkkanat, sipulit ja kukkakaalin varsipalat nopeasti mausteöljyssä. Lisää vesi. Kasviksista irtoaa nestettä, joten osa niistä saa jäädä nesteen pinnan yläpuolelle, jossa ne kypsyvät höyryssä. Näin vältät laimean makuisen keiton. Keitä kannen alla noin 10 minuuttia.
  3. Lisää kukkakaalien kukinnot, limetin kuoriraaste, sokeri, suola ja pippuri. Jatka keittämistä viitisen minuuttia.
  4. Lisää herneet, kookosmaito ja limetin mehu. Kuumenna, mutta älä enää keitä.
  5. Silppua pinnalle sipulinvarsia ja koko  ruukku korianteria. Tarjoa saman tien.

Resepti: Emilia Kolari, Kodin Kuvalehti

Sisältö jatkuu mainoksen alla