Kylmää, kuumaa, kypsennettyä, raakaa, tuoretta, makeaa, suolaista... Puuroja on nyt joka lähtöön. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Kylmää, kuumaa, kypsennettyä, raakaa, tuoretta, makeaa, suolaista... Puuroja on nyt joka lähtöön. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Nykyään puuroa lusikoidaan huippuravintoloissakin, miksei siis kotikeittiössäkin. Kokeile myös suolaisena!

Puurojen supertrendikkyys ei näytä hiipuvan. Trendikahviloiden aamiaisilta löytyy lähes poikkeuksetta esimerkiksi marjoilla tai maapähkinävoilla ja banaanilla maustettua tuorepuuroa. Kotikeittiössäkin tuorepuuron voi valmistaa lasipurkkiin ja koristella vaikka siemenillä, pähkinöillä, marjoilla tai kookoshiutaleilla.

Kööpenhaminassa hipsterituristit ovat jo pitkään suunnanneet Grød-ravintolaan, jossa puuroa lusikoidaan aamulla, päivällä ja illalla. Tarjolla on esimerkiksi acai-chiapuuroa, parmesaanilla ja kirvelillä höystettyä risottopuuroa sekä lakritsista jälkkäripuuroa.

Glorian Ruoka & Viini -lehti kertoi hiljattain, että nyt hienot ravintolat tarjoilevat suolaisia puuroja lisukkeena tai maistelumenun annoksena. Esimerkiksi brittihuippukokki Heston Blumenthal on tunnettu vihreästä etanapuurostaan ja friteerattujen sammakonreisien kanssa tarjoillusta nokkos-kaurapuurosta, lehti kertoo.

Monissa puuroresepteissä viehättää terveellisyys – mausta tinkimättä – mutta puurolla voi myös herkutella. Keräsimme kiinnostavimmat reseptit:

1. Kurpitsapuuro

Herkullinen kurpitsapuuro saa makua inkivääristä, kanelista, pähkinöistä ja vaahterasiirapista. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Herkullinen kurpitsapuuro saa makua inkivääristä, kanelista, pähkinöistä ja vaahterasiirapista. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

Glorian Ruoan & Viinin syksyinen puuro maistuu kurpitsapiirakalle. Mainio halloween-herkku siis! Mantelimaitoon tehty puuro on vegaaninen ja gluteenitonkin, jos valmistat sen kaurahiutaleista. Jos olet tarkka gluteenittomuudesta, valitse gluteenittomat kaurahiutaleet, jotka on pidetty muusta viljasta erillään koko tuotantoprosessin ajan.

2. Aasialainen simpukkapuuro

Suolainen puuro on vähän kuin risottoa. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Suolainen puuro on vähän kuin risottoa. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Aasialainen congee-riisipuuroon sekoitetaan usein lihaa tai kalaa – kieltämässä suomalaisesta hassu ajatus. Tässä versiossamme puuro saa seurakseen simpukoita ja kananmunaa.

3. Korvapuustipuuro

Makea puuro yllättää jälkiruokana. Soppa365:n reseptissä kanelilta, kardemummalta ja vaniljalta maistuva puuro kuorrutetaan tuorejuustolla. Alun perin pullapuuron resepti ilmestyi Mother and Thyme -blogissa.

4. Porkkanakakkupuuro

Porkkanaraaste, kaneli, inkivääri ja lisukkeena tarjottava tuorejuusto saavat Kodin Kuvalehden kaurapuuron maistumaan aivan suosikkikakulta. Jännän makuelämyksen kruunaavat kookoshiutaleet ja kuivatut aprikoosit.

5. Marjainen tuorepuuro

Pähkinärouhe antaa tuorepuurolle suutuntumaa. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Pähkinärouhe antaa tuorepuurolle suutuntumaa. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Jos kaipaat täyttävää ja terveellistä välipalaa, jossa piisaa kuituja ja proteiinia, kokeile tätä tuorepuuroa, joka syntyy kaura- tai ruishiutaleista, rahkasta, vadelmista ja pähkinöistä. Jos et välitä makeasta, jätä reseptin hunaja pois.

6. Gluteeniton kvinoapuuro

Terveystietoinen trendinenä valmistaa puuronsa ravintorikkaasta hittiviljasta kvinoasta. Tämä gluteeniton puuro saa makua mustikoista ja inkivääristä ja rakennetta auringonkukansiemenistä.

7. Omenainen tuorepuuro

Omenapuuroa voi soveltaa kokeilemalla erilaisia hedelmäsoseita puuron seassa ja erilaisia pähkinöitä sen pinnalla. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Omenapuuroa voi soveltaa kokeilemalla erilaisia hedelmäsoseita puuron seassa ja erilaisia pähkinöitä sen pinnalla. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Maustamattomasta jogurtti-rahkasta, kaura- ja ruishiutaleista sekä omenasoseesta syntyy ravitseva puuro. Jos haluat, mausta omenasose esimerkiksi vaniljalla, mintulla tai kanelilla. Puuron pinnalle ripotellaan esimerkiksi cashew- ja hasselpähkinöitä sekä kuivattuja taateleita.

8. Banaani-chiatuorepuuro

Nesteessä turpoavat, kuitupitoiset chiansiemenet ovat suosittu ainesosa tuorepuuroissa. Kokeile esimerkiksi terveellisistä resepteistään tunnetun bloggaajan Virpi Mikkosen arjen luottoreseptiä. Virpin meille vinkkaama resepti on myös vegaaninen!

9. Valkosipuli-tomaattimannapuuro

Mannapuuroa maustaa uunissa paahdettu valkosipuli. Kuva: Sanoma-arkisto / Anna Huovinen
Mannapuuroa maustaa uunissa paahdettu valkosipuli. Kuva: Sanoma-arkisto / Anna Huovinen

Tämän elegantimpaa mannapuuroa ei ole! Glorian Ruoan & Viinin valkosipulimanna tarjotaan vuohencheddarin, tomaatin ja tuoreiden yrttien kanssa.

10. Kuohkea vadelmapuuro

Vatkattu vadelmapuuro saa uuden twistin, kun maustat sen kanssa tarjottavan maidon ruusu- tai appelsiininkukkavedellä. 

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan