Soppa365
Linssipyöryköitä salaatilla! Kuva: Sami Repo
Linssipyöryköitä salaatilla! Kuva: Sami Repo

Nämä kasvispyörykät eivät hajoa pannulla.

Tölkkilinssejä ja -papuja on hyvä aina olla kaapissa äkkinälän varalta. Ainakin kaksi purkkia vihreitä linssejä, sillä niistä voi tehdä ihania linssipyöryköitä.

Myös punaiset linssit käyvät, mutta silloin pyörykkätaikinaan pitää lisätä vähän enemmän jauhoja. 

Pyörykät saavat makua valkosipulista, juustokuminasta, sitruunamehusta ja tuoreista yrteistä, ja ne muistuttavat makumaailmaltaan falafeleja. Ne voi kypsentää joko pannulla tai 200-asteisessa uunissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässä reseptissä pyöryköiden lisukkeena tarjotaan salaatinlehtiä, herneenversoja ja tahinikastiketta. Jos haluaa syödä tuhdimmin, pyörykät toimivat loistavasti esimerkiksi perunamuusin kaverina tai pitaleivän välissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Linssipyörykät

4 annosta

30 min

2 prk (à 285 g) käyttövalmiita vihreitä linssejä (esim. Go Green)

2 valkosipulinkynttä

½ sitruunan mehu

1 ruukku korianteria

1 ruukku persiljaa

1 tl suolaa

½ tl juustokuminaa

3–4 rkl vehnäjauhoja

2 rkl öljyä

Lisäksi

1 ½ dl seesaminsiemeniä

1 pss salaattisekoitusta

1 ruukku herneenversoja

  1. Tee ensin tahinikastike (ks.ohje alhaalla). Jos kypsennät linssipyörykät uunissa, laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voit kypsentää pyörykät myös paistinpannussa.
  2. Valuta linssit. Kuori valkosipulinkynnet. Purista sitruunan mehu. Yhdistä linssit, valkosipulit, sitruunamehu, yrtit ja mausteet tehosekoittimen kulhossa. Sekoita nopeasti, älä jauha taikinaa tahnaksi. Taikina saa olla hieman karkeaa: kun painat sitä sormien välissä yhteen, se pysyy juuri ja juuri kasassa.
  3. Kumoa taikina kulhoon ja sekoita 3 rkl jauhoja joukkoon. Paista koepyörykkä pannussa. Jos se ei pysy kasassa, lisää taikinaan vielä 1 rkl jauhoja.
  4. Muotoile taikinasta öljytyin käsin 12–16 pyörykkää. Pyörittele ne seesaminsiemenissä ja nosta uunipellille. Kypsennä pyöryköitä uunissa 15–18 minuuttia tai paista pannussa öljyssä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeapintaisia. Tarjoa heti salaatin, herneenversojen ja tahinikastikkeen kanssa.

Tahinikastike

noin 2,5 dl

15 min

1 valkosipulinkynsi

1 sitruunan mehu

3/4 dl tahinia

1 dl vettä

½ tl suolaa

½ tl savupaprikajauhetta

  1. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi. Purista sitruunan mehu.
  2. Soseuta valkosipulinkynsi, sitruunamehu ja tahini sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi soseeksi. Kaada vesi ohuena nauhana joukkoon samalla sekoittaen.
  3. Mausta suolalla ja savupaprika-jauheella.

Reseptit: Anu Brask, Glorian ruoka & viini.

Sisältö jatkuu mainoksen alla