Kuva Pia INberg
Kuva Pia INberg

Leikkaa kuoritut punajuuret perunankuorimisveitsellä tai juustohöylällä paperinohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi puna­sipuli ohuiksi siivuiksi. Pane punajuuri- ja sipuliviipaleet kulhoon ja lisää keskenään sekoitetut öljy ja sitruunanmehu. Mausta seos suolalla. Jätä noin tunniksi maustumaan.

Valmista pähkinäseos. Kuullota pannulla öljyssä murskattu valkosipulinkynsi ja jeera. Kumoa seos monitoimikoneen kulhoon yhdessä pähkinöiden kanssa. Aja seos karkeaksi ja nosta sivuun.

Valmista tahinikastike yhdistämällä keskenään kaikki kastikkeen ainekset monitoimikoneen kulhoon ja aja seos tasaiseksi. Kokoa annokset juuri ennen tarjoilua. Asettele lautasille valutettuja punajuuriviipaleita. Lisää päälle viipaloitua avokadoa, silputtua salottisipulia, jeeralla maustettua pähkinärouhetta, tahinikastiketta ja rucolaa. Mausta annokset suolalla ja nosta tarjolle.  

Resepti

Annoksia:
3
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 15 minuuttia + 1 tunti maustumiseen

Resepti

3
kpl
keskikokoista punajuurta
1
kpl
pieni punasipuli
3
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä maun mukaan suolaa
2
kpl
kypsää avokadoa
1
kpl
pieni salottisipuli
pieni nippu rucolaa
maun mukaan suolaa

Pähkinärouheseos

50
g
saksanpähkinöitä
1
kpl
pieni valkosipulinkynsi
jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
ripaus chiliä
maun mukaan suolaa
tilkka öljyä

Tahinikastike

2
rkl
tahinitahnaa
2
rkl
vettä
2
rkl
sitruunamehua
jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
ripaus suolaa

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.