Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Tuore inkivääri antaa makua pehmeään suklaakakkuun.

Valmista kakku. Soseuta keitetyt punajuuret sauva­sekoittimella tai esimerkiksi monitoimikoneen kulhossa. Pilko suklaa vesihauteen päällä olevaan metallikuppiin ja anna suklaan sulaa. Lisää sulan suklaan sekaan punajuurisose, raastettu inkivääri, kardemumma ja neilikka.

Yhdistä keskenään kaikki loput kakun kuivat aineet. Lisää seos siivilän läpi suklaaseoksen joukkoon. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Lisää keltuaisten joukkoon sokeri ja vaahdota ne keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Puhdista vispilät ja vaahdota valkuaiset toisessa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Nostele keltuais- ja valkuaisvaahdot suklaa-punajuuri-jauhoseokseen tasaiseksi taikinaksi.

Kumoa taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 180 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää. Ota kypsä kakku uunista ja anna jäähtyä vuoassaan noin 30 minuuttia, ennen kuin kumoat kakun ritilän päälle koristelua varten.

Resepti

Annoksia:
9
Vaikeustaso:
Helppo

Resepti

200
g
margariinia tai voita
150
g
tummaa suklaata
1
tl
raastettua tuoretta inkivääriä
jauhettua kardemummaa
ripaus maustepippuria
2
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
ripaus suolaa
2
dl
sokeria
200
g
kypsää kuorittua punajuurta
3
kpl
kananmunia

Valmistusaika: 15 minuuttia + 50 minuuttia paistamiseen

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.