Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Tuore inkivääri antaa makua pehmeään suklaakakkuun.

Valmista kakku. Soseuta keitetyt punajuuret sauva­sekoittimella tai esimerkiksi monitoimikoneen kulhossa. Pilko suklaa vesihauteen päällä olevaan metallikuppiin ja anna suklaan sulaa. Lisää sulan suklaan sekaan punajuurisose, raastettu inkivääri, kardemumma ja neilikka.

Yhdistä keskenään kaikki loput kakun kuivat aineet. Lisää seos siivilän läpi suklaaseoksen joukkoon. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Lisää keltuaisten joukkoon sokeri ja vaahdota ne keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Puhdista vispilät ja vaahdota valkuaiset toisessa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Nostele keltuais- ja valkuaisvaahdot suklaa-punajuuri-jauhoseokseen tasaiseksi taikinaksi.

Kumoa taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 180 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää. Ota kypsä kakku uunista ja anna jäähtyä vuoassaan noin 30 minuuttia, ennen kuin kumoat kakun ritilän päälle koristelua varten.

Resepti

Annoksia:
9
Vaikeustaso:
Helppo

Resepti

200
g
margariinia tai voita
150
g
tummaa suklaata
1
tl
raastettua tuoretta inkivääriä
jauhettua kardemummaa
ripaus maustepippuria
2
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
ripaus suolaa
2
dl
sokeria
200
g
kypsää kuorittua punajuurta
3
kpl
kananmunia

Valmistusaika: 15 minuuttia + 50 minuuttia paistamiseen

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.