Pullakakku leivotaan isoksi kierteeksi, jonka sisään jää ihana täyte. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Pullakakku leivotaan isoksi kierteeksi, jonka sisään jää ihana täyte. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Juustokakun inspiroima pullakakku sopii koreisiinkin kekkereihin. 

Vadelma-tuorejuustopullakakku

8–10 palaa

valmistusaika 2 ½ tuntia

2 dl maitoa

50 g + 1 rkl voita

6 dl vehnäjauhoja

1 pkt (11 g) kuivahiivaa

2 rkl sokeria

½ tl suolaa

1 muna

Täyte

2 dl vadelmia (tuoreita tai pakastettuja)

1 prk (200 g) vaniljatuore­juustoa (esim. Valio Viola)

1 dl sokeria

Päälle

1 dl maustamatonta tuorejuustoa

1 dl tomusokeria

1 dl tuoreita vadelmia

1. Yhdistä maito ja voi pienessä kattilassa ja lämmitä niin, että voi sulaa.

2. Yhdistä kulhossa jauhot, kuivahiiva, sokeri ja suola. Riko kulhoon jauhojen päälle kananmuna ja kaada joukkoon maito-voiseos. Sekoita puulastalla nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Siirrä taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa 5–10 minuuttia. Nosta taikina voideltuun kulhoon, peitä liinalla ja anna nousta 30 minuuttia.

3. Sekoita kulhossa vadelmat, tuorejuusto ja sokeri. Jos käytät pakastevadelmia, anna niiden sulaa hetki huoneenlämmössä tai sulata ne mikrossa.

4. Kaulitse kohonnut taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä täyte päälle ja leikkaa pullalevy pituussuunnassa pitkiksi 5 sentin siivuiksi.

5. Voitele irtopohjavuoka (halkaisija 20 cm) ruokalusikallisella voita. Kieputa yksi pullataikinasiivu löysäksi rullaksi ja aseta se vuoan keskelle. Jatka käärimistä siivu kerrallaan niin, että taikinasta muodostuu spiraali. Pidä täytepuoli rullan sisällä. Peitä liinalla ja anna nousta 30 minuuttia.

6. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Nosta kohonnut pulla­vuoka uunin alaosaan ja paista 30 minuuttia. Peitä pulla foliolla ja jatka kypsentämistä vielä 15 minuuttia.

7. Nosta kypsynyt pullakakku uunista ja anna jäähtyä 10–15 minuuttia vuoassa.

8. Sekoita kuorrutusta varten tuorejuusto ja tomusokeri. Levitä jäähtyneen kakun päälle ja lisää vielä lopuksi tuoreet vadelmat koristeiksi.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.

Nauti teriyakilohi vaikkapa pähkinä-yrttikvinoan kera.

Helppo teriyakilohi

4 annosta

Valmistusaika 10 min + paisto 20 min

n. 350 kcal / annos

600 g lohifileetä

2 cm pala inkivääriä

1 rkl teriyakikastiketta

1 tl suolaa

½ ruukkua ruohosipulia

  1. Huuhtele lohifilee kylmän juoksevan veden alla ja kuivaa se talouspaperilla. Leikkaa lohi neljään yhtä suureen osaan varovasti viiltäen niin, että nahka jää ehjäksi. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Raasta inkivääri ja sekoita se ja teriyakikastike pienessä kulhossa. Sivele kastike pullasudilla joka puolelle lohta. Myös viiltojen sisään. Ripottele päälle suola. Paista uunissa 20 minuuttia.
  3. Hienonna sillä välin ruohosipuli. Nosta lohi uunista ja ripottele ruohosipuli sen päälle.

Pähkinä-yrttikvinoa

4 annosta

Valmistusaika 25 min

140 kcal / annos

1 ½ dl kvinoaa

2 rkl saksanpähkinöitä

1 dl lehtipersiljan lehtiä

1 tl öljyä

½ tl suolaa

½ tl pippuria

½ sitruuna

  1. Huuhtele kvinoa ja keitä pakkauksen mukaan noin 15 minuuttia. Rouhi sillä välin pähkinät ja irrottele lehtipersiljasta lehdet. Hienonna ne kevyesti.
  2. Valuta kvinoa. Kuumenna öljy pannulla. Paista kvinoaa ja pähkinöitä öljyssä noin 5 minuuttia eli kunnes ne saavat vähän väriä. Nosta pannu hellalta. Lisää yrtit, suola, pippuri ja purista sitruunasta mehu. Sekoita.