Ruoka on muutakin kuin pelkkää ravintoa. Se voi olla jopa seksikästä.

Ruoka on tunnetusti nautinnon lähde, mutta se voi olla myös halun herättäjä. Maan antimista löytyy monia luonnon omia potenssinkohottajia ja intohimon innostajia. Kiihottavia ruoka-aineita on tunnettu pitkään; jo Antonius tarjosi rakastajattarelleen Kleopatralle rypäleitä ja muinainen atsteekkikansa kutsui avokadopuuta kivespuuksi.

Englanniksi seksihalut herättäviä ruoka-aineita kutsutaan nimellä aphrodisiac. Nimitys juontuu Afroditestä, joka on kreikkalaisessa mytologiassa rakkauden, kauneuden, hedelmällisyyden ja perhe-elämän jumalatar.

Näiden ruoka-aineiden viettivaikutuksen uskotaan perustuvan
sekä ulkonäköön että ainesosiin ja tuoksuihin – usein kaikki ovat samassa paketissa.

Tässä avuksesi kotikeittiön rakkausruokien aakkoset. Näe
tutut ruoka-aineet uudessa valossa ja kokeile tehoa omassa
kotikeittiössäsi.

Tieteellisesti ruoka-aineiden viettitehoa ei ole osoitettu. Jos ei
muuta, saat ainakin vitamiinitarpeesi täyteen, sillä monet rakkausruuat ovat todellista terveysruokaa. Tehoa tai ei; oma mieli ratkaisee, sillä halu lähtee itsestä. Nautinnollisia kokkaushetkiä!

Rakkausruuan aakkoset

Avokado
Kermaisen pehmeä avokado on muodoltaan ja koostumukseltaan hyvin sensuelli. Aistillinen hedelmä on
myös erittäin terveellinen.

Artisokka
Latva-artisokka leikkii vaikeasti tavoiteltavaa, mutta esityö
kannattaa.

Banaani
Banaanin kukkaa ja itse hedelmää pidetään muodoiltaan varsin fallistisina. Banaanissa on runsaasti hyviä aineita, kuten kaliumia ja B-vitamiinia.

Basilika
Tuoreen basilikan uskotaan lisäävän halua ja hedelmällisyyttä.

Chili
Chilit saavat veren virtaamaan ja sydämen sykkimään – ne
kuumentavat myös tunteet.

Hunaja
Mistä nimitys kuherruskuukausi? Hunajasta tietenkin, honeymoon!

Inkivääri
Kirpeän aromikas inkiväärin juurakko lisää ruokahalua(kin) ja nopeuttaa ruuansulatusta.

Kahvi
Kahvi on tunnettu stimulantti, ja kupillisen jälkeen jaksaa vaikka mitä.

Kaviaari
Kaviaarissa on eleganssia ja tyyliä, mutta myös terveellisiä
omega-3-rasvahappoja.

Lakritsi
Lakritsin uskotaan lisäävän etenkin naisen haluja.

Mansikka
Hemmottele rakkaintasi mansikoilla. Punaisessa  terveysmarjassa on muun muassa C-vitamiinia, flavonoideja,
kaliumia ja foolihappoa.

Osterit
Rakkausruokien kuningasta käytetään tunnetusti viettelyyn.
Osterit symbolisoivat intohimoa ja viriliteettiä.

Porkkana
Porkkana päivässä kannattaa tässäkin mielessä. Sen sanotaan
toimivan etenkin miehillä. Jollei muuta, saat ainakin rutkasti
terveellisiä kuituja, beetakaroteenia ja kivennäisaineita.

Rypäleet
Viini on tunnettu sukuvietin kohottaja, mutta niin ovat
rypäleetkin.

Selleri
Varsinkin sellerin siemenet saavat kehuja viettivoimistaan.
Sellerissä on myös useita vitamiineja.

Suklaa
Casanovankin sanotaan uskoneen suklaan voimaan.

Tankoparsa
Entisaikojen Ranskassa hääparien kerrotaan nauttineen parsaa ennen tulevaa hääyötä.

Viikunat
Pehmeitä, punertavia ja paljon siemeniä sisältäviä viikunoita
pidetään rakkauden ja hedelmällisyyden symboleina.

Valkosipuli
Valkosipuli saa muun muassa veren virtaamaan. Jo muinaiset
kreikkalaiset tunnistivat valkosipulin maagiset ja terapeuttiset
voimat. Nykyisin sen tiedetään alentavan jopa kolesterolia.

Viini
Muista, että lasillinen tai korkeintaan pari riittää. Sen jälkeen
vaikutus on täysin päinvastainen.

Vanilja
Vaniljan tuoksun uskotaan lisäävän halua.

Lähteenä: Diane Brown (2001): The Seduction Cookbook, Martha Hopkins&Randall Lockridge (2003), Intercourses, Chris Kilham (2004): Hot Plants, Nancy L. Nickell (2001): Nature's Aphrodisiacs

Sydänleivät

2 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

2–4 viipaletta leipää (esim. ruis- tai saaristolaisleipää)
1/2 avokado
2 rkl makeaa chilikastiketta

Leikkaa leivät sydämenmuotoisella piparkakkumuotilla. Hienonna avokadon sisus haarukalla. Painele avokadotahna
sydänmuotin avulla leipien päälle. Koristele ja mausta leivät
makealla chilikastikkeella.

Lemmenjuoma

2 annosta
Valmistusaika: 5 minuuttia

50 g mansikoita (pakaste)
2 rkl ranskankermaa
2 rkl tomusokeria
2 rkl limetinmehua
3 dl kuohuviiniä

Laita jäiset mansikat tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Pyöräytä ne hienoksi jauhelmaksi. Lisää ranskankerma, sokeri ja mehu, sekoita. Lisää viimeiseksi kuohuviini ja sekoita nopeasti. Kaada laseihin ja tarjoa heti.

Kuhertelijoiden lammas

2 annosta
Valmistusaika: 40 minuuttia

200–300 g lampaan ulkofileetä
1 valkosipulinkynsi
3 rkl hienonnettua tuoretta
basilikaa
2 tl hienonnettua tuoretta
rosmariinia
1/2 dl öljyä
suolaa ja pippuria

Kastike:
50 g chevreä (vuohenjuustoa)
1 dl ranskankermaa
1 rkl hunajaa
suolaa ja pippuria

Lisäke:
3 tuoretta viikunaa
1 rkl öljyä
1 rkl hunajaa
suolaa ja pippuria

Hienonna valkosipulinkynsi ja yrtit. Sekoita ne öljyyn. Mausta suolalla ja pippurilla. Hiero yrttiseos fileisiin ja kääri lihat folioon. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Työnnä lihalämpömittari fileen keskikohtaan. Paista kunnes mittari näyttää 50 astetta (noin 15–20 minuuttia). Ota fileet uunista. Voit valmistella lihan tähän asti jo edellisenä päivänä ja säilyttää yön yli jääkaapissa.

Tee kastike. Hienonna juusto ranskankerman joukkoon ja mausta seos hunajalla, suolalla ja pippurilla.

Ota liha huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen loppuvalmisteluja. Ota filee foliosta ja raaputa mausteseos pois lihan pinnasta. Kuumenna pannulla öljyä ja paista fileisiin ruskea pinta. Kääri ne takaisin folioon odottamaan.

Halkaise viikunat. Kuumenna öljy paistinpannulla. Asettele viikunat paistumaan leikkuupinta alaspäin. Lisää pannulle
hunaja, suolaa ja pippuria. Paista muutama minuutti. Ota liha pois foliosta ja leikkaa se viipaleiksi. Asettele tarjolle kastikkeen,
viikunoiden ja parsasalaatin kanssa.

Hurmaajan parsasalaatti

2 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

1–2 keitettyä perunaa (kiinteää)
4 vihreää tankoparsaa
3/4 dl herneitä (pakaste)
2 rkl silputtua tuoretta minttua
1 tl balsamiviinietikkaa
1/2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Kuori ja kuutioi perunat. Kuori ja keitä parsat kypsiksi (noin 5 min). Pilko kypsät parsat. Yhdistä salaatin ainekset, sekoita ja aseta tarjolle.

Sytyttävä suklaaherkku

2 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia + jäähtymisaika 2 tuntia

1/2 dl kuohukermaa
2 rkl vahvaa kahvia
1–2 rkl sokeria
5 tippaa Tabascoa
50 g (tummaa) suklaata
1 muna

Päälle:
vadelmia (tuoreita tai pakastettuja)
kahvipapumakeisia

Kuumenna kerma ja kahvi kattilassa. Lisää sokeri ja Tabasco. Hienonna suklaa ja lisää se kermaan. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Anna jäähtyä hetki. Erottele munasta valkuainen. Lisää keltuainen suklaaseokseen hyvin sekoittaen. Vatkaa valkuainen puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Nostele valkuaisvaahto
suklaaseokseen. Jaa suklaamassa kahteen annoskulhoon ja siirrä ne kylmään. Tarjoile jälkiruoka vadelmien ja kahvipapumakeisten kera.

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.

Vuoden suurimman urheilutapahtuman kisakatsomoon katetaan pöytä ennakkosuosikkien mukaan.

Ranskalaiset leipäsipsit

valmistusaika 20 min

½ vehnäpatonki
2 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
1 tl provencen yrtit -mausteseosta
1 tl suolaa

Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.
Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Siivuta patonki mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2. Levitä patonkisiivut pellille. Hiero pintaan öljy, valkosipulimurska ja yrtit. Paahda uunissa rapeiksi 5–10 minuuttia. Vahdi, ettei sipsit palat. Suolaa.

Pistou-dippi

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ dl ranskankermaa

1. Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.

Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!
Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!

Saksalainen liekkipiiras

4 annosta
valmistusaika 40 min

Pohja:
7 dl jauhoja
2 dl vettä
2 munankeltuaista
1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Täyte:
1 prk smetanaa
1 rkl karkeaa dijon-sinappia
½ kesäkurpitsa
4 kevätsipulia
100 g palvikinkkua

1. Sekoita kulhossa jauho ja suola. Lisää vesi, keltuaiset ja öljy. Sekoita. Lisää jauhoja tarvittaessa. Vaivaa, kunnes taikina on kiinteä pallo. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkapissa.

2. Sekoita smetana ja dijon-sinappi. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Puolita kevätsipulit pituussuunnassa.

3. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa. Nosta leivinpaperille. Levitä päälle puolet smetanasta ja muista täytteistä. Paista noin 7 minuuttia, eli kunnes piiras alkaa ruskistua. Tee vielä toinen piiras samaan tyyliin.

Vinkki! Täytteeksi sopivat myös kylmäsavulohi, katkaravut tai savutofu.

Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.
Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.

Espanjalaiset churro-ranskikset

6 annosta
valmistusaika 45 min

2 ½ dl vettä
100 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 munaa

Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä
sokerointiin
2 dl sokeria
1 tl kanelia

1. Kiehauta vesi ja voi kattilassa ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon jauhot ja sekoita, kunnes taikinasta tulee kiinteä pallo. Lisää munat yksitellen joukkoon sähkövatkaimella sekoittaen. Lusikoi taikina pursotinpussiin.

2. Sekoita kulhossa sokeri ja kaneli. Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistinpannussa tai kattilassa. Öljy on sopivan lämpöistä, kun leipäpala ruskistuu noin minuutissa. Pursota taikinasta noin 5 cm pituinen tanko varovasti öljyyn ja katkaise taikinatangot saksien avulla. Paista kerrallaan 4–5 munkkitankoa kauniin ruskeiksi.

3. Nosta churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja paista seuraavat tangot, kunnes koko taikina on käytetty. Pyöräytä churrot lämpiminä sokeri-kaneliseoksessa.

Poltteleva suklaadippi

valmistusaika 10 min

100 g suklaata
½ dl kermaa
½ tl cayennepippuria

1. Rouhi suklaa. Kuumenna kerma mikrossa ja lisää suklaarouhe sekä cayennepippuri. Anna sulaa ja sekoita.

Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.
Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.

Passion caipirinha brassityyliin

4 annosta
valmistusaika 15 min

4 limeä
2 rkl sokeria
2 dl cachaçaa
2 passionhedelmää

Lisäksi:
jääpaloja

1. Pese limet huolellisesti. Leikkaa limet osiin valkoisen rangan ympäriltä. Älä käytä sitä juomiin.

2. Jaa limepalat neljään lasiin ja lisää kaikkiin puoli ruokalusikallista sokeria. Murskaa limeä ja sokeria lasissa esimerkiksi puukauhan avulla, kunnes sokeria ei enää erota kiteinä.

3. Lisää puoli desiä cachaçaa jokaiseen lasiin. Puolita passionhedelmät ja lusikoi jokaiseen lasiin puolikkaan hedelmän sisus. Täytä jääpaloilla ja sekoita.