Ruoka on muutakin kuin pelkkää ravintoa. Se voi olla jopa seksikästä.

Ruoka on tunnetusti nautinnon lähde, mutta se voi olla myös halun herättäjä. Maan antimista löytyy monia luonnon omia potenssinkohottajia ja intohimon innostajia. Kiihottavia ruoka-aineita on tunnettu pitkään; jo Antonius tarjosi rakastajattarelleen Kleopatralle rypäleitä ja muinainen atsteekkikansa kutsui avokadopuuta kivespuuksi.

Englanniksi seksihalut herättäviä ruoka-aineita kutsutaan nimellä aphrodisiac. Nimitys juontuu Afroditestä, joka on kreikkalaisessa mytologiassa rakkauden, kauneuden, hedelmällisyyden ja perhe-elämän jumalatar.

Näiden ruoka-aineiden viettivaikutuksen uskotaan perustuvan
sekä ulkonäköön että ainesosiin ja tuoksuihin – usein kaikki ovat samassa paketissa.

Tässä avuksesi kotikeittiön rakkausruokien aakkoset. Näe
tutut ruoka-aineet uudessa valossa ja kokeile tehoa omassa
kotikeittiössäsi.

Tieteellisesti ruoka-aineiden viettitehoa ei ole osoitettu. Jos ei
muuta, saat ainakin vitamiinitarpeesi täyteen, sillä monet rakkausruuat ovat todellista terveysruokaa. Tehoa tai ei; oma mieli ratkaisee, sillä halu lähtee itsestä. Nautinnollisia kokkaushetkiä!

Rakkausruuan aakkoset

Avokado
Kermaisen pehmeä avokado on muodoltaan ja koostumukseltaan hyvin sensuelli. Aistillinen hedelmä on
myös erittäin terveellinen.

Artisokka
Latva-artisokka leikkii vaikeasti tavoiteltavaa, mutta esityö
kannattaa.

Banaani
Banaanin kukkaa ja itse hedelmää pidetään muodoiltaan varsin fallistisina. Banaanissa on runsaasti hyviä aineita, kuten kaliumia ja B-vitamiinia.

Basilika
Tuoreen basilikan uskotaan lisäävän halua ja hedelmällisyyttä.

Chili
Chilit saavat veren virtaamaan ja sydämen sykkimään – ne
kuumentavat myös tunteet.

Hunaja
Mistä nimitys kuherruskuukausi? Hunajasta tietenkin, honeymoon!

Inkivääri
Kirpeän aromikas inkiväärin juurakko lisää ruokahalua(kin) ja nopeuttaa ruuansulatusta.

Kahvi
Kahvi on tunnettu stimulantti, ja kupillisen jälkeen jaksaa vaikka mitä.

Kaviaari
Kaviaarissa on eleganssia ja tyyliä, mutta myös terveellisiä
omega-3-rasvahappoja.

Lakritsi
Lakritsin uskotaan lisäävän etenkin naisen haluja.

Mansikka
Hemmottele rakkaintasi mansikoilla. Punaisessa  terveysmarjassa on muun muassa C-vitamiinia, flavonoideja,
kaliumia ja foolihappoa.

Osterit
Rakkausruokien kuningasta käytetään tunnetusti viettelyyn.
Osterit symbolisoivat intohimoa ja viriliteettiä.

Porkkana
Porkkana päivässä kannattaa tässäkin mielessä. Sen sanotaan
toimivan etenkin miehillä. Jollei muuta, saat ainakin rutkasti
terveellisiä kuituja, beetakaroteenia ja kivennäisaineita.

Rypäleet
Viini on tunnettu sukuvietin kohottaja, mutta niin ovat
rypäleetkin.

Selleri
Varsinkin sellerin siemenet saavat kehuja viettivoimistaan.
Sellerissä on myös useita vitamiineja.

Suklaa
Casanovankin sanotaan uskoneen suklaan voimaan.

Tankoparsa
Entisaikojen Ranskassa hääparien kerrotaan nauttineen parsaa ennen tulevaa hääyötä.

Viikunat
Pehmeitä, punertavia ja paljon siemeniä sisältäviä viikunoita
pidetään rakkauden ja hedelmällisyyden symboleina.

Valkosipuli
Valkosipuli saa muun muassa veren virtaamaan. Jo muinaiset
kreikkalaiset tunnistivat valkosipulin maagiset ja terapeuttiset
voimat. Nykyisin sen tiedetään alentavan jopa kolesterolia.

Viini
Muista, että lasillinen tai korkeintaan pari riittää. Sen jälkeen
vaikutus on täysin päinvastainen.

Vanilja
Vaniljan tuoksun uskotaan lisäävän halua.

Lähteenä: Diane Brown (2001): The Seduction Cookbook, Martha Hopkins&Randall Lockridge (2003), Intercourses, Chris Kilham (2004): Hot Plants, Nancy L. Nickell (2001): Nature's Aphrodisiacs

Sydänleivät

2 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

2–4 viipaletta leipää (esim. ruis- tai saaristolaisleipää)
1/2 avokado
2 rkl makeaa chilikastiketta

Leikkaa leivät sydämenmuotoisella piparkakkumuotilla. Hienonna avokadon sisus haarukalla. Painele avokadotahna
sydänmuotin avulla leipien päälle. Koristele ja mausta leivät
makealla chilikastikkeella.

Lemmenjuoma

2 annosta
Valmistusaika: 5 minuuttia

50 g mansikoita (pakaste)
2 rkl ranskankermaa
2 rkl tomusokeria
2 rkl limetinmehua
3 dl kuohuviiniä

Laita jäiset mansikat tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Pyöräytä ne hienoksi jauhelmaksi. Lisää ranskankerma, sokeri ja mehu, sekoita. Lisää viimeiseksi kuohuviini ja sekoita nopeasti. Kaada laseihin ja tarjoa heti.

Kuhertelijoiden lammas

2 annosta
Valmistusaika: 40 minuuttia

200–300 g lampaan ulkofileetä
1 valkosipulinkynsi
3 rkl hienonnettua tuoretta
basilikaa
2 tl hienonnettua tuoretta
rosmariinia
1/2 dl öljyä
suolaa ja pippuria

Kastike:
50 g chevreä (vuohenjuustoa)
1 dl ranskankermaa
1 rkl hunajaa
suolaa ja pippuria

Lisäke:
3 tuoretta viikunaa
1 rkl öljyä
1 rkl hunajaa
suolaa ja pippuria

Hienonna valkosipulinkynsi ja yrtit. Sekoita ne öljyyn. Mausta suolalla ja pippurilla. Hiero yrttiseos fileisiin ja kääri lihat folioon. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Työnnä lihalämpömittari fileen keskikohtaan. Paista kunnes mittari näyttää 50 astetta (noin 15–20 minuuttia). Ota fileet uunista. Voit valmistella lihan tähän asti jo edellisenä päivänä ja säilyttää yön yli jääkaapissa.

Tee kastike. Hienonna juusto ranskankerman joukkoon ja mausta seos hunajalla, suolalla ja pippurilla.

Ota liha huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen loppuvalmisteluja. Ota filee foliosta ja raaputa mausteseos pois lihan pinnasta. Kuumenna pannulla öljyä ja paista fileisiin ruskea pinta. Kääri ne takaisin folioon odottamaan.

Halkaise viikunat. Kuumenna öljy paistinpannulla. Asettele viikunat paistumaan leikkuupinta alaspäin. Lisää pannulle
hunaja, suolaa ja pippuria. Paista muutama minuutti. Ota liha pois foliosta ja leikkaa se viipaleiksi. Asettele tarjolle kastikkeen,
viikunoiden ja parsasalaatin kanssa.

Hurmaajan parsasalaatti

2 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia

1–2 keitettyä perunaa (kiinteää)
4 vihreää tankoparsaa
3/4 dl herneitä (pakaste)
2 rkl silputtua tuoretta minttua
1 tl balsamiviinietikkaa
1/2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Kuori ja kuutioi perunat. Kuori ja keitä parsat kypsiksi (noin 5 min). Pilko kypsät parsat. Yhdistä salaatin ainekset, sekoita ja aseta tarjolle.

Sytyttävä suklaaherkku

2 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia + jäähtymisaika 2 tuntia

1/2 dl kuohukermaa
2 rkl vahvaa kahvia
1–2 rkl sokeria
5 tippaa Tabascoa
50 g (tummaa) suklaata
1 muna

Päälle:
vadelmia (tuoreita tai pakastettuja)
kahvipapumakeisia

Kuumenna kerma ja kahvi kattilassa. Lisää sokeri ja Tabasco. Hienonna suklaa ja lisää se kermaan. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Anna jäähtyä hetki. Erottele munasta valkuainen. Lisää keltuainen suklaaseokseen hyvin sekoittaen. Vatkaa valkuainen puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Nostele valkuaisvaahto
suklaaseokseen. Jaa suklaamassa kahteen annoskulhoon ja siirrä ne kylmään. Tarjoile jälkiruoka vadelmien ja kahvipapumakeisten kera.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.

 

BBQ-porkkana sopii myös hamppareihin tai leivän päälle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Jos perushodareiden makumaailma on nähty, kokeile yllättävän hyvää porkkanatäytettä.

BBQ-porkkanahodarit

8 annosta

Valmistusaika 30 min

5 porkkanaa

1 sipuli

5 dl bbq-kastiketta

3 rkl tomaattipyreetä

1 pkt nakkeja

8 hodarisämpylää


Tarjoiluun

lehtipersiljaa


1 Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuori, puolita ja siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita 5 minuuttia ja lisää raaste. Kuullota vielä 5 minuuttia, lisää bbq-kastike ja tomaattipyree. Käännä levy minimilämpötilalle ja anna seoksen tekeytyä sillä välin, kun valmistelet hodarit loppuun.
2 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kokoa sämpylät uunipellille. Leikkaa nakkeihin viillot. Paista ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Paahda sämpylöitä 2-4 minuuttia uunissa lähellä vastusta, jotta niihin tulee rapea pinta.
3 Kokoa hodarit. Lusikoi porkkanatäytettä sämpylöihin, nosta sisään nakki ja koristele persiljanlehdillä.