Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Possu-nuudelikeitto on erilainen kesäkeitto.

Leikkaa porsaanfilee suikaleiksi. Kuumenna rypsiöljy paistinpannulla
ja paista suikaleet kypsiksi. Mausta suolalla ja pippurilla ja siirrä sivuun odottamaan. Pese ja raaputa porkkanat ja pilko paloiksi. Irrota herneet paloistaan. Ohuet herneenpalot voit käyttää kokonaisina. Leikkaa chili ohuiksi renkaiksi. Kuori inkivääri ja viipaloi lastuiksi. Irrota sitruunaruohon uloin kerros ja pilko ruoho muutamaksi palaksi.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon kasvisliemikuutiot,
porkkanapalat, chili, inkivääri, sitruunaruoho ja limen lehdet. Keitä noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon herneet ja kypsennä vielä pari minuuttia. Lisää sitten nuudelit, seesamiöljy, limen mehu ja paistetut possunsuikaleet, ja siirrä kattila pois liedeltä.

Anna hautua hetki kannen alla, jotta nuudelit pehmenevät. Ripottele keiton pinnalle hienonnetut varhaissipulin varret ja korianteri juuri ennen tarjoamista.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 50 minuuttia

Resepti

400
g
porsaan sisäfileetä
1
rkl
rypsiöljyä
suolaa
ripaus mustapippuria
4
kpl
varhaisporkkanaa
varhaisherneitä
1
kpl
punainen chili
2 cm pala inkivääriä
1
kpl
sitruunaruoho
1
l
vettä
2
kpl
kasvisliemikuutioita
5
kpl
limen lehteä
180
g
munanuudeleita
2
rkl
seesamiöljyä
1
kpl
limen mehu
2
kpl
varhaissipulin vartta
ruukku korianteria

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.