Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

1. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi.

2. Sulata voi.

3. Vatkaa kananmunat ja sokeri kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi.

4. Yhdistä keskenään kaikki kuivat aineet.

5. Lisää muna-sokerivaahtoon jäähtynyt voisula, siivilän läpi kuivat aineet ja ­viimeisenä porkkanaraaste ­kevyesti nostellen. Kääntele taikina tasaiseksi.

6. Jaa taikina muffinimuotteihin ja paista uunissa keski­tasolla 185 asteessa noin 15–17 minuuttia, kunnes ­muffinit ovat lähes kypsiä.

7. Nosta uunista ja anna jäähtyä huoneenlämpöisiksi.

8. Valmista sillä aikaa tuorejuustopäällyste sekoittamalla keskenään tomusokeri ja tuorejuusto. Mausta seos ­tilkalla sitruunamehua ja koristele jäähtyneet muffinit kuorrutteella.

Resepti

Annoksia:
12
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 35 minuuttia

Resepti

3
kpl
isoa porkkanaa
125
g
voita
3
kpl
kananmunaa
250
g
fariinisokeria
2
dl
vehnäjauhoja
perunajauhoa
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
jauhettua karde­mummaa
2
tl
jauhettua kanelia
ripaus suolaa

Päälle

250
g
tuorejuustoa
1
dl
tomusokeria
tilkka sitruunamehua
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.