Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Makeansuolainen kvinoasalaatti sopii tahnojen ja rapean leivän kanssa vaikka illanistujaisiin.

Pese kesäkurpitsa ja munakoiso. Leikkaa ne pieniksi viipaleiksi kulhoon. Sekoita keskenään murskattu valkosipuli ja öljy. Mausta öljy myös suolalla ja mustapippurirouheella.

Levitä kasvisviipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Kääntele öljyseos viipaleiden sekaan. Huuhtele kvinoa huolella kylmän juoksevan veden alla siivilässä ja pane kattilaan. Lisää vesi ja suola. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia tai kunnes vesi on haihtunut. Valuta keitinvesi pois ja kumoa kvinoa isoon kulhoon. Anna jäähtyä ja lisää joukkoon pilkottu avokadon liha, kaneli ja sitruunan puristettu mehu sekä tilkka öljyä.

Sekoita joukkoon vielä silputut minttu ja korianteri, jäähtyneet paahdetut kasvikset, hienonnetut kevätsipulinvarret, pilkotut kivettömät taatelit ja karkeaksi rouhittua pähkinäsekoitusta.

Resepti

Annoksia:
1
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 35 minuuttia

Resepti

kesäkurpitsa
1
kpl
pieni munakoiso
2
rkl
oliiviöljyä
1
kpl
valkosipulinkynsi
ripaus suolaa ja mustapippuria
3
dl
vettä
2
dl
kvinoaa
1
kpl
sitruunan puristettu mehu
kanelia
tilkka hyvää oliiviöljyä
4
rkl
silputtua tuoretta minttua
3
rkl
silputtua tuoretta korianteria
7
kpl
kuivattua pehmeää taatelia
2
kpl
kypsää avokadoa
3
kpl
kevätsipulinvartta
2
rkl
paahdettua, suolattua pähkinäsekoitusta

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Suklaapullasta tulee kädenkäänteessä myös kakku, kun kokoat pullapallot voideltuun rengasvuokaan.

Monkey bread -suklaapullat

10 annosta

Valmistusaika 30 min + kohotus ja paisto 1 t 

75 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 muna

1 dl tummaa ruokosokeria

2 tl kardemummaa

½ tl suolaa

7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Suklaaseos

100 g tummaa suklaata

75 g voita

1 dl tummaa ruokosokeria

3 rkl kaakaojauhetta

Lisäksi 

muffinivuokia tai muffinipelti

  1.  Kuutioi voi ja jätä lämpenemään. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Murusta joukkoon hiiva ja sekoita. Riko kattilaan muna ja mittaa sokeri, suola sekä kardemumma joukkoon. Sekoita hyvin. Mittaa ensin 3 desiä jauhoja maidon joukkoon ja alusta ne hyvin. Lisää sitten loput jauhot koko ajan vaivaten. Lisää voi ja vaivaa se taikinan joukkoon. Peitä liinalla ja anna kohota 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile kahdeksi pötköksi ja leikkaa paloiksi. Pyörittele palat palloiksi. 
  2. Tee suklaaseos. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Mittaa isoon kulhoon sokeri ja lisää joukkoon voi, suklaa ja kaakaojauhe. Sulata mikrossa juoksevaksi. Nostele taikinapallot kulhoon ja sekoita käsin.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Levitä muffinivuoat pellille. Kokoa yhteen vuokaan 5–7 taikinapalloa. Paista uunin alatasolla 10 minuuttia.