Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Makeansuolainen kvinoasalaatti sopii tahnojen ja rapean leivän kanssa vaikka illanistujaisiin.

Pese kesäkurpitsa ja munakoiso. Leikkaa ne pieniksi viipaleiksi kulhoon. Sekoita keskenään murskattu valkosipuli ja öljy. Mausta öljy myös suolalla ja mustapippurirouheella.

Levitä kasvisviipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Kääntele öljyseos viipaleiden sekaan. Huuhtele kvinoa huolella kylmän juoksevan veden alla siivilässä ja pane kattilaan. Lisää vesi ja suola. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia tai kunnes vesi on haihtunut. Valuta keitinvesi pois ja kumoa kvinoa isoon kulhoon. Anna jäähtyä ja lisää joukkoon pilkottu avokadon liha, kaneli ja sitruunan puristettu mehu sekä tilkka öljyä.

Sekoita joukkoon vielä silputut minttu ja korianteri, jäähtyneet paahdetut kasvikset, hienonnetut kevätsipulinvarret, pilkotut kivettömät taatelit ja karkeaksi rouhittua pähkinäsekoitusta.

Resepti

Annoksia:
1
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: noin 35 minuuttia

Resepti

kesäkurpitsa
1
kpl
pieni munakoiso
2
rkl
oliiviöljyä
1
kpl
valkosipulinkynsi
ripaus suolaa ja mustapippuria
3
dl
vettä
2
dl
kvinoaa
1
kpl
sitruunan puristettu mehu
kanelia
tilkka hyvää oliiviöljyä
4
rkl
silputtua tuoretta minttua
3
rkl
silputtua tuoretta korianteria
7
kpl
kuivattua pehmeää taatelia
2
kpl
kypsää avokadoa
3
kpl
kevätsipulinvartta
2
rkl
paahdettua, suolattua pähkinäsekoitusta
Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.

 

BBQ-porkkana sopii myös hamppareihin tai leivän päälle. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Jos perushodareiden makumaailma on nähty, kokeile yllättävän hyvää porkkanatäytettä.

BBQ-porkkanahodarit

8 annosta

Valmistusaika 30 min

5 porkkanaa

1 sipuli

5 dl bbq-kastiketta

3 rkl tomaattipyreetä

1 pkt nakkeja

8 hodarisämpylää


Tarjoiluun

lehtipersiljaa


1 Pese ja kuori porkkanat. Raasta ne raastimen hienolla terällä. Kuori, puolita ja siivuta sipuli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita 5 minuuttia ja lisää raaste. Kuullota vielä 5 minuuttia, lisää bbq-kastike ja tomaattipyree. Käännä levy minimilämpötilalle ja anna seoksen tekeytyä sillä välin, kun valmistelet hodarit loppuun.
2 Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Kokoa sämpylät uunipellille. Leikkaa nakkeihin viillot. Paista ne kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi. Paahda sämpylöitä 2-4 minuuttia uunissa lähellä vastusta, jotta niihin tulee rapea pinta.
3 Kokoa hodarit. Lusikoi porkkanatäytettä sämpylöihin, nosta sisään nakki ja koristele persiljanlehdillä.