Valmista tuunaustäytteet ja levitä kypsän pizzan päälle. Kuva: Mikko Hannula
Valmista tuunaustäytteet ja levitä kypsän pizzan päälle. Kuva: Mikko Hannula

Ihana idea pizzakutsuille: jokainen saa täyttää pizza Margheritan mieleisekseen.

Ensin tehdään hyvä pohja (katso ohje täältä) ja keitetään maukas tomaattikastike (huippuhyvä ohje täällä). Vaan entäpä täytteet?

Valitse vain muutama laadukas täyte. Italiassakin täytteet voi laskea yhden käden sormilla.

Valmista pizzan lisukkeet ensin maustumaan, leivo monta pientä tomaattipizzaa ja tarjoile niin, että jokainen saa kasata mieluisensa makukombon.

Pizza Margherita

1 iso pellillinen / 2 kpl halkaisijaltaan noin 25 sentin pizzaa

Valmistusaika 45 minuuttia + paistoaika 15 minuuttia

1 annos pizzapohjaa

2 dl tomaattikastiketta

2 palloa buffalomozzarellaa (à 125 g)

½ ruukkua basilikaa

½ tl oreganoa

1. Tee pizzapohja. Keitä tomaattikastike pohjan kohotessa.

2. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita uunipelti – tai pizzakivi – uuniin kuumenemaan.

3. Kauli tai levitä pohja käsin vehnäjauhoitetulla alustalla ohueksi. Tee joko yksi iso pellillinen, kaksi pienempää pizzaa tai useampi pikkupizza. Nosta pohja varovasti leivinpaperille.

4. Levitä tomaattikastiketta pohjalle. Valuta ja viipaloi tai revi mozzarellajuusto paloiksi ja laita pizzan päälle. Lisää myös basilikanlehtiä ja ripottele pinnalle kuivattua oreganoa.

5. Nosta kuuma peltiuunista ja vedä pizzapellille leivinpaperin avulla.

6. Paista pizzaa kuumassa uunissa 10–15 minuuttia, niin että pohja kypsyy kauttaaltaan ja pinta saa kauniin värin.

Fenkoli-avokado-katkarapucocktail

5 dl

Valmistusaika 10 minuuttia + maustumisaika 1 tunti

1 pieni fenkoli

1 avokado

1 valkosipulinkynsi

1 ps (180 g) katkarapuja (esim. Pirkka)

½ sitruunan mehu

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Leikkaa fenkoli hyvin ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja kuutioi avokado. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.

2. Sulata katkaravut. Valuta ylimääräiset nesteet pois.

3. Yhdistä ainekset kulhossa ja anna maustua noin 1 tunti.

Rucolapesto

noin 2 dl

Valmistusaika 5 min

1–2 valkosipulinkynttä

1 dl parmesaaniraastetta

1 rasia (70 g) rucolaa

½ dl pinjansiemeniä

½ dl oliiviöljyä

½–1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

1. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Raasta parmesaani.

2. Yhdistä ainekset sauvasekoittimen kulhossa tai tehosekoittimessa. Soseuta ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Marinoidut munakoisot

4–6 annosta

Valmistusaika 10 minuuttia + marinoitumisaika 2 t

1 keskikokoinen munakoiso

2 rkl öljyä

Marinadi

2 valkosipulinkynttä

1 mieto punainen chili

1 sitruunan mehu

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

1. Valmista marinadi. Kuori ja raasta valkosipulinkynnet. Hienonna chili. Purista sitruunan mehu. Yhdistä ainekset kulhossa.

2. Leikkaa munakoiso viipaleiksi. Kuumenna puolet öljystä pannulla ja paista puolet munakoisosiivuista molemmin puolin kullanruskeiksi. Nosta paistetut siivut suoraan marinadiin. Lisää pannulle öljyä, paista loput siivut ja lisää nekin marinadin joukkoon.

3. Anna munakoisojen marinoitua 1–2 tuntia.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan