Grillissä pitsan pohjasta tulee rapea ja täytteestä mehevä.

Grillipizzapohja

2–3 pizzapohjaa

Valmistusaika: 20 minuuttia + kohottamiseen ja paistamiseen 40 minuuttia 

2 tl kuivahiivaa

1 tl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

2 dl lämmintä vettä

2 rkl oliiviöljyä

Sekoita hiiva, sokeri, jauhot ja suola. Tee keskelle kuoppa. Kaada siihen kädenlämpöinen vesi ja oliiviöljy. Sekoita hyvin. Alusta tasaiseksi taikinaksi. Peitä taikina, ja anna sen kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse kumpikin pala pyöreäksi levyksi (halkaisija 25 cm). Voitele molemmat pizzapohjat öljyllä, ja nosta ne kahdelle pellille.

Siirrä pohjat pitkävartisten lastojen avulla grilliritilälle. Grillaa keskilämmöllä 2–3 minuuttia. Siirrä pizzapohjat takaisin pellille ja käännä grillattu puoli ylöspäin. Levitä tomaattikastike pizzapohjien päälle tasaisesti ja laita päälle juusto. Siirrä pizzapohjat takaisin ritilälle ja jatka grillaamista 3-4 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut.

Tomaattikastike

Valmistusaika: 10 + 15 minuuttia

2 isolle tai 4–6:lle pienelle pizzalle

2 valkosipulinkynttä

1 pieni keltasipuli

3 rkl oliiviöljyä

1 prk (400 g) tomaattimurskaa

1 tl sokeria

suolaa, mustapippuria

Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä pannulla öljyssä muutama minuutti. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Anna porista kannen alla keskilämmöllä noin 15 minuuttia.

Vinkki: Peruskastikkeen voi maustaa esimerkiksi pizza- tai muulla yrttimausteella, jauhetulla paprikalla tai ripauksella chiliä.

Pizza Bianco

6 pientä tai 1 iso

Valmistusaika: 15 minuuttia

1/2 annosta pizzataikinaa

2 valkosipulinkynttä

2 dl salaattipinaattia 

n. 2 dl pecorinoa tai parmesaania raasteena

4 rkl ricottaa tai ranskankermaa 

2 rkl pinjan- tai muita siemeniä paahdettuina

Tarjoiluun: oliivi- tai tryffeliöljyä, vastarouhittua mustapippuria

Kuori ja viipaloi valkosipulit. Huuhtaise salaattipinaatit, ja kuivaa ne. Levitä yhdelle isolle pizzapohjalle tai kuudelle pienelle ensin juustoraaste ja sitten ricotta. Asettele päälle valkosipuliviipaleet. Paista yllä olevan ohjeen mukaan grillissä tai 250-asteisen uunin ylätasolla 6–8 minuuttia. Viimeistele salaattipinaatilla, pinjansiemenillä, öljyllä ja mustapippurilla.

Vinkki: Voit korvata pecorinon parmesaanilla tai muulla kovalla juustolla. Ricotta on herasta valmistettu juuston tyylinen pehmeä herkku. Sen voi korvata pizzassa vaikkapa ranskankermalla.

Katkarapu-vuohenjuustopizza

1 pizza

Valmistusaika: 15 minuuttia

1/2 annosta pizzataikinaa

3 rkl vihreää tai punaista pestoa

n. 100 g isoja tai pieniä katkarapuja

1/2 dl parmesaania lastuina

n. 75 g vuohenjuustoa

Koristeluun: rucolaa

Levitä pesto pizzapohjalle. Laita päälle katkaravut ja parmesaani. Viipaloi tai murustele vuohenjuusto päälle. Paista yllä olevan ohjeen mukaan grillissä tai 250-asteisen uunin ylätasolla 6–8 minuuttia. Viimeistele rucolalla.

Broileri-gorgonzolapizza

1 pizza

Valmistusaika: 15 minuuttia

1/2 annosta pizzataikinaa

1/2 annosta tomaattikastiketta

1 kypsä broilerin minuuttipihvi

1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina

n. 100 g gorgonzolaa tai muuta sinihomejuustoa

muutama oksa basilikaa

Levitä tomaattikastike pizzapohjalle. Viipaloi broileri, ja lisää se muiden täyteaineiden kanssa pizzapohjalle. Viipaloi tai murustele juusto päälle. Paista yllä olevan ohjeen mukaan grillissä tai 250-asteisen uunin ylätasolla 6–8 minuuttia. Koristele halutessasi basilikanlehdillä. Vinkki: Tuliset jalapenot antavat hauskan maun pizzalle. Myös oliivit sopivat tähän pizzaan.

Kinkku-mozzarellapizza

1 pizza

Valmistusaika: 15 minuuttia

1/2 annosta pizzataikinaa

1/2 annosta tomaattikastiketta

4 viipaletta ilmakuivattua kinkkua

1/2 dl parmesaania lastuina

125 g mozzarellaa 

rouhittua mustapippuria

Koristeluun: rucolaa

Levitä tomaattikastike pizzapohjalle. Asettele päälle kinkku ja parmesaanilastut. Viipaloi mozzarella ja laita palat pizzan päälle. Rouhi pinnalle mustapippuria. Paista yllä olevan ohjeen mukaan grillissä tai 250-asteisen uunin ylätasolla 6–8 minuuttia. Koristele halutessasi rucolalla.

Helpointa on valmistaa sellainen juhlamenu, joka sopii kerralla kaikille erityisruokavalioille. Tässä muutama takuuherkullinen, kaiketon resepti! 

Yksi ei käytä maitotuotteita, toinen on allerginen kananmunalle, keliaakikkosukulainenkin saapuu... Jos juhliin on tulossa useita erikoisruokavaliota noudattavia, kannattaa suosiolla tehdä tarjottavia, jotka sopivat ihan kaikille. Se on helpompaa kuin vääntää jokaiselle omaa sorttiaan, eikä näin tarvitse  kirjoa noutopöytää erilaisilla tuoteselostelapuilla. 

Maidolle, kermalle ja voille on lukemattomia kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Leivonnaisissa kananmunan voi usein korvata esimerkiksi puolikkaalla banaanilla tai kikherneliemellä – tai jättää kokonaan pois. Vehnäjauhotkin on helppo vaihtaa esimerkiksi gluteenittomaan jauhoseokseen.

Alla muutama resepti, jotka ovat jo valmiiksi maidottomia, munattomia, gluteenittomia ja vegaanisia. Suurin osa niistä sopii myös pähkinäallergikolle. 

Paahdettu kikhernesalaatti

Ihana, kevääseen sopiva lämmin salaatti syntyy paahtamalla kikherneet ja kasvikset uunissa ja pyöräyttämällä ne sitruunaisessa sinappisoosissa. Aktiivinen tekoaika on vain 15 minuuttia, jonka lisäksi paistamiseen menee 25 minuuttia. Resepti löytyy Soppa365-blogista

Kuva: Tuomas Kolehmainen. 

Hedelmäinen vihersalaatti

10 annosta

Valmistusaika 20 min

  • 1 mango
  • 5 keltaista luumua
  • ½ cantaloupe-meloni
  • 4 sydänsalaattikerää
  • 200 g vuonankaalia
  • 200 g mansikoita
  • 100 g pensasmustikoita

Greippivinegretti:

  • 1 tl roseepippuria
  • 1 greipin mehu
  • 5 timjaminoksaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl hunajaa (TAI täysvegaaniseen salaatinkastikkeeseen 1 rkl sokeria)
  • 1 tl suolaa
  1. Tee ensin vinegretti. Murskaa roseepippureita morttelissa. Lisää timjaminoksat ja murskaa myös niitä kevyesti. Sekoita joukkoon öljy, hunaja tai sokeri sekä suola. Purista greipistä mehu ja sekoita.
  2. Pilko mango siivuiksi, luumut lohkoiksi ja meloni kuutioiksi tai palloiksi meloniraudalla. Irrota kannat mansikoista ja puolita. Irrottele salaatinlehdet ja huuhdo ne. Kuivaa salaattilingolla.
  3. Kokoa salaatinlehdet ja vuonankaali salaattikulhoon. Sekoita puolet kastikkeesta vihreiden joukkoon. Asettele hedelmät ja marjat salaattipedille ja kaada loput kastikkeesta niiden päälle.

Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.
Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.

Gluteenittomat kookoskaurasämpylät

Salaatin kanssa tulee toki tarjota hyvää leipää! Gluteenittomat kaurasämpylät sopivat täydellisesti tähän tarkoitukseen. Ruokabloggaaja Virpi Mikkosen Me Naisille jakaman reseptin voi leipoa myös vegaanisesti:

Noin 9 sämpylää

Valmistusaika 30 min + paistoaika 20 min

  • 3 rkl chiansiemeniä + 1 dl vettä
  • 4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai kaurajauhoja
  • 1 dl kookosjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl psylliumkuitujauhetta
  • ½ tl merisuolaa
  • 3,5 dl kauramaitoa tai muuta maitojuomaa
  • vajaa 1 dl kookosöljyä
  • 1 tl kookossiirappia TAI kotimaista luomuhunajaa
  • ½ tl omenaviinietikkaa
  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita chiansiemenet ja vesi pienessä kulhossa ja anna tekeytyä geeliksi noin 5 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin kaurahiutaleet tehosekoittimessa jauhoksi tai käytä valmiita kaurajauhoja. Kaada kaurajauho kulhoon ja lisää kookosjauho, leivinjauhe, psylliumkuitujauhe ja suola. Sekoita.
  3. Lisää chiageeli, kauramaito, sulanut voi tai öljy, juokseva hunaja tai siirappi ja omenaviinietikka. Anna taikinan turvota viitisen minuuttia. Taikinan koostumuksen tulee olla pehmeää ja hyvin muovailtavaa, mutta ei kuivaa. Kun pyörittelet taikinasta palloja, tulee niiden säilyttää muotonsa eikä lässähtää. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää hieman jauhoja.
  4. Öljyä kädet ja ota taikinasta paloja. Pyörittele niistä pienehköjä sämpylöitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista niitä noin 20 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes sämpylät ovat hieman kullanruskeita. Ota uunista ja nauti!

Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.
Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.

Cashew-tuorejuustolevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min + liotus 4 t

  • 400 g cashew-pähkinöitä
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl sipulijauhetta
  • 1 sitruuna
  1. Liota pähkinöitä reilussa vedessä vähintään yön yli.
  2. Valuta pähkinöiden vesi pois. mittaa pähkinöiden lisäksi monitoimikoneen kulhoon ravintohiivahiutaleet, suola ja sipulijauhe. Purista sitruunan mehu joukkoon. Soseuta, kunnes seos on tasainen.

Minttu-hernelevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min

  • 400 g (pakaste)herneitä
  • 2 limeä
  • 1 ruukku minttua
  • 2 rkl maapähkinävoita
  • 1 tl suolaa
  1. Sulata herneet, jos ne ovat jäässä. Puolita limet ja purista niistä mehu sauvasekoittimen kulhoon. Irrota mintturuukusta lehdet.
  2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Herkulliset hodarit

Hot dogit ovat rentoa tarjottavaa juhliin, ja jokainen voi muokata tästä herkusta omannäköisensä. Hodarisämpylät voit leipoa kaikettomina esimerkiksi ylläolevan kaura-kookossämpylöiden ohjeella tai ostaa kaupasta valmiita, gluteenittomia, maidottomia ja munattomia sämpylöitä.

  • hotdog-sämpylöitä (gluteeniton, maidoton ja munaton)
  • tavallisia ja kasvisnakkeja (eri kulhoihin totta kai)
  • avocadoa (syöntikypsiä)
  • sipulirouhetta
  • chiliä
  • makeaa chilikastiketta
  • maustettua kaurakermaviiliä
  • majoneesia tai hampurilaiskastiketta (halutessasi laita tarjolle munaton ja maidoton vaihtoehto)
  • korianteria tai muita silputtuja yrttejä
  • kurpitsapikkelsiä

JÄLKIRUOKIA:

Rommirusina-suklaajäätelö

Myös tämä resepti on Virpi Mikkonen jakanut Me Naisille. Vegaaninen jäätelö, joka saa makunsa mantelilikööristä, rommista ja kaakosta, sopii hyvin jälkiruoaksi aikuiseen makuun:

3 annosta

valmistusaika 40 min + 4 t pakastus

  • 3 pakastettua banaania
  • 2 rkl mantelilikööriä
  • 5 rkl rommia
  • 3 rkl luomurusinoita
  • 1 ½ rkl raakakaakaojauhetta
  • 1 rkl luomuhunajaa (tai kookossiirappia, steviaa tai muuta makeuttajaa)
  • (2–3 rkl mantelimaitoa tai muuta maitojuomaa)
  • 3 rkl raakakaakaonibsejä
  1. Kuori banaanit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Laita palat isoon pakasterasiaan ja pakasta vähintään 4 tuntia. Sillä välin kaada mantelilikööri ja rommi kattilaan ja kiehauta. Lisää sekaan rusinat ja jätä marinoitumaan siksi aikaa, kunnes banaanit ovat jäätyneet.
  2. Ota jäätyneet banaanipalat pakastimesta ja kaada tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Hienonna banaaneita, kunnes ne alkavat muuttua paksuksi pehmeäksi massaksi. Jos teet isomman annoksen, voit soseuttaa banaanit pienemmissä erissä, jotta tehosekoittimesi ei ylikuumene.
  3. Lisää banaanimassaan kaakaojauhe, hunaja, halutessasi mantelimaito ja marinoimasi rusinat. Sekoita seos pehmeäksi jäätelöksi. Hämmennä lusikalla sekaan raakakaakaonibsit ja annostele jäätelö kulhoihin. Jos jäätelöseos pehmenee liikaa valmistamisen aikana, voit pitää sitä hetken pakastimessa ennen tarjoilua.

Vegaaninen suklaamousse

Klassinen suklaamousse valmistuu kätevästi myös vegaanisena. Suklaamousseen saa raikkautta tarjoamalla ne paistettujen karpaloiden kera. Jälkiruoka kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, jotta se ehtii viiletä jääkaapissa ennen tarjoilua. Resepti Soppa365-blogissa

Karpalot tai muut kirpeähköt marjat raikastavat suklaamoussen. Kuva: Anna Huovinen

Mustikka-raakaleivokset

Raakaleivokset eivät käy uunissa ollenkaan. Trendikkäissä leivoksissa maistuu niin mustikka kuin pähkinäkin, ja ne sopivat myös vegaaneille ja gluteenittomille. Resepti Kodin Kuvalehdessä

Mustikkaleivokset eivät kaipaa uunia. Kuva: Päivi Anita Ristell.

Onko sinulla jokin ihan kaikille sopiva resepti, joka on juhlissa luottoherkkusi? Kerro kommenteissa!

Tee koko päivän juhliin holiton versio ja terästä booli vasta illalla.

Vadelmainen jääteebooli

10 annosta

Valmistusaika 15 min

4 dl vettä

2 teepussia

mustaa teetä

1 ruukku minttua

3 sitruunaa

200 g vadelmia

½ dl vaaleaa siirappia

1 l hiilihapotettua vettä

1 dl giniä

Lisäksi

jääpaloja

  1. Mittaa vesi lasiin ja upota teepussit veteen. Anna teen uuttua vahvaksi.
  2. Irrota mintun oksat tyvestä lehtineen. Leikkaa yksi sitruunoista siivuiksi ja purista kahdesta mehu.
  3. Kumoa vadelmat boolikulhoon ja murskaa hellästi. Lisää tee, siirappi, sitruunamehu ja -siivut, minttu sekä gini. Viimeistele jääpaloilla ja kuplavedellä.