Grillissä pitsan pohjasta tulee rapea ja täytteestä mehevä.

Grillipizzapohja

2–3 pizzapohjaa

Valmistusaika: 20 minuuttia + kohottamiseen ja paistamiseen 40 minuuttia 

2 tl kuivahiivaa

1 tl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

2 dl lämmintä vettä

2 rkl oliiviöljyä

Sekoita hiiva, sokeri, jauhot ja suola. Tee keskelle kuoppa. Kaada siihen kädenlämpöinen vesi ja oliiviöljy. Sekoita hyvin. Alusta tasaiseksi taikinaksi. Peitä taikina, ja anna sen kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse kumpikin pala pyöreäksi levyksi (halkaisija 25 cm). Voitele molemmat pizzapohjat öljyllä, ja nosta ne kahdelle pellille.

Siirrä pohjat pitkävartisten lastojen avulla grilliritilälle. Grillaa keskilämmöllä 2–3 minuuttia. Siirrä pizzapohjat takaisin pellille ja käännä grillattu puoli ylöspäin. Levitä tomaattikastike pizzapohjien päälle tasaisesti ja laita päälle juusto. Siirrä pizzapohjat takaisin ritilälle ja jatka grillaamista 3-4 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut.

Tomaattikastike

Valmistusaika: 10 + 15 minuuttia

2 isolle tai 4–6:lle pienelle pizzalle

2 valkosipulinkynttä

1 pieni keltasipuli

3 rkl oliiviöljyä

1 prk (400 g) tomaattimurskaa

1 tl sokeria

suolaa, mustapippuria

Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä pannulla öljyssä muutama minuutti. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Anna porista kannen alla keskilämmöllä noin 15 minuuttia.

Vinkki: Peruskastikkeen voi maustaa esimerkiksi pizza- tai muulla yrttimausteella, jauhetulla paprikalla tai ripauksella chiliä.

Pizza Bianco

6 pientä tai 1 iso

Valmistusaika: 15 minuuttia

1/2 annosta pizzataikinaa

2 valkosipulinkynttä

2 dl salaattipinaattia 

n. 2 dl pecorinoa tai parmesaania raasteena

4 rkl ricottaa tai ranskankermaa 

2 rkl pinjan- tai muita siemeniä paahdettuina

Tarjoiluun: oliivi- tai tryffeliöljyä, vastarouhittua mustapippuria

Kuori ja viipaloi valkosipulit. Huuhtaise salaattipinaatit, ja kuivaa ne. Levitä yhdelle isolle pizzapohjalle tai kuudelle pienelle ensin juustoraaste ja sitten ricotta. Asettele päälle valkosipuliviipaleet. Paista yllä olevan ohjeen mukaan grillissä tai 250-asteisen uunin ylätasolla 6–8 minuuttia. Viimeistele salaattipinaatilla, pinjansiemenillä, öljyllä ja mustapippurilla.

Vinkki: Voit korvata pecorinon parmesaanilla tai muulla kovalla juustolla. Ricotta on herasta valmistettu juuston tyylinen pehmeä herkku. Sen voi korvata pizzassa vaikkapa ranskankermalla.

Katkarapu-vuohenjuustopizza

1 pizza

Valmistusaika: 15 minuuttia

1/2 annosta pizzataikinaa

3 rkl vihreää tai punaista pestoa

n. 100 g isoja tai pieniä katkarapuja

1/2 dl parmesaania lastuina

n. 75 g vuohenjuustoa

Koristeluun: rucolaa

Levitä pesto pizzapohjalle. Laita päälle katkaravut ja parmesaani. Viipaloi tai murustele vuohenjuusto päälle. Paista yllä olevan ohjeen mukaan grillissä tai 250-asteisen uunin ylätasolla 6–8 minuuttia. Viimeistele rucolalla.

Broileri-gorgonzolapizza

1 pizza

Valmistusaika: 15 minuuttia

1/2 annosta pizzataikinaa

1/2 annosta tomaattikastiketta

1 kypsä broilerin minuuttipihvi

1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina

n. 100 g gorgonzolaa tai muuta sinihomejuustoa

muutama oksa basilikaa

Levitä tomaattikastike pizzapohjalle. Viipaloi broileri, ja lisää se muiden täyteaineiden kanssa pizzapohjalle. Viipaloi tai murustele juusto päälle. Paista yllä olevan ohjeen mukaan grillissä tai 250-asteisen uunin ylätasolla 6–8 minuuttia. Koristele halutessasi basilikanlehdillä. Vinkki: Tuliset jalapenot antavat hauskan maun pizzalle. Myös oliivit sopivat tähän pizzaan.

Kinkku-mozzarellapizza

1 pizza

Valmistusaika: 15 minuuttia

1/2 annosta pizzataikinaa

1/2 annosta tomaattikastiketta

4 viipaletta ilmakuivattua kinkkua

1/2 dl parmesaania lastuina

125 g mozzarellaa 

rouhittua mustapippuria

Koristeluun: rucolaa

Levitä tomaattikastike pizzapohjalle. Asettele päälle kinkku ja parmesaanilastut. Viipaloi mozzarella ja laita palat pizzan päälle. Rouhi pinnalle mustapippuria. Paista yllä olevan ohjeen mukaan grillissä tai 250-asteisen uunin ylätasolla 6–8 minuuttia. Koristele halutessasi rucolalla.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.