Grillissä pitsan pohjasta tulee rapea ja täytteestä mehevä.

Grillipizzapohja

2–3 pizzapohjaa

Valmistusaika: 20 minuuttia + kohottamiseen ja paistamiseen 40 minuuttia 

2 tl kuivahiivaa

1 tl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

2 dl lämmintä vettä

2 rkl oliiviöljyä

Sekoita hiiva, sokeri, jauhot ja suola. Tee keskelle kuoppa. Kaada siihen kädenlämpöinen vesi ja oliiviöljy. Sekoita hyvin. Alusta tasaiseksi taikinaksi. Peitä taikina, ja anna sen kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse kumpikin pala pyöreäksi levyksi (halkaisija 25 cm). Voitele molemmat pizzapohjat öljyllä, ja nosta ne kahdelle pellille.

Siirrä pohjat pitkävartisten lastojen avulla grilliritilälle. Grillaa keskilämmöllä 2–3 minuuttia. Siirrä pizzapohjat takaisin pellille ja käännä grillattu puoli ylöspäin. Levitä tomaattikastike pizzapohjien päälle tasaisesti ja laita päälle juusto. Siirrä pizzapohjat takaisin ritilälle ja jatka grillaamista 3-4 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut.

Tomaattikastike

Valmistusaika: 10 + 15 minuuttia

2 isolle tai 4–6:lle pienelle pizzalle

2 valkosipulinkynttä

1 pieni keltasipuli

3 rkl oliiviöljyä

1 prk (400 g) tomaattimurskaa

1 tl sokeria

suolaa, mustapippuria

Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä pannulla öljyssä muutama minuutti. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Anna porista kannen alla keskilämmöllä noin 15 minuuttia.

Vinkki: Peruskastikkeen voi maustaa esimerkiksi pizza- tai muulla yrttimausteella, jauhetulla paprikalla tai ripauksella chiliä.

Pizza Bianco

6 pientä tai 1 iso

Valmistusaika: 15 minuuttia

1/2 annosta pizzataikinaa

2 valkosipulinkynttä

2 dl salaattipinaattia 

n. 2 dl pecorinoa tai parmesaania raasteena

4 rkl ricottaa tai ranskankermaa 

2 rkl pinjan- tai muita siemeniä paahdettuina

Tarjoiluun: oliivi- tai tryffeliöljyä, vastarouhittua mustapippuria

Kuori ja viipaloi valkosipulit. Huuhtaise salaattipinaatit, ja kuivaa ne. Levitä yhdelle isolle pizzapohjalle tai kuudelle pienelle ensin juustoraaste ja sitten ricotta. Asettele päälle valkosipuliviipaleet. Paista yllä olevan ohjeen mukaan grillissä tai 250-asteisen uunin ylätasolla 6–8 minuuttia. Viimeistele salaattipinaatilla, pinjansiemenillä, öljyllä ja mustapippurilla.

Vinkki: Voit korvata pecorinon parmesaanilla tai muulla kovalla juustolla. Ricotta on herasta valmistettu juuston tyylinen pehmeä herkku. Sen voi korvata pizzassa vaikkapa ranskankermalla.

Katkarapu-vuohenjuustopizza

1 pizza

Valmistusaika: 15 minuuttia

1/2 annosta pizzataikinaa

3 rkl vihreää tai punaista pestoa

n. 100 g isoja tai pieniä katkarapuja

1/2 dl parmesaania lastuina

n. 75 g vuohenjuustoa

Koristeluun: rucolaa

Levitä pesto pizzapohjalle. Laita päälle katkaravut ja parmesaani. Viipaloi tai murustele vuohenjuusto päälle. Paista yllä olevan ohjeen mukaan grillissä tai 250-asteisen uunin ylätasolla 6–8 minuuttia. Viimeistele rucolalla.

Broileri-gorgonzolapizza

1 pizza

Valmistusaika: 15 minuuttia

1/2 annosta pizzataikinaa

1/2 annosta tomaattikastiketta

1 kypsä broilerin minuuttipihvi

1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina

n. 100 g gorgonzolaa tai muuta sinihomejuustoa

muutama oksa basilikaa

Levitä tomaattikastike pizzapohjalle. Viipaloi broileri, ja lisää se muiden täyteaineiden kanssa pizzapohjalle. Viipaloi tai murustele juusto päälle. Paista yllä olevan ohjeen mukaan grillissä tai 250-asteisen uunin ylätasolla 6–8 minuuttia. Koristele halutessasi basilikanlehdillä. Vinkki: Tuliset jalapenot antavat hauskan maun pizzalle. Myös oliivit sopivat tähän pizzaan.

Kinkku-mozzarellapizza

1 pizza

Valmistusaika: 15 minuuttia

1/2 annosta pizzataikinaa

1/2 annosta tomaattikastiketta

4 viipaletta ilmakuivattua kinkkua

1/2 dl parmesaania lastuina

125 g mozzarellaa 

rouhittua mustapippuria

Koristeluun: rucolaa

Levitä tomaattikastike pizzapohjalle. Asettele päälle kinkku ja parmesaanilastut. Viipaloi mozzarella ja laita palat pizzan päälle. Rouhi pinnalle mustapippuria. Paista yllä olevan ohjeen mukaan grillissä tai 250-asteisen uunin ylätasolla 6–8 minuuttia. Koristele halutessasi rucolalla.