Patukkaan tiivistetty ateria pelastaa, kun ei ehdi syödä kunnolla. Pähkinäiset pallerot puolestaan tainnuttavat makeannälän.

Milloin syöt välipalapatukan?


Karita Tykkä, juontaja, malli, Raakaa ja makeaa -kirjan kirjoittaja:


"Ennen söin kiireessä valmiita välipalapatukoita, mutta nykyisin teen ne itse. Herkku­hetkiin pyörittelen palleroita. Jos on kova makeanhimo, ­lisään hunajan määrää. Jos syön palleroita nälkään, otan lisäksi tuoretta hedelmää."


Else Lautala, fitness-urheilija:


"Kun olen liikenteessä tai on kauhea kiire, patukka ehkäisee kammotusnälän ja siitä seuraavan ahmimisen. Useimmin kuitenkin juon proteiinipirtelön. En ole tehnyt patukoita kotona, vaikka olen ihaillut reseptejä. Jos tekisin, lisäisin niihin proteiinijauhetta."

Kaura-siemenpatukat

15 patukkaa
Valmistusaika: 10 minuuttia + paistoaika: 20 minuuttia

1 ½ dl siirappia
½ dl rypsiöljyä
½ dl vettä
6 kuivattua taatelia tai luumua
5 dl kaurahiutaleita
1 ½ dl manteli- tai hasselpähkinärouhetta
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl auringonkukan­siemeniä
2 rkl seesaminsiemeniä
¼ tl suolaa

1. Mittaa siirappi, öljy, vesi ja taatelit kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi ja anna sen hautua miedolla lämmöllä 8 minuuttia tai kunnes taatelit pehmenevät. Soseuta sauvasekoittajalla tai painele hedelmät rikki haarukalla.

2. Pane hiutaleet, pähkinärouhe, siemenet ja suola kulhoon. Lisää kattilasta ­siirappiliemi ja sekoita.

3. Vuoraa leipävuoka tai muu paiston kestävä vuoka (noin 15 x 25 cm) leivin­paperilla. Kaada patukka­seos vuokaan ja painele tiiviiksi levyksi.

4. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Anna levyn jäähtyä ja leikkaa se patukoiksi.

Karitan kookospallot

20 palloa
Valmistusaika: 15 minuuttia + jähmettymisaika: 1 tunti

45 g (1 dl) kaakaovoita raasteena
3 ½ dl kookoshiutaleita
1 dl kookosjauhoja
4 rkl hunajaa
1 rkl vaniljauutetta

1. Sulata kaakaovoi. Lisää muut raaka-aineet ja sekoita huolellisesti.

2. Pyörittele massasta 20 palloa ja nosta ne jääkaappiin tunniksi.

Vinkki! Voit korvata vaniljauutteen vaniljajauheella tai jättää sen kokonaan pois reseptistä.

Pähkinävoipallot

12 palloa
Valmistusaika: 15 minuuttia + jähmettymisaika: 1 tunti

1 dl maapähkinävoita
1 rkl hunajaa (tai vaahtera­siirappia)
2 rkl suklaata
¾ dl kaurahiutaleita
2 rkl pellavansiemeniä
¼ tl suolaa

1. Lämmitä maapähkinävoita ja hunajaa kattilassa, kunnes seos on notkeaa.

2. Raasta suklaa ja lisää se muiden ­ainesten kanssa pähkinätahna-hunajaseokseen.

3. Pyörittele massasta palloja. Siirrä pallot jääkaappiin tunniksi jähmettymään.

Vinkki! Saat jähmettyneestä hunajasta juoksevaa, kun laitat sen muutamaksi sekunniksi mikroon.

Pistaasikuulat

20 palloa
Valmistusaika: 20 minuuttia

2 dl cashewpähkinöitä
1 ½ dl pistaaseja
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
2 dl rusinoita

1. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai monitoimikoneen kulhoon. Rouhi ­ainekset tahnaksi.

2. Muotoile massasta 20 palloa. Voit tarjota ne heti tai panna jääkaappiin tekeytymään.

Vinkki! Voit pyöritellä pallot pistaasirouheessa tai spirulinajauheessa.

Nutellaboltsit

12 palloa
Valmistusaika: 15 minuuttia + jähmettymisaika: 1 tunti

½ banaani (tosi kypsä)
2 dl mysliä
½ dl Nutella-suklaa-hasselpähkinälevitettä
½ dl kaakaojauhetta

1. Kuori banaani ja soseuta se haarukalla. Lisää mysli ja Nutella.

2. Muotoile massasta palloja. Pyöritä ne kaakaojauheessa.

3. Siirrä pallot jääkaappiin tunniksi jähmettymään. Syö kolmen päivän kuluessa. 

Omena-inkivääripatukat

8–10 kpl
Valmistusaika: 15 minuuttia + paistoaika: 20 minuuttia

2 omenaa
4 dl neljänviljanhiutaleita
½ dl mämmimaltaita
½ dl auringonkukansiemeniä
1 dl keltaisia rusinoita
2 tl inkivääriä
2 tl kanelia
3 rkl hunajaa
2 rkl öljyä
2 valkuaista

1. Kuori omenat ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Sekoita raaste hiutaleiden, maltaiden, siementen ja rusinoiden kanssa yhteen. Mausta seos inkiväärillä ja kanelilla.

2. Yhdistä hunaja ja öljy keskenään. Lämmitä seosta hetki mikrossa, jos hunaja on liian jäykkää. Lisää öljyseos kuiva-aineisiin.

3. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita se hiutaleseokseen. Vuoraa uunivuoka (noin 15 x 25 cm) leivinpaperilla ja levitä seos vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 20 minuuttia.

4. Leikkaa jäähtynyt levy annospaloiksi.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.