Patukkaan tiivistetty ateria pelastaa, kun ei ehdi syödä kunnolla. Pähkinäiset pallerot puolestaan tainnuttavat makeannälän.

Milloin syöt välipalapatukan?


Karita Tykkä, juontaja, malli, Raakaa ja makeaa -kirjan kirjoittaja:


"Ennen söin kiireessä valmiita välipalapatukoita, mutta nykyisin teen ne itse. Herkku­hetkiin pyörittelen palleroita. Jos on kova makeanhimo, ­lisään hunajan määrää. Jos syön palleroita nälkään, otan lisäksi tuoretta hedelmää."


Else Lautala, fitness-urheilija:


"Kun olen liikenteessä tai on kauhea kiire, patukka ehkäisee kammotusnälän ja siitä seuraavan ahmimisen. Useimmin kuitenkin juon proteiinipirtelön. En ole tehnyt patukoita kotona, vaikka olen ihaillut reseptejä. Jos tekisin, lisäisin niihin proteiinijauhetta."

Kaura-siemenpatukat

15 patukkaa
Valmistusaika: 10 minuuttia + paistoaika: 20 minuuttia

1 ½ dl siirappia
½ dl rypsiöljyä
½ dl vettä
6 kuivattua taatelia tai luumua
5 dl kaurahiutaleita
1 ½ dl manteli- tai hasselpähkinärouhetta
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl auringonkukan­siemeniä
2 rkl seesaminsiemeniä
¼ tl suolaa

1. Mittaa siirappi, öljy, vesi ja taatelit kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi ja anna sen hautua miedolla lämmöllä 8 minuuttia tai kunnes taatelit pehmenevät. Soseuta sauvasekoittajalla tai painele hedelmät rikki haarukalla.

2. Pane hiutaleet, pähkinärouhe, siemenet ja suola kulhoon. Lisää kattilasta ­siirappiliemi ja sekoita.

3. Vuoraa leipävuoka tai muu paiston kestävä vuoka (noin 15 x 25 cm) leivin­paperilla. Kaada patukka­seos vuokaan ja painele tiiviiksi levyksi.

4. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Anna levyn jäähtyä ja leikkaa se patukoiksi.

Karitan kookospallot

20 palloa
Valmistusaika: 15 minuuttia + jähmettymisaika: 1 tunti

45 g (1 dl) kaakaovoita raasteena
3 ½ dl kookoshiutaleita
1 dl kookosjauhoja
4 rkl hunajaa
1 rkl vaniljauutetta

1. Sulata kaakaovoi. Lisää muut raaka-aineet ja sekoita huolellisesti.

2. Pyörittele massasta 20 palloa ja nosta ne jääkaappiin tunniksi.

Vinkki! Voit korvata vaniljauutteen vaniljajauheella tai jättää sen kokonaan pois reseptistä.

Pähkinävoipallot

12 palloa
Valmistusaika: 15 minuuttia + jähmettymisaika: 1 tunti

1 dl maapähkinävoita
1 rkl hunajaa (tai vaahtera­siirappia)
2 rkl suklaata
¾ dl kaurahiutaleita
2 rkl pellavansiemeniä
¼ tl suolaa

1. Lämmitä maapähkinävoita ja hunajaa kattilassa, kunnes seos on notkeaa.

2. Raasta suklaa ja lisää se muiden ­ainesten kanssa pähkinätahna-hunajaseokseen.

3. Pyörittele massasta palloja. Siirrä pallot jääkaappiin tunniksi jähmettymään.

Vinkki! Saat jähmettyneestä hunajasta juoksevaa, kun laitat sen muutamaksi sekunniksi mikroon.

Pistaasikuulat

20 palloa
Valmistusaika: 20 minuuttia

2 dl cashewpähkinöitä
1 ½ dl pistaaseja
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
2 dl rusinoita

1. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai monitoimikoneen kulhoon. Rouhi ­ainekset tahnaksi.

2. Muotoile massasta 20 palloa. Voit tarjota ne heti tai panna jääkaappiin tekeytymään.

Vinkki! Voit pyöritellä pallot pistaasirouheessa tai spirulinajauheessa.

Nutellaboltsit

12 palloa
Valmistusaika: 15 minuuttia + jähmettymisaika: 1 tunti

½ banaani (tosi kypsä)
2 dl mysliä
½ dl Nutella-suklaa-hasselpähkinälevitettä
½ dl kaakaojauhetta

1. Kuori banaani ja soseuta se haarukalla. Lisää mysli ja Nutella.

2. Muotoile massasta palloja. Pyöritä ne kaakaojauheessa.

3. Siirrä pallot jääkaappiin tunniksi jähmettymään. Syö kolmen päivän kuluessa. 

Omena-inkivääripatukat

8–10 kpl
Valmistusaika: 15 minuuttia + paistoaika: 20 minuuttia

2 omenaa
4 dl neljänviljanhiutaleita
½ dl mämmimaltaita
½ dl auringonkukansiemeniä
1 dl keltaisia rusinoita
2 tl inkivääriä
2 tl kanelia
3 rkl hunajaa
2 rkl öljyä
2 valkuaista

1. Kuori omenat ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Sekoita raaste hiutaleiden, maltaiden, siementen ja rusinoiden kanssa yhteen. Mausta seos inkiväärillä ja kanelilla.

2. Yhdistä hunaja ja öljy keskenään. Lämmitä seosta hetki mikrossa, jos hunaja on liian jäykkää. Lisää öljyseos kuiva-aineisiin.

3. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita se hiutaleseokseen. Vuoraa uunivuoka (noin 15 x 25 cm) leivinpaperilla ja levitä seos vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 20 minuuttia.

4. Leikkaa jäähtynyt levy annospaloiksi.

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.

Vuoden suurimman urheilutapahtuman kisakatsomoon katetaan pöytä ennakkosuosikkien mukaan.

Ranskalaiset leipäsipsit

valmistusaika 20 min

½ vehnäpatonki
2 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
1 tl provencen yrtit -mausteseosta
1 tl suolaa

Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.
Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Siivuta patonki mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2. Levitä patonkisiivut pellille. Hiero pintaan öljy, valkosipulimurska ja yrtit. Paahda uunissa rapeiksi 5–10 minuuttia. Vahdi, ettei sipsit palat. Suolaa.

Pistou-dippi

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ dl ranskankermaa

1. Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.

Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!
Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!

Saksalainen liekkipiiras

4 annosta
valmistusaika 40 min

Pohja:
7 dl jauhoja
2 dl vettä
2 munankeltuaista
1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Täyte:
1 prk smetanaa
1 rkl karkeaa dijon-sinappia
½ kesäkurpitsa
4 kevätsipulia
100 g palvikinkkua

1. Sekoita kulhossa jauho ja suola. Lisää vesi, keltuaiset ja öljy. Sekoita. Lisää jauhoja tarvittaessa. Vaivaa, kunnes taikina on kiinteä pallo. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkapissa.

2. Sekoita smetana ja dijon-sinappi. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Puolita kevätsipulit pituussuunnassa.

3. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa. Nosta leivinpaperille. Levitä päälle puolet smetanasta ja muista täytteistä. Paista noin 7 minuuttia, eli kunnes piiras alkaa ruskistua. Tee vielä toinen piiras samaan tyyliin.

Vinkki! Täytteeksi sopivat myös kylmäsavulohi, katkaravut tai savutofu.

Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.
Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.

Espanjalaiset churro-ranskikset

6 annosta
valmistusaika 45 min

2 ½ dl vettä
100 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 munaa

Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä
sokerointiin
2 dl sokeria
1 tl kanelia

1. Kiehauta vesi ja voi kattilassa ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon jauhot ja sekoita, kunnes taikinasta tulee kiinteä pallo. Lisää munat yksitellen joukkoon sähkövatkaimella sekoittaen. Lusikoi taikina pursotinpussiin.

2. Sekoita kulhossa sokeri ja kaneli. Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistinpannussa tai kattilassa. Öljy on sopivan lämpöistä, kun leipäpala ruskistuu noin minuutissa. Pursota taikinasta noin 5 cm pituinen tanko varovasti öljyyn ja katkaise taikinatangot saksien avulla. Paista kerrallaan 4–5 munkkitankoa kauniin ruskeiksi.

3. Nosta churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja paista seuraavat tangot, kunnes koko taikina on käytetty. Pyöräytä churrot lämpiminä sokeri-kaneliseoksessa.

Poltteleva suklaadippi

valmistusaika 10 min

100 g suklaata
½ dl kermaa
½ tl cayennepippuria

1. Rouhi suklaa. Kuumenna kerma mikrossa ja lisää suklaarouhe sekä cayennepippuri. Anna sulaa ja sekoita.

Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.
Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.

Passion caipirinha brassityyliin

4 annosta
valmistusaika 15 min

4 limeä
2 rkl sokeria
2 dl cachaçaa
2 passionhedelmää

Lisäksi:
jääpaloja

1. Pese limet huolellisesti. Leikkaa limet osiin valkoisen rangan ympäriltä. Älä käytä sitä juomiin.

2. Jaa limepalat neljään lasiin ja lisää kaikkiin puoli ruokalusikallista sokeria. Murskaa limeä ja sokeria lasissa esimerkiksi puukauhan avulla, kunnes sokeria ei enää erota kiteinä.

3. Lisää puoli desiä cachaçaa jokaiseen lasiin. Puolita passionhedelmät ja lusikoi jokaiseen lasiin puolikkaan hedelmän sisus. Täytä jääpaloilla ja sekoita.