”Salami” tehdään nyt pähkinöistä. Kuva: Panu Pälviä
”Salami” tehdään nyt pähkinöistä. Kuva: Panu Pälviä

Superterveellinen, mutta herkullinen pähkinäsalami sopii muun muassa juustojen kaveriksi.

Jokunen vuosi sitten kaikki väänsivät joulun ruokalahjaksi suklaasalamia. Olisiko tämän joulun hittilahja vuorostaan pähkinäsalami?

Superfood ja raakaruokatrendi ovat tehneet pähkinöistä supersuosittuja. Tämä muun muassa juustotarjottimelle hyvin sopiva pähkinäpötkö on sekä herkullinen että terveellinen. Yhdestä pötköstä riittää naposteltavaa neljälle.

Pähkinäsalami

1 ½ dl hasselpähkinöitä

1 ps (200 g) kuivattuja taateleita

2 rosmariininoksaa

½ tl suolaa

10 parapähkinää

½ dl pistaasipähkinöitä

1. Rouhi hasselpähkinät hienoksi, pilko taatelit muutamaan osaan. Irrottele rosmariinista oksat. Nosta kulhoon hasselpähkinärouhe, taatelit, rosmariininlehdet. Mausta suolalla, ja soseuta seos sauvasekoittimella tahnaksi.

2. Levitä tahna leivinpaperille noin 15 cm pituiseksi ja 10 cm levyiseksi levyksi. Levitä parapähkinät ja pistaasipähkinät levyn päälle. Rullaa pötköksi paperin avulla. Sulje rulla päistään kuin karkkipötkö. Anna kovettua jääkaapissa ainakin tunti ennen tarjoilua.

Maustein päällystetyt lättäleivät sopivat brunssipöytään. 

Mausteiset lättäleivät

4 leipää

Valmistusaika 20 min

Taikina

2 ½ dl vettä

2 tl hunajaa

6 dl vehnäjauhoja

2 tl kuivahiivaa

2 tl suolaa

1 rkl öljyä

Täyte

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

2 rkl seesaminsiemeniä

1 rkl falafelmausteseosta tai juustokuminaa

  1. Valmista ensin taikina. Mittaa leivontakulhoon kädenlämpöinen vesi, hunaja, jauhot, hiiva ja suola. Vaivaa taikina kiinteäksi palloksi ja jatka vaivaamista vielä muutama minuutti. Lisää öljy. Vaivaa vielä hetki. Laita taikina liinan alle puoleksi tunniksi nousemaan.
  2. Sekoita kulhossa oliiviöljy, hunaja, siemenet ja mausteseos. Jaa taikina neljään osaan ja taputtele jauhoitetulla pöydällä lättäniksi. Nosta leivinpaperille ja levitä mausteseos pintaan.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista leipiä noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.
Tee suklaakiekkoja jo valmiiksi odottamaan, niin kahvi valmistuu hetkessä! Kuva: Panu Pälviä

Ah kahvi, tuo suomalaisten lempiliemi. Tänä syksynä suklaata ei säästellä, kun kahvihammasta alkaa kolottaa.

Suklaakahvi

4 annosta

Valmistusaika 15 min + jähmettyminen 15 min

50 g tummaa suklaata

6 dl maitoa

4 espressoshottia tai vahvaa suodatinkahvia

  1. Sulata suklaa vesihauteessa. Levitä leivinpaperi tarjottimelle tai leikkuulaudalle. Piirrä kahvikupin avulla siihen neljä ympyrää. Käännä leivinpaperi ympäri. Levitä suklaa lusikalla ympyröiden sisälle, mutta jätä keskelle neulanpään kokoinen reikä. Anna kovettua jääkaapissa 15 minuuttia.
  2. Laita kahvi keittymään. Mittaa maito kattilaan. Lämmitä se kiehuvaksi. Vaahdota maitoa sauvasekoittimella. Kaada kahvi tarjoillessasi suklaan läpi.
  3. Jaa maito kuppeihin. Nosta suklaat kuppien päälle.