Parsakaali-mantelipasta, kalasoppa, kasvis-juustomunakas. Helpot ohjeet, joilla loihdit nopeasti hyvää kotiruokaa arki-iltaan.

Parsakaali-mantelipasta

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

400 g pastaa
3 valkosipulinkynttä
2 tl sitruunankuorta
3 rkl öljyä
2 rkl sitruunamehua
400 g parsakaalia (pakaste)
1 1/2 dl kanalientä (kuutiosta tai fondista)
suolaa ja pippuria
70 g mantelirouhetta
pinnalle parmesaanijuustoa

Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen.
Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Raasta sitruunasta kuori ja purista mehu.

Kuumenna öljy pannulla, ja kuullota siinä valkosipulia ja sitruunankuorta minuutin ajan. Nosta pannulle parsakaalit ja jatka paistamista 3–4 minuuttia. Lisää ruokaan sitruunamehu, kanaliemi, suolaa ja pippuria. Muista suolaa lisätessäsi, että kanaliemi ja juustoraaste ovat suolaisia.

Valuta kypsä pasta, ja yhdistä se parsakaaliseoksen kanssa. Ripottele mantelirouhe ruuan pinnalle. Raasta päälle parmesaanijuustoa.

Kalasoppa

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

2 valkosipulinkynttä
6–8 perunaa
1 rkl öljyä
100 g sipulikuutioita (pakaste)
2 kalaliemikuutiota
1 l vettä
400 g kalakuutioita (pakaste) 3 rkl tilliä
2 dl ruokakermaa
1/2 sitruunaa

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja lohko perunat.

Kuumenna öljy kattilassa. Paista valkosipulit ja jäiset tai kohmeiset sipulikuutiot keskilämmöllä pehmeiksi. Lisää perunat, liemikuutiot ja vesi. Keitä kymmenen minuuttia.

Lisää jäiset kalapalat ja keitä vielä 6–8 minuuttia kunnes kala on kypsää. Hienonna tilli, ja lisää se kerman kanssa keittoon.

Tarjoa keitto sitruunaviipaleiden kanssa.

Kasvis-juustomunakas

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

100 g grillattua paprikaa (purkista)
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
200 g vihreitä papuja (pakaste)
6 munaa
mustapippuria
100 g pehmeää vuohenjuustoa

Leikkaa paprikat suikaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuu­menna öljy pannulla, ja kuullota siinä valkosipulia minuutin ajan. Lisää pan­nulle pavut ja paprikat. Painele ainek­set tasaiseksi kerrokseksi.

Riko munat erilliseen astiaan, sekoita niiden rakenne haarukalla rikki ja rouhi joukkoon mustapippuria. Kaada mu­naseos pannulle. Paista keskilämmöllä kunnes munat alkavat hyytyä.

Lusikoi vuohenjuusto munakkaan päälle ja kypsennä loppuun. Munakkaan pinta jää kosteaksi. Jos haluat ruuan läpikotaisin kypsäksi, siirrä se hetkeksi kuumaan uuniin grillivastuksen alle.

Tarjoa lisäkkeenä vihersalaattia.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.

Tänä talvena Vihreät kuulat löysivät tiensä joulutorttuihin. Mutta minne muualle niitä voisi tunkea? Listasimme seitsemän vaihtoehtoa.

1. Vihreä kuula -kakku

Juhlavan ulkomuotonsa ansiosta Vihreät kuulat sopivat ihan täydellisesti kakkujen koristeeksi. Instagram-käyttäjä @kanelijasokerin täydellisessä joulukakussa muoto on saanut inspiraationsa kuuselta.

Vinkki! Asettele puolikkaat kuulat kakun päälle niin, että joka toisesta puolikkaasta näkyy sisäpinta ja joka toisesta ulkopinta. Sillä tavalla kakusta tulee entistä näyttävämpi.

2. Vihreä kuula -piparit

Jos tykkäät sekä pipareista että Vihreistä kuulista, et pysty sanomaan tälle yhdistelmälle ei.

Näyttäviä piparkakkuja varten tarvitset vain piparkakkutaikinaa, Vihreitä kuulia ja tomusokeria. Piparkakkutalon akka -blogissa neuvotaan helpot ohjeet näiden näyttävien kuulapipareiden valmistamiseen:

 

Vihreä kuula -piparit toimii! 😘 Katso blogiin. #vihreäkuula #vihreätkuulat #piparkakut #piparkakku #piparit

Henkilön Minna Valtonen (@piparkakku_akka) jakama julkaisu

3. Vihreä kuula -rocky road

Klassinen rocky road -suklaa on siitä mahtava herkku, että siihen voi sujauttaa melkein mitä vai. Tyypilliseen versioon kuuluu yleensä ainakin pähkinöitä, suklaata ja vaahtokarkkeja. Niiden lisäksi joukkoon makoisaan voi mainiosti heittää Vihreiden kuulien paloja!

Helpon rocky road -suklaan reseptin löydät tämän linkin kautta.

 

Testausta koulun kahvilamyyntiä varten 😋 #rockyroad #vaahtokarkki #suklaa #joulupipari #vihreätkuulat

Henkilön Teea Forsström (@teeaforsstrom) jakama julkaisu

4. Vihreä kuula -kiisseli

Klassikkomakeisen vihaajan korvaan tämä jälkkärivaihtoehto saattaa kuulostaa ällöttävältä – mutta kuulien rakastaja innostuu taatusti! Lue ohje Lohturuokaa ja rakkautta -blogista.

 

This recipe is called "VIHREÄ KUULA - juhlakiisseli"🌲 there's a traditional holiday jelly candy in Finland that has a very rich 🍐 pear flavor. It is called "a green marble" by @fazersuomi . It has been sold in the country for over 100 years. I wanted to turn this candy into a custard that would celebrate the winter and Christmas season and this is the beautiful end result I came up with. I used some pomegranate seeds to add a little bit of acidity to balance the sweetness and to add a pop of color. 🍎OHJE BLOGISSA 🍐#marthabakes #food52 #vihreäkuula #feedfeed #thefeedfeed #foodandwine #gloobyfood #makuja #comfortfood #vegetarian #yahoofood #foods4Thought #nycfood #f52grams #buzzfeast #foodgawker #foodporn #buzzfeedfood #feedfeed #thefeedfeed #makulehti #eater #yummy #nomnom #bareaders #foodphotography #lohturuokaa @food #eattheworld #visitfinland #patisserie #pastry #nytimesfood

Henkilön J E N N Y r o s t a i n (@love_and_comfort_food) jakama julkaisu

5. Vihreä kuula -sliderit

Suolainen sinihomejuusto on mainio pari äärimmäisen makealle marmeladille.

Valmistaminen on megahelppoa. Tarvitset vain Vihreitä kuulia, sinihomejuustoa ja coctail-tikkuja. Puolita ensin kuulat ja leikkaa juusto siivuiksi. Aseta juusto puolikkaiden kuulien väliin ja vedä tikku komeudesta läpi.

 

Mmmmmm... #vihreäkuula #homejuusto

Henkilön Veera Vanhanen (@romuharakka) jakama julkaisu

6. Vihreä kuula -tikkarit

Kuulien pyöreä muoto on täydellinen tikkareihin. Valmistaminen on helppoa: Työnnä vihreät kuulat ensin pilleihin. Sulata suklaa kattilassa. Dippaa kuulat kokonaan suklaasulaan tai tee niihin suklaalla raitoja. Voit koristella upeudet esimerkiksi suolapähkinärouheella.

 

Oli pakko kokeilla 🍭 #vihreätkuulat #finlandiamarmeladeja #fazer #marmeladitikkarit

Henkilön Piia K (@piiku_4a) jakama julkaisu

7. Vihreä kuula -suklaatalo

Tämä jouluinen talo on makeanystävän unelma! Sen seinät on tehty suklaalevyistä ja katto koristeltu Vihrein kuulin. Instagram-käyttäjä @pauliinaniska on lisäksi kehystänyt makean talon Pihlaja-klassikkomakeisilla, eli perinteisillä kettukarkeilla. 

Meinaatko kokeilla jotain näistä ihanuuksista?