Sillä välin, kun ramenin liemi hautuu, valmistuvat sattumat. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Sillä välin, kun ramenin liemi hautuu, valmistuvat sattumat. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Ramen ei ole suotta trendikeitto. Pikaversio siitä syntyy kotona vain puolessa tunnissa. Maukasta!

– Japanissa perinteisen ramenkeiton liemi hautuu kaksi vuorokautta, kertoo helsinkiläisen ravintola Pastorin keittiömestari Robert von Bell.

Ei siis mitään pikaruokaa, mutta onneksi von Bell ratkaisi ongelman.

– Kehitin tämän ohjeen, koska kotioloissa ei ole aikaa perinteisen ramenin valmistamiseen ja välillä on ihana syödä juuri tällaista ruokaa kotona. Oleellista on, että liemessä hautuu savustettua possunkylkeä. Ilman possua ei voi tehdä ramenia.

Muita makuaineksia sen sijaan voi vaihtaa maun ja fiiliksen mukaan.

– Liemeen voi lisätä aineksia tilanteen mukaan. Kokeile tofua, katkarapuja, jättikatkarapuja tai wakame-merilevää, von Bell suosittelee.

Von Bellin reseptissä siitakesienet ja savustettu possunkylki antavat maun liemelle. Parhaan makuinen liemi tulee, kun käyttää savustettua possunkylkeä ja nahkaa, mutta voit korvata ne myös pekonilla.

Pikaramen

4 annosta

Valmistusaika 30 min

Liemi

peukalon kokoinen pala inkivääriä

½ keltasipuli

1 valkosipulinkynsi

100 g siitakesieniä

1 rkl öljyä

1 l lihalientä

(possunkyljen nahka)

1 rkl soijaa

1 rkl miriniä eli riisiviinietikkaa (esim. Yutaka)

Lisäksi

4 kananmunaa

200 g sobanuudeleita tai munanuudeleita

200 g savustettua ylikypsää possunkylkeä tai pekonia

1 pnt kevätsipulia

1 ruukku korianteria

1 prk (285 g) maissia

1 levy norimerilevää

4 tl seesamiöljyä

1. Kuori inkivääri ja sipulit. Pilko ne ja siitakesienet paloiksi, muodolla ei ole väliä. Kuullota palat öljyssä kattilassa. Lisää joukkoon lihaliemi. Jos käytät possunkylkeä, leikkaa palasta nahka ja lisää nahka liemeen. Hauduta lientä 10 minuuttia. Siivilöi liemi. Mausta soijalla ja mirinillä.

2. Keitä kananmunat koviksi 8 minuuttia. Nosta munat kylmään veteen.

3. Keitä nuudelit kypsiksi kiehuvassa vedessä (sobanuudeleita 3 minuuttia, munanuudeleita noin 2 minuuttia). Valuta ja huuhtele kylmällä vedellä.

4. Leikkaa possunkylki tai pekoni ohuiksi viipaleiksi ja paahda palat nopeasti pannulla rapeiksi. Leikkaa kevätsipuli renkaiksi ja silppua korianteri. Valuta ja huuhtele maissi. Kuori ja halkaise munat.

5. Annostele keitto. Laita nuudelit ja maissia neljän kulhon pohjalle. Kaada päälle kuuma liemi. Nosta joukkoon kananmunat, kevätsipuli ja korianteri. Viimeistele annokset murretulla merilevällä ja seesamiöljyllä.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan