Sillä välin, kun ramenin liemi hautuu, valmistuvat sattumat. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Sillä välin, kun ramenin liemi hautuu, valmistuvat sattumat. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Ramen ei ole suotta trendikeitto. Pikaversio siitä syntyy kotona vain puolessa tunnissa. Maukasta!

– Japanissa perinteisen ramenkeiton liemi hautuu kaksi vuorokautta, kertoo helsinkiläisen ravintola Pastorin keittiömestari Robert von Bell.

Ei siis mitään pikaruokaa, mutta onneksi von Bell ratkaisi ongelman.

– Kehitin tämän ohjeen, koska kotioloissa ei ole aikaa perinteisen ramenin valmistamiseen ja välillä on ihana syödä juuri tällaista ruokaa kotona. Oleellista on, että liemessä hautuu savustettua possunkylkeä. Ilman possua ei voi tehdä ramenia.

Muita makuaineksia sen sijaan voi vaihtaa maun ja fiiliksen mukaan.

– Liemeen voi lisätä aineksia tilanteen mukaan. Kokeile tofua, katkarapuja, jättikatkarapuja tai wakame-merilevää, von Bell suosittelee.

Von Bellin reseptissä siitakesienet ja savustettu possunkylki antavat maun liemelle. Parhaan makuinen liemi tulee, kun käyttää savustettua possunkylkeä ja nahkaa, mutta voit korvata ne myös pekonilla.

Pikaramen

4 annosta

Valmistusaika 30 min

Liemi

peukalon kokoinen pala inkivääriä

½ keltasipuli

1 valkosipulinkynsi

100 g siitakesieniä

1 rkl öljyä

1 l lihalientä

(possunkyljen nahka)

1 rkl soijaa

1 rkl miriniä eli riisiviinietikkaa (esim. Yutaka)

Lisäksi

4 kananmunaa

200 g sobanuudeleita tai munanuudeleita

200 g savustettua ylikypsää possunkylkeä tai pekonia

1 pnt kevätsipulia

1 ruukku korianteria

1 prk (285 g) maissia

1 levy norimerilevää

4 tl seesamiöljyä

1. Kuori inkivääri ja sipulit. Pilko ne ja siitakesienet paloiksi, muodolla ei ole väliä. Kuullota palat öljyssä kattilassa. Lisää joukkoon lihaliemi. Jos käytät possunkylkeä, leikkaa palasta nahka ja lisää nahka liemeen. Hauduta lientä 10 minuuttia. Siivilöi liemi. Mausta soijalla ja mirinillä.

2. Keitä kananmunat koviksi 8 minuuttia. Nosta munat kylmään veteen.

3. Keitä nuudelit kypsiksi kiehuvassa vedessä (sobanuudeleita 3 minuuttia, munanuudeleita noin 2 minuuttia). Valuta ja huuhtele kylmällä vedellä.

4. Leikkaa possunkylki tai pekoni ohuiksi viipaleiksi ja paahda palat nopeasti pannulla rapeiksi. Leikkaa kevätsipuli renkaiksi ja silppua korianteri. Valuta ja huuhtele maissi. Kuori ja halkaise munat.

5. Annostele keitto. Laita nuudelit ja maissia neljän kulhon pohjalle. Kaada päälle kuuma liemi. Nosta joukkoon kananmunat, kevätsipuli ja korianteri. Viimeistele annokset murretulla merilevällä ja seesamiöljyllä.