Soppa365
Pikaleipä on parhaimmillaan kuumana. Kuva: Mikko Hannula
Pikaleipä on parhaimmillaan kuumana. Kuva: Mikko Hannula

 Kun leipätaikinaa ei vaivata eikä kohoteta, leivän ehtii tehdä aamiaiselle tai arki-iltana.

Hiivaleivän tekeminen on aina pitkähkö prosessi. Hiivalla kohotettu taikina nostatetaan aina peräti kaksi kertaa.

Koska pikaleivissä käytetään hiivan sijasta ruokasoodaa kohotukseen, taikina vain sekoitetaan nopeasti, muotoillaan ja paistetaan saman tien kohottamatta. Sooda kohottaa leivän uunissa eikä tavanomaista kohotusta siis tarvita laisinkaan.

Ei vaivaa eikä vaivaamista

Taikinaa ei myöskään vaivata vaan se sekoitetaan nopsasti nuolijalla tai puuharukalla. Näin kädet pysyvät pois taikina kulhosta. Taikinan voi joko muotoilla jauhotetulla pöydällä tai kumota suoraan leivinpaperille. Mehevän rakenteensa leipä saa jogurtista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pikaleivät ovat parhaimmillaan uunituoreina eivätkä ne kestä juurikaan säilytystä. Leivo siis vain sen verran kuin tarvitset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Helppo pikaleipä

1 leipä

valmistusaika 45 min

3 dl vehnäjauhoja

3 dl grahamjauhoja

1 tl ruokasoodaa

1 tl suolaa

2 dl vettä

1 dl maustamatonta jogurttia

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Yhdistä kulhossa jauhot, ruokasooda ja suola. Sekoita vesi ja jogurtti.
  3.  Lisää nesteet kuiviin aineisiin ja sekoita taikina nopeasti taikinaksi esimerkiksi nuolijalla tai puulastalla. Älä vaivaa.
  4. Muotoile taikinasta jauhojen avulla pyöreä limppu tai kumoa taikina suoraan kulhosta pellille. Viillä terävällä veitsellä ristiviilto leivän pintaan.
  5. Paista leipää uunissa noin 30–40 minuuttia. Leipä on kypsä, kun se kumisee pohjaa koputettaessa. Nosta ritilälle ja anna jäähtyä.

Resept: Anu Brask

Vierailija

Niin sanonpa selvyyden vuoksi, että tuolla jogurtilla on tuossa ihan oikea tarkoituskin, eikä vain 'mehevää rakennetta' antamassa. Sooda kun ei sinällään kohota mitään, se vaatii parikseen jotain hapanta, esim. juuri jogurttia tai piimää, tai vaikka jotain hedelmää tms.

Sisältö jatkuu mainoksen alla