Feta-pinaatti­piirakka kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä ja leikata vasta jäähtyneenä.

1. Ota voitaikina ajoissa huoneen­lämpöön sulamaan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy paistinpannulla, lisää sipulit ja ­pinaatti. Anna kuullottua pari minuuttia. Jäähdytä.

3. Painele voitaikina leivinpaperilla peitetyn uunivuoan (25 x 33 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä pinaatti-sipuliseos pohjalle, lisää valutetut fetajuustokuutiot ja pinjansiemenet.

4. Vatkaa kerman joukkoon munat. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada täyte pohjalle. Paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Jäähdytä ja paloittele.

Resepti

Annoksia:
20
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 15 minuuttia + paistoaika: 40 minuuttia

Resepti

1 pkt voitaikinaa

päälle:

1 sipuli
1
rkl
öljyä
100
g
tuoretta pinaattia
200
g
fetajuustokuutioita
2
rkl
pinjansiemeniä
3
dl
kuohukermaa
4 munaa
suolaa
mustapippuria
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.