Säilö voikukannuput etikkaliemeen.
Säilö voikukannuput etikkaliemeen.

Voikukkien paras keräysaika on nyt. Niistä voi käyttää sekä nuput että lehdet.

Villiyrttien aika on nyt. Monille voikukka on vain ärsyttävän sitkeä rikkakasvi, toisille monipuolinen herkku. Älä tuhlaa kesää hampaat irvessä kitkemiseen, vaan poimi voikukannuppuja ja tee niistä oma pikkelsi tai kaprikset.

Kerää voikukat puhtaalta paikalta, ja käytä kasvista kukan nuput ja lehdet.

Nupuista voi tehdä pikkelsiä tai ”kapriksia”. Lehdet sopivat rucolan tapaan salaatin joukkoon. Lehdet voi myös kuivata ja jauhaa. Voikukkajauhe sopii esimerkiksi smoothieden joukkoon. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Voikukkapikkelsi

1 annos

Sisältö jatkuu mainoksen alla

30 min

4 dl voikukan nuppuja

2 rkl hunajaa tai sokeria

2 tl suolaa

2 kpl valkosipulin kynsiä halutessa

3 dl väkiviinaetikkaa

merisuolaa keittämiseen

  1. Ryöppää voikukannuput reippaasti suolatussa vedessä (1 l / 4 rkl merisuolaa) parin minuutin ajan. Kaada vesi pois ja jäähdytä nuput nopeasti kylmällä vedellä/ jääpalakylvyllä.
  2. Kiehauta kattilassa etikka, hunaja tai sokeri ja suola. Lado jäähtyneet nuput kuumennettuihin lasipurkkeihin ja kaada päälle kuuma etikka-suolaliemi. Jos tahdot pikkelssiin lisäpotkua laita joukkoon valkosipulinkynsi/ purkki.
  3. Sulje kannella ja anna jäähtyä huoneenlämmössä kunnes kansi ”poksahtaa” eli umpioituu. Anna nuppupikkelssin maustua jääkaapissa vähintään pari päivää. Avaamaton jääkaapissa tai kylmäkellarissa säilytetty hyvin umpioitunut purkillinen nuppupikkelssiä säilyy syötävänä vuoden jos toisenkin.

Voikukannuppukaprikset

2 rkl merisuolaa

3 dl vettä

3 dl voikukannuppuja

Liemi

1,5 dl etikkaa

3/4 dl vettä

2 rkl sokeria

1 kpl laakerinlehti

  1. Huuhtele voikukannuput hyvin (tai liota viileässä vedessä muutama tunti). Jos keräät nuput edellisenä päivänä huuhtele ne hyvin ja säilytä ne jääkaapissa. Nuput säilyvät viileässä freesinä vuorokauden.
  2. Ryöppää nuppuja pari minuuttia, siivilöi ja lado keitettyihin lasitölkkeihin.
  3. Tee suolaliemi: keitä kunnes merisuola on kokonaan liuennut veteen. Kaada suolaliemi purkkeihin nuppujen päälle, sulje kannella ja anna seistä huoneen lämmössä 3 päivää. 
  4. Kaada suolaliemi purkeista. Keitä etikkaliemi ja kaada se kuumana lasitölkkeihin. Sulje kannella ja jäähdytä huoneenlämmössä. Siirrä jäähtyneet tölkit jääkaappiin ja anna nuppukapristen maustua vähintään 3 päivää. Säilytä jääkaapissa tai kylmäkellarissa. Hyvin desinfioituihin tölkkeihin säilötyt nuppukaprikset säilyvät avaamattomina jääkaapissa helposti vuoden.

Ohje Anu Brask, ohje julkaistu Kodin Kuvalehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla