Omassa keittiössä saa valita, mistä maksaa.

Kookos-kaalipata

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
3 cm inkivääriä
1 rkl öljyä
1 rkl currya
5 dl kasvislientä (kuutiosta)
3 porkkanaa
500 g keräkaalia
2 dl kookosmaitoa
1 tlk (400 g) kypsiä kikherneitä
mustapippuria
Päälle:
1/2 dl maapähkinöitä
1 ruukku korianteria

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Kuumenna öljy kattilassa ja paistasipuli pehmeäksi. Lisää valkosipuli, inkivääri ja curryjauhe kuullottumaan.
Kaada kasvisliemi kattilaan.

Kuori ja paloittele porkkanat ohuiksi. Suikaloi kaali. Laita porkkanat ja kaalisuikaleet liemeen kypsymään kymmeneksi minuutiksi. Lisää kookosmaito. Huuhdo kikherneet, ja lisää ne ruokaan. Rouhi joukkoon mustapippuria. Kuumenna kunnes herneet lämpenevät.

Rouhi maapähkinät, silppua korianteri, ja ripottele ne tarjoiluvaiheessa padan pinnalle.

Chilinen papukeitto

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
noin 300 g kesäkurpitsaa
2 tl öljyä
1–2 tl paprikajauhetta
1 tlk (noin 400 g) (chilillä maustettua) tomaattimurskaa
noin 5 dl vettä
1 pss (200 g) pakastettuja vihreitä papuja
1 tlk (400 g) valkoisia papuja
tomaattikastikkeessa
1 tlk säilykepaprikaa suikaleina
1/2 tl suolaa
1 rkl tuoretta tai 2 tl kuivattua
basilikaa
(ripaus chiliä)

Kuori ja leikkaa sipuli ja valkosipulit suikaleiksi. Suikaloi kesäkurpitsa. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Sekoita joukkoon kesäkurpitsa ja paprikajauhe. Kääntele hetki kuumassa öljyssä. Lisää kattilaan tomaattimurska ja vettä noin 3 dl. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoita joukkoon jäiset vihreätpavut, valkoiset pavut kastikkeineen ja valutettu paprikasäilyke. Lisää tarvittaessa loppu vesi, kiehauta keitto ja hauduta noin 5 minuuttia. Mausta lopuksi suolalla ja basilikalla sekä halutessasi chilillä.

Kaaliwokki

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

400 g kurttu- tai kiinankaalia
2 sipulia
2 porkkanaa
125 g riisinuudeleita
1 rkl rypsiöljyä
300 g marinoimattomia possusuikaleita
2 tl paprikajauhetta
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1 dl vettä
1 rkl ketjap manista tai soijakastiketta
ripaus chiliä tai chilikastiketta maun mukaan

Suikaloi kaali, kuoritut sipulit ja porkkanat. Pehmennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna öljy tilavalla pannulla ja ruskista ensin possusuikaleet. Mausta paprikalla ja pippurilla. Kumoa sekaan kasvissuikaleet ja jatka paistamista kovalla lämmöllä viitisen minuuttia koko ajan sekoittaen. Kaada pannuun vesi ja hauduta miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Mausta ruoka soijalla ja chilillä. Nosta valutetut nuudelit sekaan ja tarjoa.

Bolognalainen jauhelihakastike

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

2–3 valkosipulinkynttä
1 pss (200 g) pakastettuja sipulikuutioita
1 pss (250 g) pakastettuja kasvissuikaleita
tai keittojuureksia
250 g vähärasvaista naudan
jauhelihaa (rasvaa 7 %)
2 rkl tomaattipyreetä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1–2 tl kuivattua oreganoa tai
pizzamausteseosta
Lisäksi: 250 g täysjyväspagettia (kypsentämätöntä)

Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Kuumenna jäisiä sipulikuutioita kattilassa pari minuuttia koko ajan sekoittaen.
Lisää kasvis- tai juuressuikaleet ja jatka paistamista pari minuuttia. Kumoa jauheliha sekaan ja paista koko ajan sekoitellen.

Lisää pyree ja tomaattimurska sekä hiukan vettä. Kuumenna kiehuvaksi, mausta ja jätä miedolle lämmölle kannen alle muhimaan 20 minuutiksi. Lisää kastikkeeseen tarvittaessa vettä. Keitä kastikkeen muhiessa spagetti pakkauksen ohjeen mukaan. Tarkista kastikkeen maku ja nosta tarjolle.

Kuuma leipä

n. 1,15 € / annos

1 annos
Valmistusaika: 10 minuuttia

2 viipaletta täysjyväpaahtoleipää
2 rkl yrttimaustettua tomaattimurskaa
1 aurinkokuivattu tomaatti
2 viipaletta keittokinkkua
2 rkl juustoraastetta
1 rkl mustia oliiviviipaleita
1/4 tl mustapippuria

Sivele leiville tomaattimurska. Hienonna aurinkokuivattu tomaatti ja oliivit. Lado kaikki täytteet leipien väliin. Mausta pippurilla. Paista leipää pinnoitetulla pannulla ilman rasvaa
2–3 minuuttia puoleltaan. Paina leipää tukevalla lastalla pannun pohjaa vasten. Leipä on valmis, kun välissä oleva juusto on sulanut.

Vuohenjuustokeitto

n. 0,90 € / annos

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

1/2 sipuli
1/2 rkl öljyä
1 valkosipulinkynsi
2 prk (800 g) tomaattimurskaa
3 dl vettä
1 kanaliemikuutio
1 tl oreganoa
100 g pehmeää vuohenjuustoa

Kuori ja kuutioi sipuli. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä sipulia. Purista tai raasta kattilaan valkosipulinkynsi. Lisää tomaattimurska, vesi, liemikuutio ja mausteet. Anna kiehua viisi minuuttia. Sekoita vuohenjuusto keittoon, kuumenna ja tarjoile.

Paahdettu kotimysli

Koko annos n. 3,50 €

noin 20 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

10 dl kaurahiutaleita
1 dl pähkinärouhetta
1 dl pellavarouhetta
2 dl kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä
4 rkl öljyä
3 rkl juoksevaa hunajaa
1 dl rusinoita
1 dl kuivattuja marjoja tai hedelmiä (esimerkiksi karpaloita tai aprikoosia)

Sekoita hiutaleet, rouheet, siemenet, öljy ja hunaja keskenään. Jos hunaja on liian jäykkää, kuumenna sitä hetki mikrossa. Levitä seos pellille ja paahda 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia välillä seosta käännellen. Mysli kärähtää helposti, joten vahdi sitä koko ajan. Lisää mysliin rusinat ja kuivatut marjat (tai pilkotut hedelmät).

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.