Omassa keittiössä saa valita, mistä maksaa.

Kookos-kaalipata

4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
3 cm inkivääriä
1 rkl öljyä
1 rkl currya
5 dl kasvislientä (kuutiosta)
3 porkkanaa
500 g keräkaalia
2 dl kookosmaitoa
1 tlk (400 g) kypsiä kikherneitä
mustapippuria
Päälle:
1/2 dl maapähkinöitä
1 ruukku korianteria

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta inkivääri. Kuumenna öljy kattilassa ja paistasipuli pehmeäksi. Lisää valkosipuli, inkivääri ja curryjauhe kuullottumaan.
Kaada kasvisliemi kattilaan.

Kuori ja paloittele porkkanat ohuiksi. Suikaloi kaali. Laita porkkanat ja kaalisuikaleet liemeen kypsymään kymmeneksi minuutiksi. Lisää kookosmaito. Huuhdo kikherneet, ja lisää ne ruokaan. Rouhi joukkoon mustapippuria. Kuumenna kunnes herneet lämpenevät.

Rouhi maapähkinät, silppua korianteri, ja ripottele ne tarjoiluvaiheessa padan pinnalle.

Chilinen papukeitto

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
noin 300 g kesäkurpitsaa
2 tl öljyä
1–2 tl paprikajauhetta
1 tlk (noin 400 g) (chilillä maustettua) tomaattimurskaa
noin 5 dl vettä
1 pss (200 g) pakastettuja vihreitä papuja
1 tlk (400 g) valkoisia papuja
tomaattikastikkeessa
1 tlk säilykepaprikaa suikaleina
1/2 tl suolaa
1 rkl tuoretta tai 2 tl kuivattua
basilikaa
(ripaus chiliä)

Kuori ja leikkaa sipuli ja valkosipulit suikaleiksi. Suikaloi kesäkurpitsa. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Sekoita joukkoon kesäkurpitsa ja paprikajauhe. Kääntele hetki kuumassa öljyssä. Lisää kattilaan tomaattimurska ja vettä noin 3 dl. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoita joukkoon jäiset vihreätpavut, valkoiset pavut kastikkeineen ja valutettu paprikasäilyke. Lisää tarvittaessa loppu vesi, kiehauta keitto ja hauduta noin 5 minuuttia. Mausta lopuksi suolalla ja basilikalla sekä halutessasi chilillä.

Kaaliwokki

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia

400 g kurttu- tai kiinankaalia
2 sipulia
2 porkkanaa
125 g riisinuudeleita
1 rkl rypsiöljyä
300 g marinoimattomia possusuikaleita
2 tl paprikajauhetta
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1 dl vettä
1 rkl ketjap manista tai soijakastiketta
ripaus chiliä tai chilikastiketta maun mukaan

Suikaloi kaali, kuoritut sipulit ja porkkanat. Pehmennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna öljy tilavalla pannulla ja ruskista ensin possusuikaleet. Mausta paprikalla ja pippurilla. Kumoa sekaan kasvissuikaleet ja jatka paistamista kovalla lämmöllä viitisen minuuttia koko ajan sekoittaen. Kaada pannuun vesi ja hauduta miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Mausta ruoka soijalla ja chilillä. Nosta valutetut nuudelit sekaan ja tarjoa.

Bolognalainen jauhelihakastike

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

2–3 valkosipulinkynttä
1 pss (200 g) pakastettuja sipulikuutioita
1 pss (250 g) pakastettuja kasvissuikaleita
tai keittojuureksia
250 g vähärasvaista naudan
jauhelihaa (rasvaa 7 %)
2 rkl tomaattipyreetä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1–2 tl kuivattua oreganoa tai
pizzamausteseosta
Lisäksi: 250 g täysjyväspagettia (kypsentämätöntä)

Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Kuumenna jäisiä sipulikuutioita kattilassa pari minuuttia koko ajan sekoittaen.
Lisää kasvis- tai juuressuikaleet ja jatka paistamista pari minuuttia. Kumoa jauheliha sekaan ja paista koko ajan sekoitellen.

Lisää pyree ja tomaattimurska sekä hiukan vettä. Kuumenna kiehuvaksi, mausta ja jätä miedolle lämmölle kannen alle muhimaan 20 minuutiksi. Lisää kastikkeeseen tarvittaessa vettä. Keitä kastikkeen muhiessa spagetti pakkauksen ohjeen mukaan. Tarkista kastikkeen maku ja nosta tarjolle.

Kuuma leipä

n. 1,15 € / annos

1 annos
Valmistusaika: 10 minuuttia

2 viipaletta täysjyväpaahtoleipää
2 rkl yrttimaustettua tomaattimurskaa
1 aurinkokuivattu tomaatti
2 viipaletta keittokinkkua
2 rkl juustoraastetta
1 rkl mustia oliiviviipaleita
1/4 tl mustapippuria

Sivele leiville tomaattimurska. Hienonna aurinkokuivattu tomaatti ja oliivit. Lado kaikki täytteet leipien väliin. Mausta pippurilla. Paista leipää pinnoitetulla pannulla ilman rasvaa
2–3 minuuttia puoleltaan. Paina leipää tukevalla lastalla pannun pohjaa vasten. Leipä on valmis, kun välissä oleva juusto on sulanut.

Vuohenjuustokeitto

n. 0,90 € / annos

4 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

1/2 sipuli
1/2 rkl öljyä
1 valkosipulinkynsi
2 prk (800 g) tomaattimurskaa
3 dl vettä
1 kanaliemikuutio
1 tl oreganoa
100 g pehmeää vuohenjuustoa

Kuori ja kuutioi sipuli. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä sipulia. Purista tai raasta kattilaan valkosipulinkynsi. Lisää tomaattimurska, vesi, liemikuutio ja mausteet. Anna kiehua viisi minuuttia. Sekoita vuohenjuusto keittoon, kuumenna ja tarjoile.

Paahdettu kotimysli

Koko annos n. 3,50 €

noin 20 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

10 dl kaurahiutaleita
1 dl pähkinärouhetta
1 dl pellavarouhetta
2 dl kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä
4 rkl öljyä
3 rkl juoksevaa hunajaa
1 dl rusinoita
1 dl kuivattuja marjoja tai hedelmiä (esimerkiksi karpaloita tai aprikoosia)

Sekoita hiutaleet, rouheet, siemenet, öljy ja hunaja keskenään. Jos hunaja on liian jäykkää, kuumenna sitä hetki mikrossa. Levitä seos pellille ja paahda 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia välillä seosta käännellen. Mysli kärähtää helposti, joten vahdi sitä koko ajan. Lisää mysliin rusinat ja kuivatut marjat (tai pilkotut hedelmät).

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.

Vuoden suurimman urheilutapahtuman kisakatsomoon katetaan pöytä ennakkosuosikkien mukaan.

Ranskalaiset leipäsipsit

valmistusaika 20 min

½ vehnäpatonki
2 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
1 tl provencen yrtit -mausteseosta
1 tl suolaa

Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.
Sipsit säilyvät hyvin, ja niitä voi tehdä kerralla useamman pellillisen.

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Siivuta patonki mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.

2. Levitä patonkisiivut pellille. Hiero pintaan öljy, valkosipulimurska ja yrtit. Paahda uunissa rapeiksi 5–10 minuuttia. Vahdi, ettei sipsit palat. Suolaa.

Pistou-dippi

valmistusaika 10 min

1 ruukku basilikaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ dl ranskankermaa

1. Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.

Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!
Flammkuchen eli liekkipiiras on saksalaisversio pitsasta. Voit myös kaulia piiraan puolta pienemmäksi ja paistaa sen grillissä!

Saksalainen liekkipiiras

4 annosta
valmistusaika 40 min

Pohja:
7 dl jauhoja
2 dl vettä
2 munankeltuaista
1 tl suolaa
2 rkl öljyä

Täyte:
1 prk smetanaa
1 rkl karkeaa dijon-sinappia
½ kesäkurpitsa
4 kevätsipulia
100 g palvikinkkua

1. Sekoita kulhossa jauho ja suola. Lisää vesi, keltuaiset ja öljy. Sekoita. Lisää jauhoja tarvittaessa. Vaivaa, kunnes taikina on kiinteä pallo. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkapissa.

2. Sekoita smetana ja dijon-sinappi. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Puolita kevätsipulit pituussuunnassa.

3. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa. Nosta leivinpaperille. Levitä päälle puolet smetanasta ja muista täytteistä. Paista noin 7 minuuttia, eli kunnes piiras alkaa ruskistua. Tee vielä toinen piiras samaan tyyliin.

Vinkki! Täytteeksi sopivat myös kylmäsavulohi, katkaravut tai savutofu.

Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.
Ohuet churrot kypsyvät nopeasti. Siksi niiden paistaminen on helppoa.

Espanjalaiset churro-ranskikset

6 annosta
valmistusaika 45 min

2 ½ dl vettä
100 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 munaa

Paistamiseen:
1 l rypsiöljyä
sokerointiin
2 dl sokeria
1 tl kanelia

1. Kiehauta vesi ja voi kattilassa ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon jauhot ja sekoita, kunnes taikinasta tulee kiinteä pallo. Lisää munat yksitellen joukkoon sähkövatkaimella sekoittaen. Lusikoi taikina pursotinpussiin.

2. Sekoita kulhossa sokeri ja kaneli. Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistinpannussa tai kattilassa. Öljy on sopivan lämpöistä, kun leipäpala ruskistuu noin minuutissa. Pursota taikinasta noin 5 cm pituinen tanko varovasti öljyyn ja katkaise taikinatangot saksien avulla. Paista kerrallaan 4–5 munkkitankoa kauniin ruskeiksi.

3. Nosta churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan ja paista seuraavat tangot, kunnes koko taikina on käytetty. Pyöräytä churrot lämpiminä sokeri-kaneliseoksessa.

Poltteleva suklaadippi

valmistusaika 10 min

100 g suklaata
½ dl kermaa
½ tl cayennepippuria

1. Rouhi suklaa. Kuumenna kerma mikrossa ja lisää suklaarouhe sekä cayennepippuri. Anna sulaa ja sekoita.

Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.
Caipirinha on brasilialaisten suosikkidrinkki, jota varioidaan erilaisilla hedelmillä. Alkuperäiseen caipirinhaan ei tule passionhedelmää vaan limeä, sokeria ja cachaçaa.

Passion caipirinha brassityyliin

4 annosta
valmistusaika 15 min

4 limeä
2 rkl sokeria
2 dl cachaçaa
2 passionhedelmää

Lisäksi:
jääpaloja

1. Pese limet huolellisesti. Leikkaa limet osiin valkoisen rangan ympäriltä. Älä käytä sitä juomiin.

2. Jaa limepalat neljään lasiin ja lisää kaikkiin puoli ruokalusikallista sokeria. Murskaa limeä ja sokeria lasissa esimerkiksi puukauhan avulla, kunnes sokeria ei enää erota kiteinä.

3. Lisää puoli desiä cachaçaa jokaiseen lasiin. Puolita passionhedelmät ja lusikoi jokaiseen lasiin puolikkaan hedelmän sisus. Täytä jääpaloilla ja sekoita.