Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Helppojen pitaleipien­ päälle voi laittaa ­mitä vain. Esimerkiksi tuore­juusto ja kylmä­savulohi sopivat hyvin.

1. Sekoita veden joukkoon suola, öljy ja jauhot. Jätä liinan alle lepäämään tunniksi.

2. Jaa taikina 20 osaan. Kauli taikinapalat tai painele ne käsin jauhoja apuna käyttäen pyöreiksi kakkaroiksi. Paista leivät kuivalla ja kuumalla paistin­pannulla molemmin puolin. ­Varo kuitenkin polttamasta niitä ja tarkista, että ne ovat varmasti kypsiä. Mitä ohuempia leivät on, sitä nopeam­min ne kypsyvät.

3. Levitä tapenadea jokaiselle leivälle. Asettele päälle serranokinkku kauniiksi kiehkuraksi ja viimeistele tuoreella rucolalla.

Resepti

Annoksia:
20
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 10 minuuttia + kohoamisaika: 1 tunti + paistoaika: 30 minuuttia

Resepti

3
dl
lämmintä vettä
1
tl
suolaa
3
rkl
oliiviöljyä
7
dl
vehnäjauhoja

täyte:

1
prk
(2 dl/175 g) valmista mustaa tapenadea
20 siivua serranokinkkua
rucolaa
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.