Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Pho-keitto on rapakon takana­ kebabin ja burritojen kaltaista pikaruokaa.

1. Kuori inkivääri. Mojauta inkiväärijuurakkoa ja valkosipulinkynsiä lihanuijalla tai kaulimella, jotta ne vähän muhjaantuvat. Poista chilistä siemenet ja valkoiset osat. Kuumenna öljy kattilassa ja paista inkivääriä, valko­sipuleita (kuorineen) ja chiliä 5 minuuttia. Lisää vesi, liemikuutiot, kalakastike, tähti­anikset ja sokeri. Hauduta 10 minuuttia. Ota chili, inkivääri ja valkosipulit pois liemestä.

2. Lisää broilerinfilee ja possu kuumaan liemeen. Kypsennä miedolla lämmöllä 10–15 min. Nosta lihat pois kattilasta, suikaloi ne ja siirrä odottamaan. Lisää kalakastike liemeen.

3. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja annostele ne tarjoilukulhoihin. Jaa liha kulhoihin.

4. Valmistele lisukkeet. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi renkaiksi ja limetit lohkoiksi ja huuhtele idut. Pane kaikki lisukkeet­ tarjolle omissa kulhoissaan.

5. Kaada kuuma liemi kulhoihin nuudeleiden ja lihan päälle. Lisukkeita­ ruokailijat voivat annostella­ keittoonsa itse haluamansa määrän.

Resepti

Annoksia:
4
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 45 minuuttia

Resepti

4 cm inkivääriä
4
kpl
valkosipulinkynttä
1
kpl
chili
öljyä
1
l
vettä
2
kpl
kanaliemikuutiota
2
kpl
tähtianista
1
tl
sokeria
2
kpl
broilerin rintafileetä
200
g
possunfileetä
1
rkl
kalakastiketta
250
g
riisinuudeleita

Lisukkeet

4
kpl
kevätsipulia
2
kpl
limettiä
250
g
mungpavun ituja
1
dl
sipulirouhetta
4
rkl
suolapähkinöitä
ruukku korianteria
ruukku thaibasilikaa
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.