Kuva Sami Repo
Kuva Sami Repo

1. Pese porkkanat huolellisesti (niitä ei tarvitse kuoria). Leikkaa ne pituussuunnassa kahteen tai neljään osaan. Irrota kukkakaaleista kukinnot. Halkaise kesäkurpitsa pituussuunnassa neljään osaan ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Halkaise paprikat, ota siemenet pois ja leikkaa isohkoiksi paloiksi. Hienonna kevätsipulin varret.

2. Keitä porkkanat ja kukkakaalit suolatussa vedessä parin minuutin ajan, jäähdytä. Keitä lopuksi samassa vedessä ja ­parissa erässä kesäkurpitsat ja paprikat, mutta älä keitä ihan pehmeiksi. Valuta ja anna jäähtyä. Yhdistä kaikki kasvikset.

3. Tee pesto. Laita kulhoon ­basilika, pinjansiemenet, valkosipulinkynsi ja osa öljystä. Soseuta tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella ja lisää ­öljyä, kunnes kastike on sopivan paksuista. Lisää lopuksi parmesaanijuusto. Mausta mustapippurilla ja suolalla.

4. Kaada pesto kasvisten joukkoon, sekoita hyvin. Laita kylmään maustumaan vähintään 30 minuutiksi.

Vinkki! Pestokasvisten maku vain paranee, kun ne saavat marinoitua yön yli.

Resepti

Annoksia:
8
Vaikeustaso:
Helppo

Valmistusaika: 25 minuuttia + marinointi: 30 minuuttia

Resepti

200
g
kevätporkkanoita
1
kpl
pieni kukkakaali
1
kpl
pieni kesäkurpitsa
1
kpl
punainen paprika
1
kpl
oranssi paprika
2
kpl
kevätsipulin vartta

Pesto

1
kpl
basilika ruukku
1
dl
pinjansiemeniä
1
kpl
valkosipulinkynsi
1–1 ½ dl öljyä
1
dl
parmesaanijuusto­raastetta
mustapippuria
suolaa
Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.